En la investidura fallida d’Aragonès

El TC declara vulnerats els drets de Vox i Cs per permetre a Puig delegar el vot

  • L’alt tribunal estima els recursos dels dos partits contra la decisió de la Mesa de reconsiderar la seva posició

baquero / periodico

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

La delegació del vot al Parlament no està prevista perquè puguin exercir aquest dret els fugits de la justícia. El Tribunal Constitucional ha tornat a dir-ho en dues sentències més. En una declara vulnerats els drets de representació de Ciutadans i en altra els de Vox, però tots dos són per la negativa de la Mesa de la Cambra catalana a reconsiderar el seu acord per permetre que l’exconseller de Cultura delegués el seu vot en la diputada de Junts Gemma Geis durant la investidura fallida de Pere Aragonès com a president de la Generalitat.

No és la primera vegada que el Constitucional es pronuncia sobre la delegació de vot. El mes de març ho va fer respecte dels de l’expresident català Carles Puigdemont i l’exconseller Toni Comín i en la sentència deia expressament que aquest mecanisme està pensat per a situacions imprevisibles, però no per a «qui voluntàriament ha decidit eludir l’acció de la jurisdicció penal espanyola i sobre el qual pesa una ordre judicial de recerca i captura i ingrés a la presó, tal com pass amb els diputats a qui la Mesa ha permès delegar el seu vot».

Notícies relacionades

Ara ho torna a dir en dues resolucions de les quals s’ha avançat la decisió judicial i que declara vulnerats els drets dels dos partits en l’oposició i dels qui els van votar i els van elegir com els seus representants pels acords de la Mesa del Parlament del 26 de març del 2021 que es van negar a reconsiderar la seva decisió anterior, que permetia a Puig delegar el seu vot.

Amb aquesta jurisprudència es presenta impossible que pugui comptabilitzar-se d’alguna forma el vot del diputat que resideix a Bèlgica des del 2017, malgrat l’anunci que la setmana passada va fer la presidenta del Parlament, Laura Borràs, en l’últim ple de la Cambra catalana. O almenys esperar que no sigui anul·lat quan sigui revisat pel Constitucional. No obstant, en la sentència relativa a Puigdemont i Comín, l’alt tribunal descartava expressament anul·lar sobre les decisions adoptades pel Parlament amb els vots de Puigdemont i Comín.