A la Cambra catalana

Laura Borràs s’exposa a conseqüències judicials per comptabilitzar el vot anul·lat de Lluís Puig

  • La presidenta del Parlament desafia el Constitucional al comptabilitzar verbalment el posicionament de l’exconseller malgrat l’advertència dels lletrats

Laura Borràs s’exposa a conseqüències judicials per comptabilitzar el vot anul·lat de Lluís Puig

QUIQUE GARCÍA/EFE

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Nou desafiament, de resultat incert, del Parlament al Tribunal Constitucional (TC). La presidenta de la Cambra catalana, Laura Borràs, ha comptabilitzat verbalment aquest dimecres el vot delegat del diputat Lluís Puig, que viu a Bèlgica des del 2017, malgrat haver sigut anul·lat per l’alt tribunal i malgrat les advertències del lletrat major. El vot, tanmateix, no ha quedat registrat al marcador electrònic perquè està desactivat pels funcionaris després de la notificació del TC, i s’ha de veure si serà computat al diari de sessions i el butlletí oficial, tot i que fonts de la Mesa asseguren que serà així. Cs ja ha anunciat que recorre al TC i demana que el TSJC analitzi si han incorregut en un delicte de prevaricació i desobediència.

Els representants sobiranistes van comunicar al cos funcionarial que es fan responsables dels efectes polítics i jurídics que això pugui tenir, però el procés des de la votació fins a la publicació oficial dels resultats passa per una cadena de funcionaris que fan cas de la requerida neutralitat institucional. Tanmateix, fonts parlamentàries asseguren que el departament d’edicions, l’encarregat de la publicació, ha comunicat que publicarà les dades del recompte perquè hi ha un acord de la majoria de la Mesa fent-se responsable de les possibles conseqüències judicials i que els eximeix de qualsevol represàlia.

Abans de la votació, Borràs ha explicat que el vot de Puig «serà afegit al còmput de votació partint del sentit del vot que indiqui la portaveu del seu grup parlamentari, en qui té delegada la seva votació», la diputada Mònica Sales, tot i que el vot de Puig no ha aparegut a la pantalla. El decret del Govern sobre el procediment d’integració de centres educatius a la xarxa de titularitat de la Generalitat ha quedat convalidat amb 134 vots a favor (133 al marcador), però els serveis de comunicació s’han limitat a parlar d’«unanimitat».

Els avisos

Només per aquest fet, el lletrat major ja va advertir dimarts de possibles conseqüències judicials per usurpació de funcions i desobediència amb penes d’un a tres anys de presó, extensible a entre dos i quatre anys si el recompte acaba sent publicat al butlletí oficial. D’una banda, per aconseguir funcions adscrites al cos funcionarial (això és, assumir les seves tasques en el recompte i registre de vots) i, de l’altra, per desatendre el TC. Tanmateix, els independentistes s’acullen que la delegació que està anul·lada pel tribunal és la del març del 2021 però no la vigent, que té data d’octubre del 2021, tot i que tant els lletrats com el PSC opinen que la primera estableix jurisprudència sobre la segona.

La sessió ha començat amb l’habitual ‘¿per què em demana la paraula?’ de la presidenta davant els gestos del grup que ocupen Vox i Cs. El portaveu de l’extrema dreta, Joan Garriga, ha preguntat si entre les peticions de vot delegat constava la de l’exconseller de Cultura, així que Borràs ha confirmat que una de les quatre delegacions era la seva, desencadenant així un llarg aplaudiment des dels seients independentistes. «Després d’aquest aplaudiment per la cacicada, m’agradaria conèixer, davant aquesta nova desobediència al TC, l’opinió dels lletrats», ha demanat el portaveu taronja, Nacho Martín Blanco, demanant la suspensió del ple.

Notícies relacionades

«La Mesa, per majoria, ahir va acordar, havent escoltat les indicacions del lletrat gran, mantenir la delegació de vot del diputat», ha replicat la presidenta. Garriga ha tornat a qüestionar aquesta decisió i ha anunciat que han demanat una reconsideració, igual com Cs: «Llegeixi’s bé l’article sobre en quines circumstàncies es pot delegar el vot. Que jo sàpiga, Lluís Puig no està ni embarassat ni malalt, està fugat de la justícia», ha rematat Garriga.

La Mesa ha tombat les peticions de reconsideració, amb els vots de la majoria independentista i els dos vots en contra del PSC.