Revés al Parlament

El Govern negocia amb els Comuns per ajornar la pujada de la taxa turística

Romero busca conciliar les posicions del grup d’Albiach i ERC abans d’una nova votació en 30 dies 

El sector denuncia inseguretat jurídica

El Govern negocia amb els Comuns per ajornar la pujada de la taxa turística
3
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

En el Govern de Salvador Illa encara estan digerint el gripau que han hagut d’empassar-se amb la pujada de la taxa turística, que de manera imprevista ha entrat en vigor perquè el decret per ajornar-la va topar de cara al Parlament. La Conselleria d’Economia treballa contra rellotge perquè la barrabassada duri el mínim possible amb un nou decret que dimarts vinent la suspengui fins que s’acordi la reforma definitiva, però també ha començat les converses per alinear les posicions amb els seus socis preferents. La prioritat, segons admeten fonts governamentals, és aconseguir un acord perquè els Comuns s’afegeixin a l’ajornament de l’increment de la taxa i que torni a operar la suma d’esquerres que va saltar pels aires dimecres.

"Estant en minoria amb 42 diputats, això podia passar", argumenten en les files socialistes amb resignació i mirant de naturalitzar que, quan cal fer molts equilibris, algunes ensopegades són inevitables. En aquests primers nou mesos de mandat havien anat resolent conflictes amb ERC i Comuns, no exempt de dificultats i amb cessions a canvi, però aquesta vegada els càlculs han fallat. En el Govern posen el focus especialment sobre Junts, a qui acusen d’haver sacrificat la coherència de votar a favor d’ajornar la pujada, com vol el sector turístic, per rabejar-se amb la minoria d’Illa. Però la lliçó que extreuen d’aquest episodi és que si els seus socis haguessin estat sintonitzats això no hauria passat.

Un mes per alinear els socis

Així que el repte de la consellera Alícia Romero és conciliar la posició d’ERC i els Comuns de cara a la nova votació que haurà de celebrar-se al Parlament en un termini de 30 dies de cara a convalidar el nou decret que s’aplicarà dimarts vinent. Aritmèticament podrien mirar d’amarrar l’entesa amb Junts, però després d’aquesta ensopegada el Govern no ho veu com una opció fiable. Més encara després que el secretari general dels postconvergents, Jordi Turull, advertís ahir que tornaran a votar el mateix, és a dir, en contra de l’ajornament de la pujada de la taxa en qüestió.

El Govern va preferir aprovar un nou decret en comptes de retirar el que ara està en vigor, com va reclamar Junts, per no lesionar l’acord original d’apujar la taxa que havia pactat amb els Comuns. Fonts del grup de Jéssica Albiach asseguren que estan disposats a asseure’s a negociar amb el Govern totes les vegades que se’ls reclami perquè la seva aposta és consolidar la majoria d’esquerres, malgrat deixar clar que la seva posició de partida és que la pujada de la taxa turística entri en vigor al més aviat possible

La reacció del sector

Hotels, hostals i albergs, càmpings i apartaments d’ús turístic van denunciar ahir la inseguretat jurídica que es viu a Catalunya pels vaivens de la Generalitat amb la taxa turística, un impost que s’aplica des del 2012 i que ara el Govern de Salvador Illa es disposa a apujar, en alguns casos fins i tot a duplicar. De moment, els hotelers van optar per continuar aplicant les tarifes anteriors, a l’espera que el canvi es publiqui en el DOGC. "Som nosaltres els que estem donant la cara davant els clients... Aquest cap de setmana mateix, que és pont a França, de manera que vindran molts turistes d’allà, ¿què haurem de fer? ¿Quant els hem de cobrar com a taxa turística?", pregunta Miquel Gotanegra, president de la Federació Catalana de Càmpings (FCC).

Notícies relacionades

Sorprès i preocupat per l’esdevingut en la Cambra autonòmica catalana, Gotanegra recorda que feia setmanes que el sector parlava amb diferents formacions polítiques perquè, entre altres coses, el decret inicialment dissenyat per la Generalitat fos tramitat com a projecte de llei i es poguessin introduir modificacions.

"Aquesta era una bona via per incorporar les nostres peticions i aconseguir que la taxa pogués tenir en compte, per exemple, l’esforç que està fent el sector per desestacionalitzar la temporada turística, així com les característiques de cada territori", va detallar Gotanegra. La votació de dimecres al Parlament, no obstant, va malmetre la negociació, lamentava Gotanegra.