La lluita contra la pandèmia

El Govern central corregeix el català i permet la mobilitat entre Andorra i Catalunya

  • L’única condició és complir les restriccions sanitàries vigents a la localitat de destinació

  • L’Executiu català només autoritzava la mobilitat entre el principat i la comarca de l’Alt Urgell

1
Es llegeix en minuts

El Govern central ha confirmat al d’Andorra que es permet la lliure mobilitat amb Espanya, segons ha explicat el ministre portaveu de l’Executiu andorrà, Eric Jover. Ha detallat que hi ha hagut un canvi en la interpretació de la norma, i que s’entén que «qualsevol resident espanyol pot venir a Andorra», i viceversa, així que els residents andorrans poden viatjar a qualsevol punt del territori espanyol. Des del 8 de febrer, Andorra estava assimilada amb la comarca de l’Alt Urgell (Lleida), de manera que es permetia la mobilitat entre aquests dos territoris com si es tractés de la mateixa comarca. No obstant, quan el 15 de març el Govern va aixecar el tancament comarcal, va rebutjar permetre la mobilitat entre Andorra i el conjunt de Catalunya, cosa que no va agradar al Govern del Principat.

Des que el Govern català va anunciar que Andorra quedava fora de la llibertat de circulació, les autoritats andorranes han mantingut diferents reunions, tant amb l’Executiu català com amb el central, per recuperar la mobilitat entre Espanya –on hi ha restriccions de mobilitat entre comunitats autònomes– i Andorra.

Notícies relacionades

El Govern català havia informat que plantejaria la possibilitat de permetre la mobilitat entre els dos territoris a partir del 9 d’abril, després de les festes de Setmana Santa. Divendres passat es va informar que els turistes que passessin la nit en establiments hotelers de l’Alt Urgell podrien visitar Andorra amb un certificat emès pel mateix establiment, i diumenge la Generalitat va restringir als residents habituals de la comarca fronterera les visites a Andorra.

Insatisfetes, les autoritats andorranes han acudit directament al Govern de Pedro Sánchez. L’única condició que imposa Madrid per a aquesta lliure circulació és complir les restriccions sanitàries vigents a la localitat de destinació, segons ha detallat el ministre Jover, que ha recordat que el context actual és d’una crisi «canviant i dinàmica», en què les normes s’adapten a cada moment.