Estat d’alarma

Multes per Setmana Santa: aquestes són les sancions per saltar-se el tancament perimetral en cada comunitat

Les sancions poden ser de fins a 600.000 euros si s’incompleixen les restriccions de mobilitat imposades per frenar la pandèmia

3
Es llegeix en minuts

Probablement mai com fins ara ha sigut tan car viatjar per Espanya. I no perquè el preu de la gasolina o els bitllets d’avió s’hagin disparat com cada any per Setmana Santa. Sinó perquè posar el peu en una altra comunitat espanyola és des d’avui una infracció que pot suposar una multa de milers d’euros. La quantitat varia per territoris. A continuació podeu conèixer a quina sanció econòmica us enfronteu si decidiu saltar-vos les restriccions de mobilitat imposades per frenar la pandèmia.

Per regla general, en aquelles comunitats autònomes que no tinguin contemplada una regulació pròpia, com pot ser el cas de Madrid, el País Basc, Ceuta i Melilla, les sancions es regeixen per la Llei General de Salut Pública, en la qual es recullen multes d’entre 3.000 i 600.000 euros en cas d’incomplir la normativa sanitària. En qualsevol cas, hi ha una sèrie d’excepcions que permeten la mobilitat.

Però ja hi ha multitud de comunitats, entre les quals Catalunya, que sí que han regulat les sancions per l’incompliment de les restriccions pel coronavirus. Aquestes són les multes a què us enfrontaríeu si viatgeu sense causa justificada:

Catalunya

És una de les poques comunitats a la qual actualment es pot viatjar des de qualsevol part d’Espanya amb avió. I les multes que contemplen no són precisament econòmiques. Les lleus estan penades amb fins a 3.000 euros. Com en bona part de la resta de comunitats autònomes, les greus poden ascendir 60.000; i les molt greus, a 600.000.

Galícia

Les sancions contemplades en la llei de salut de Galícia van des dels 1.000 euros de les lleus fins als 600.000 de les molt greus. Segons l’article 41 bis apartat e, pel qual es regeix la circulació de persones, la infracció seria lleu. En qualsevol cas, podria considerar-se greu si es considera que ha pogut produir un risc o un dany greu per a la salut de la població i sempre que no siguin constitutives d’infracció gaire greu.

Astúries

Saltar-se el tancament perimetral per viatjar al Principat, una destinació molt habitual durant la Setmana Santa, pot suposar una sanció mínima de 601 euros.

Castella i Lleó

En aquesta comunitat autònoma també han regulat les sancions per l’incompliment de les restriccions del coronavirus. La multa per les infraccions lleus oscil·len entre els 100 i els 3.000 euros. Les greus poden arribar als 60.000 i les molt greus, igual com a la comunitat gallega, als 600.000.

Cantàbria

Ser enxampat en aquesta comunitat saltant-se el tancament perimetral per Setmana Santa pot suposar el pagament d’una multa mínima de 100 euros. La màxima, per als casos molt greus, també arriba als 600.000.

Extremadura

En aquest cas no es contemplen sancions econòmiques tan elevades com en bona part de les comunitats autònomes. La mínima és de 100 euros i la màxima, de 600.

Aragó

Segons es recull al Butlletí Oficial d’Aragó, les multes per incomplir el tancament perimetral seran, «com a regla general» d’una quantitat mínima de 300 euros. Castella-la Manxa

quantitat mínima de 300 euros.El mínim que haurà de pagar una persona que sigui sorpresa a Castella-la Manxa saltant-se el tancament perimetral per Setmana Santa serà de 100 euros. Si es considerés greu, en serien 3.000.

País Valencià

En aquest cas les sancions van dels 60 euros de les lleus (poden arribar a 600) als 600.000 euros de les molt greus. En l’apartat intermedi es contemplen multes d’entre 601 i 30.000 euros.

Múrcia

El Govern murcià contempla multes de fins a 3.000 euros per a qui se salti el tancament perimetral.

Navarra

Notícies relacionades

En el seu decret llei foral 9/2020, de 16 de setembre recull multes que van des dels 100 fins als 600.000 euros.

La Rioja

Es contemplen multes que van des dels 3.000  fins als 600.000 euros.