CAMÍ DELS OSCARS

El sindicat d'actors dels EUA premia el repartiment de 'Birdman'

Eddie Redmayne s'endú el guardó al millor actor, i Julianne Moore, el de millor actriu

Les sèries 'Downton Abbey' i 'Orange is the new black', han estat distingides en la categoria de televisió

El repartiment de ’Birdman’. D’esquerra a dreta, Andrea Riseborough, Emma Stone, Amy Ryan, Naomi Watts, Edward Norton, i  Michael Keaton.  / AFP / ETHAN MILLER

El repartiment de ’Birdman’. D’esquerra a dreta, Andrea Riseborough, Emma Stone, Amy Ryan, Naomi Watts, Edward Norton, i  Michael Keaton. 
Estrenes de la setmana. Tràiler de ’Birdman (o la inesperada virtud de la ignorancia)’ (2014).
Eddie Redmayne, amb el premi al millor actor per ’La teoría del todo’.
Julianne Moore recull el premi de millor actriu per ’Still Alice’.

/

2
Es llegeix en minuts

'Birdman', l'obra del mexicà Alejandro González Iñárritu, s'ha portat aquesta matinada el guardó més important dels premis del sindicat d'actors dels EUA, els Screen Actors Guild Awards (SAG); el de millor repartiment de pel·lícula.

"Aquest guardó és per a Alejandro, per als productors i per a tot l'equip. Estic orgullós de formar part d'aquest grup", ha dit Michael Keaton, protagonista de la cinta. En la mateixa línia, la seva companya Naomi Watts, ha dedicat el premi a Iñárritu, a qui ha qualificat de "geni". Emma Stone ha afirmat que el premi és "absolutament increïble", mentre que Edward Norton ha fet una reflexió sobre la seva professió a l'explicar que "ser actor és divertit, però és un privilegi ser un actor amb treball. I l'honor és triple quan actues en algo tan bo com 'Birdman'".

EDDIE REDMAYNE, MILLOR ACTOR

L'alegria no ha pogut ser completa per a 'Birdman' ja que Keaton, un dels candidats a l'Oscar, ha vist com el premi de millor actor dels SAG se lo ha portat Eddie Redmayne per la seva interpretació de Stephen Hawking en 'La teoria del tot'. Els premis del sindicat d'actors són una antesala dels Oscars. A més, en els últims 20 anys, els resultats dels SAG i els dels Óscar en aquest apartat han variat en tan solo quatre ocasions han coincidit de ple en l'última dècada.

"Ha sigut un any d'interpretacions extraordinàries i ser aquí és un privilegi", ha afirmat Redmayne, que ha dedicat el trofeu a totes les persones amb esclerosi lateral amiotròfica (ELA) i als que han mort a causa d'ella. També ha tingut paraules per als familiars que acompanyen els malalts i conviuen amb les conseqüències de la malaltia. "Gràcies per recordar-me la força del desig de viure, del desig d'estimar", ha afirmat.

La victòria de Redmayne ha estat l'única sorpresa de la gala, que ha tornat a confirmar Julianne Moore (millor actriu per 'Still Alice') com la gran favorita als Oscars. El mateix ha passat amb Patricia Arquette (millor actriu de repartiment per 'Boyhood') i amb J.K. Simmons (millor actor de repartiment per 'Whiplash').

PREMIS DE TELEVISIÓ

En l'apartat de televisió, 'Downton Abbey' s'ha endut el premi de millor repartiment de drama i 'Orange is the New Black' s'ha emportat el guardó de millor repartiment en la categoria de comèdia.

La victòria ha estat doble en el cas d'Uzo Aduba, membre del repartiment d''Orange is the New Black', que ha recollit el premi a la millor actriu de comèdia. Visiblement emocionada, ha recollit el trofeu entre llàgrimes i ha recordat Jenji Kohan, creadora del format que emet Netflix i que emetrà la tercera temporada a partir del juny.

William H. Macy s'ha emportat el premi al millor actor de comèdia per 'Shameless', mentre que Kevin Spacey ha estat elegit millor actor de drama ('House of Cards') i Viola Davis ha estat guardonada com a millor actriu de drama per 'How to Get Away With Murder'. "Gràcies als creadors de la sèrie per pensar que un personatge sensual, desordenat i misteriós podria fer-lo una dona afroamericana de 49 anys", ha dit en un emocionat discurs. Només una altra dona negra havia guanyat prèviament en aquesta categoria (Chandra Wilson per 'Anatomía de Grey').

HOMENATGE A DEBBIE REYNOLDS

Notícies relacionades

Mark Ruffalo ha guanyat el premi a millor actor de minisèrie o pel·lícula per a televisió per 'The Normal Heart', i Frances McDormand s'ha imposat en la categoria femenina per 'Olive Kitteridge'.

La cerimònia ha comptat amb un càlid homenatge a l'actriu Debbie Reynolds, de 82 anys, per la seva trajectòria. El premi l'hi ha entregat la seva filla, Carrie Fisher. "Gràcies per aquest gran honor tan inesperat", ha dit la mítica actriu, que ha admès que la cinta favorita de la seva filmografia és 'Cantant sota la pluja' (1952).