la gala serà el 22 de febrer

'El Gran Hotel Budapest' i 'Birdman', favorites als Oscars

'Relatos salvajes, coproducció entre Espanya i l'Argentina, opta al premi al millor film de parla no anglesa

Michael Keaton i Eddie Redmayne mantenen el seu duel i Julianne Moore es consolida com a favorita

Tràiler d’’El Gran Hotel Budapest’.

3
Es llegeix en minuts
IDOYA NOAIN / NOVA YORK

'El Gran Hotel Budapest' i 'Birdman' han estat les preferides dels Oscars. 'Birdman', d'Alejandro González Iñárritu, i 'El Gran Hotel Budapest', de Wes Anderson, han estat elegides com les pel·lícules amb més nominacions, nou cada una, en el premi més reconegut de la indústria del cine. 'The imitation game' n'ha aconseguit vuit, i 'Boyhood' ('Momentos de una vida') i 'El francotirador', sis cada una. La gala se celebrarà el 22 de febrer i serà presentada per Neil Patrick Harris.

Com en un d'aquells vols mentals creats per Alejandro González Iñárritu o llançats per un canó dissenyat per la imaginació de Wes Anderson, els acadèmics de Hollywood han disparat 'Birdman' i 'El Gran Hotel Budapest' com a favorites als Oscars. Els dos títols compten amb nou nominacions cadascun, incloent millor director, i competiran per l'Oscar a millor pel·lícula amb 'The imitation game' (vuit nominacions), 'Boyhood' (sis nominacions); 'American Sniper' ('El francotirador', a Espanya), que ha entrat amb força a última hora en la carrera i ha obtingut sis nominacions; 'La teoría del todo' i 'Whiplash' (cinc nominacions cada una) i 'Selma' (també nominada només per la cançó).

PREMIS

Tant Iñárritu com Anderson competiran a millor direcció amb Richard Linklater ('Boyhood'), Bennet Miller ('Foxcatcher') i Morten Tyldum ('The imitation game', a Espanya, 'Descifrando el enigma'). Una de les categories més disputades aquest any és la d'actor principal i Eddie Redmayne com a Stephen Hawking i Michael Keaton a 'Birdman' mantindran el seu duel amb permís de Benedict Cumberbatch, Bradley Cooper i Steve Carell. Fora s'han quedat grans interpretacions com la de Jake Gyllenhaal a 'Nightcrawler'. Julianne Moore és la favorita per la seva creació d'una malalta d'Alzheimer a 'Siempre Alice' entre les actrius nominades, un quintet que completen Marion Cotillard, Felicity Jones, Rosamund Pike i Reese Whiterspoon.

La hispanoargentina 'Relatos salvajes' ha aconseguit un espai entre les candidates a pel·lícula de parla no anglesa i competirà amb la polonesa 'Ida', la russa 'Leviatán', l'estona 'Tangerines' i 'Timbuktú', de Mauritània. En guió adaptat els títols destacats han estat 'El francotirador', 'The imitation game', 'La teoría del todo', 'Whiplash' i la versió cinematogràfica d''Inherent vice' de Pynchon.

Els originals que lluitaran per l'estatueta a la gala que presentarà Neil Patric Harris són 'Birdman', 'Boyhood', 'Foxcatcher', 'El Gran Hotel Budapest' i 'Nightcrawler'. Encara que Patricia Arquette per 'Boyhood' i J.K. Simmons per 'Whiplash' són favorits en les seves respectives categories com a intèrprets de repartiment hi ha més nominats. Elles són Meryl Streep ('Into the woods'), Emma Stone ('Birdman'), Laura Dern ('Wild') i Keira Knightley ('The imitation game'). Ells: Ethan Hawke ('Boyhood'), Edward Norton ('Birdman'), Robert Duvall ('The judge', 'El juez' a Espanya) i Mark Ruffalo ('Foxcatcher').

En animació ha quedat fora per a decepció dels fans la pel·lícula de Lego i els nominats són 'Big Hero six', 'The Boxtrolls', 'Song of the Sea', 'The tale of the Princess Kaguya' i la segona entrega de 'Com ensinistrar un drac'.

LA COPRODUCCIÓ

Notícies relacionades

'Relatos salvajes', la coproducció entre Espanya i l'Argentina dirigida per Damián Szifrón, ha estat escollida entre els cinc nominats a millor pel·lícula de parla no anglesa. S'ha convertit en la pel·lícula argentina més vista de la història, va arrasar en els premis del cine nacional, i encara els Goya amb 9 candidatures. El següent repte són els Oscars. 

LES DESTACADES

Entre les grans candidates cal destacar 'El Gran Hotel Budapest'. El director, Wes Anderson, ha aconseguit una pel·lícula que no deixa indiferent. Amb estil propi, més pròxim a les cintes franceses que a les nord-americanes, rep un meritori reconeixement de l'Acadèmia de Hollywood, al marge dels premis que aconsegueixi finalment. Pel que fa a 'Birdman', d'Alejandro González Iñárritu, destaca especialment l'aportació de Michael Keaton, que optarà al premi al millor actor. 'Birdman' espera superar la decepció dels Globus d'Or, on el guardó a la millor comèdia va acabar en mans d''El Gran Hotel Budapest'.

Temes:

Oscars