En col·laboració amb

LLUITA CONTRA L'ABANDONAMENT ANIMAL

El CAACB, un referent en l'acollida de gossos i gats durant mig segle

Cada any el centre barceloní acull més de 2.000 animals de companyia, el 50% dels quals són adoptats

zentauroepp48248973 marina190522120729

zentauroepp48248973 marina190522120729 / Robert Ramos

5
Es llegeix en minuts
M.R.

El Centre d’Acollida d’Animals de Companyia de Barcelona (CAACB) es va crear el 1972 i des de fa 10 anys s’ha convertit en un espai de referència en l’acollida d’animals perduts o abandonats de la ciutat. De la mateixa manera, amb el temps s’ha consolidat en la promoció de l’adopció responsable i la lluita contra l’abandonament. Una batalla –capitanejada per entitats com el CAACB– que en l’última dècada ha aconseguit reduir en 18.500 els casos d’abandonament d’animals de companyia a Espanya. No obstant, avui dia Barcelona continua registrant una xifra que supera els 1.300 casos d’abandonament d’animals de companyia a l’any.

Així, anualment arriben al centre més de 2.000 animals entre gossos, gats i fures, i d’aquests, aproximadament un 50% són adoptats. Des del 2015, el centre ha acollit 8.320 animals, dels quals 4.559 han trobat una nova família amb la qual viure. En l’actualitat hi ha 230 gossos i 70 gats al CAACB. 

El temps que els animals passen al centre varia molt en cada cas. Hi ha ocasions en què els gossos s’hi queden durant tan sols 48 hores, i d’altres, en canvi, en què poden ser fins a cinc anys. Independentment de si el període és més curt o llarg, els cuidadors s’encarreguen de vetllar pel seu benestar al centre, tot i que la prioritat sempre és que aquests trobin una família d’adopció com abans millor. Encara així, un gran nombre d’animals viuran permanentment al CAACB; per les seves característiques –gossos adults de grans mesures o potencialment perillosos– acostumen a quedar-se al marge de les adopcions.

L’acollida i la cura dels animals perduts o abandonats és el servei fonamental que ofereix el Centre d’Acollida d’Animals de Companyia de Barcelona. Els professionals procuren pel seu benestar mentre estan a les instal·lacions. També els voluntaris, que ocupen un lloc fonamental en el funcionament del centre. Com remarquen des del centre, en el cas dels gats que estan durant un període llarg a les instal·lacions, és important que no perdin el contacte amb les persones i hi continuïn confiant. Als que fa poc temps que són al centre o als que acaben d’arribar, se’ls acompanya durant els primers dies, que és quan estan més espantats, per guanyar-se la seva confiança.

Localitzar les famílies en el cas dels animals perduts és també una de les tasques del CAACB. Per a això és molt important que aquests estiguin identificats amb microxip i inscrits en el Registre Censal Municipal. Aquest mètode d’identificació permet al CAACB disposar d’un localitzador amb el qual els propietaris poden consultar amb immediatesa si el seu gos o gat es troba al centre. Actualment, a Barcelona, la inscripció en el cens és gratuïta, ja que està eximida del pagament de la taxa fiscal. 

Procés d’adopció

Una altra funció imprescindible al centre és la gestió i el foment de les adopcions amb garanties. El procés d’adopció acaba quan el centre s’assegura que el gos, gat o fura s’ha adaptat amb èxit a la seva nova llar. Per a això, el CAACB estableix un període de seguretat a fi de comprovar que els propietaris compleixen les seves responsabilitats. De la mateixa manera passa amb l’arribada d’animals perduts o abandonats al centre. Abans que aquests puguin donar-se en adopció, ha de passar un temps mínim legalment establert. Aquesta és una mesura per evitar que els gossos, gats o fures puguin ser reclamats una vegada han trobat una nova família.

En el procés d’adopció, el CAACB també assessora les famílies adoptants sobre quin animal és el més indicat partint de les seves rutines de vida. No totes les persones compleixen les condicions idònies per adoptar un animal de companyia del centre. En moltes ocasions, es tracta de factors econòmics o d’indisposició horària. En aquest cas, hi ha una alternativa per a aquelles persones que temporalment puguin fer-se càrrec d’un gos, un gat o una fura perduda o abandonada. Es coneix com el servei de casa d’acollida i està pensat per als animals que són especialment vulnerables, entre ells les cries i els més vells. També aquells que tenen malalties cròniques i per això necessiten una atenció especial. En el servei de casa d’acollida, el centre es fa càrrec de l’assistència veterinària durant les 24 h.

Més enllà de l’adopció i l’acollida, hi ha altres maneres de col·laborar amb el Centre d’Acollida d’Animals de Companyia de Barcelona. ¿Com? Els ciutadans es poden fer voluntaris i d’aquesta manera ajudar en l’atenció i la cura diària dels animals mentre viuen al centre. Passejar els gossos i jugar amb els gats són dues de les tasques de què s’ocupa el voluntariat. 

Notícies relacionades

Actualment, les persones interessades en col·laborar poden fer-ho a través de les entitats sense ànim de lucre que estan vinculades al CAACB. Entre aquestes entitats hi ha SOSHurones i l’Associació Apasaac. En aquests moments, l’equip del CAACB està format per més de 20 professionals, entre cuidadors, veterinaris, experts en educació canina, dinamitzadors del voluntariat i personal d’oficina. A aquests se’ls sumen més de 150 voluntaris que col·laboren amb el centre. 

Abandonaments tot l’any

El 2017, el maig va ser el mes en què més animals de companyia perduts o abandonats van ser recollits en espais com el CAACB. Així ho indica un estudi de l’Observatori Fundació Affinity del 2018. Tot i que hi ha una opinió molt difosa en la societat que associa l’abandonament –especialment dels gossos– als mesos previs a les vacances d’estiu, l’informe ho desmenteix. Aquest és un fenomen que es produeix totes les èpoques de l’any. D’acord amb aquest estudi, l’entrada de gossos en centres és molt estable al llarg de l’any. No obstant, l’arribada de gats és molt més elevada durant el segon trimestre. Això pot entendre’s si pensem que la reproducció del gat és estacional.

“Els animals m’ensenyen més a mi que jo a ells”

<span style="font-size: 1.6rem;">Que el CAACB segueixi actiu gairebé mig segle després de la seva fundació, és gràcies als professionals i voluntaris que treballen activament per buscar una nova llar als animals perduts i abandonats. Persones com <strong>Alexandra Cebamanos</strong> i <strong>Esther Sánchez</strong>, que compleixen 14 i 15 anys respectivament de voluntariat. </span>

Temes:

Animals