per evitar la calor

Els nens madrilenys podran sortir des d'aquest dijous de 10 a 13 h i de 17 a 21 h

La mesura és específica per als menors de 14 anys i, per tant, la franja horària de majors de 70 continuarà sent la marcada pel ministeri

Amb aquesta decisió es pretén que el passeig no coincideixi amb les hores de més calor, davant de les altes temperatures que s'estan registrant a la capital

zentauroepp53255971 roca200430094602

zentauroepp53255971 roca200430094602 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

 La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha avançat aquest dimarts que els nens a la Comunitat de Madrid podran sortir entre les franges horàries de les 10 i les 13 hores i de 17 a 21 hores a partir de dijous.

«Els nens a la Comunitat de Madrid podran sortir de 10 a 13 hores i de 17 a 21 hores a partir d’aquest dijous, 28 de maig. Mentrestant, continuarem demanant al Govern central l’eliminació total d’aquestes restriccions horàries», ha traslladat Ayuso al seu compte de Twitter.

La mesura, partint de la instrucció elaborada per l’Executiu autonòmic, és d’aplicació únicament per al col·lectiu de menors de 14 anys per la qual cosa els passejos de la població gran de la Comunitat de Madrid seguiran regits per les franges horàries marcades pel Ministeri de Sanitat (entre les 10 i les 12 hores i 19 i 20 hores per a majors de 70 anys).

Ja el Govern central va indicar en respectives ordres ministerials que les comunitats autònomes que podien modificar l’horari permès per al passeig dels nens de fins a 14 anys perquè no coincideixi amb les franges de més calor, davant de les altes temperatures que s’estan registrant en algunes zones d’Espanya. Actualment, se’ls permet sortir de 12 a 19 hores.

Partint d’això, la Conselleria de Sanitat ha elaborat una ordre, partint de les pautes marcades per Salut Pública, que serà publicada aquest dimecres al Butlletí Oficial de la Comunitat de Madrid perquè tingui efectes dijous.

Amb l’objecte d’atendre l’«interès superior de protecció al menor», es busca evitar que els menors de 14 anys s’exposin de forma prolongada al sol i altes temperatures, la Comunitat modifica les franges horàries per als passejos d’aquest col·lectiu poblacional.

En aquest text s’especifica que aquesta instrucció no és d’aplicació als municipis amb menys de 10.000 habitants, en els quals s’han eliminat per ordre ministerial les franges horàries de passejos de majors i adults, que podran tenir una distància màxima de cinc quilòmetres, inclosos municipis pròxims que tinguin la mateixa densitat poblacional.

«L’evolució de les condicions climatològiques de Madrid, amb un notable increment de les temperatures que es preveu mantenir-se en dates venidores determina la necessitat d’adoptar mesures per a què, sense incrementar la durada dels passejos ni anticipar en més de dues hores l’inici i acabament del mateix, s’habilitin franges horàries de matí i tarda amb l’objectiu d’evitar el desplaçament dels menors en les hores centrals del dia», resumeix la resolució.

Per la seva part, el conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero,  va sol·licitar formalment al Ministeri de Sanitat al consell interterritorial de dilluns que s’apliqui a Madrid una flexibilització del nivell 1 de desescalada per introduir mesures concretes que figuren en les fases 2 i 3.

En aquest sentit, la Comunitat de Madrid proposa que pugui sortir a córrer i caminar els dissabtes i diumenges sense horari, a l’entendre que amb això s’evitaran aglomeracions a la regió.

D’altra banda, la presidenta madrilenya va sol·licitar també suprimir les franges horàries als passejos els caps de setmana en la videoconferències de presidents que va tenir lloc diumenge. «En el cas de Madrid, com més delimites, més aglutines les persones. Cada mesura d’aquest tipus el converteix en un prejudici perquè la gent corri a la mateixa hora a Madrid», va dir.

«Evitar aglomeracions»

L’objectiu, com ja va avançar, és que els nens, que ara mateix poden sortir al carrer entre les 12 i les 19 hores, o els majors de 70 anys (de 10 a 12 hores i de 19 a 20 hores) no tinguin horari per evitar les altes temperatures.

«A Madrid a aquelles hores estem a més de 30 graus i estan passant veritable calor», va advertir la titular de l’Executiu autonòmic, qui també va proposar que la gent pugui córrer i caminar dissabtes i diumenges sense horari –fins ara hi ha les franges de 6 a 10 i de 20 a 23 hores–, i que l’hora dels passejos i carreres s’ampliï al matí i a la nit.

Notícies relacionades

Segons el seu parer, seria «més fàcil per evitar aglomeracions» i va assenyalar que li agradaria que ho valoressin per «facilitar la vida als ciutadans», va demanar Díaz Ayuso. En aquest punt, va recordar que hi ha esports més individuals, com el tennis, el golf o de motor, que podrien desenvolupar-se ja amb les seves pertinents mesures de seguretat.