Cas Rubiales

Rubiales enfronta Yolanda Díaz i el ministeri de Miquel Iceta: «Hi ha una diferència entre la llei i la proclama»

El secretari general de Cultura i Esport i president del CSD carrega contra la líder de Sumar després que hagi retret la gestió del seu ministeri

Rubiales enfronta Yolanda Díaz i el ministeri de Miquel Iceta: «Hi ha una diferència entre la llei i la proclama»

DAVID CASTRO

4
Es llegeix en minuts

La polèmica desencadenada per Luis Rubiales i el petó no consentit que va clavar a la jugadora Jenni Hermoso han acabat per enfrontar les dues ales del Govern de coalició, personificades en Yolanda Díaz i en el Ministeri de Cultura i Esport de Miquel Iceta. En les últimes hores s’ha intensificat l’encreuament de retrets, que començava a primera hora d’aquest dilluns després que la vicepresidenta en funcions critiqués la inacció i la lentitud del Govern, amb referència al departament competent. Unes crítiques que han sigut respostes a última hora de la tarda per Víctor Francos, alt càrrec d’Iceta, secretari d’Estat per a l’Esport i president del Consell Superior de l’Esport (CSD), que ha qüestionat la solvència de les acusacions: «Hi ha una diferència entre la llei i la proclama».

La líder de Sumar obria la setmana «lamentant profundament» que la inhabilitació del president de la Reial Federació de Futbol arribés per part de la FIFA i no per part del CSD, organisme dependent del departament d’Iceta, que segons el seu parer hauria d’haver apartat Rubiales del seu càrrec. «Crec sincerament que anem lents i que, com a país, hauríem d’haver privat l’esportista d’aquest mal que ha anat patint tots aquests dies», va defensar. Díaz també va anunciar una denúncia davant el CSD per la falta de paritat de la RFEF, amb només un 9% de dones en la seva Junta Directiva, per incomplir la Llei de l’Esport publicada en el BOE el 31 de desembre del 2022, que fa obligatòria un mínim del 40% de dones, en línia amb el que exigeix la llei 3/2007 per a la igualtat efectiva entre homes i dones.

La paritat en les federacions

Aquestes crítiques han sigut després respostes per Francos, que en roda de premsa des de la seu de la Subdelegació del Govern a Tarragona, ha rebatut els arguments de la vicepresidenta segona. En aquest punt, ha corregit Díaz i ha assegurat que aquesta paritat és exigible a partir del 2024, ja que la mateixa Llei de l’Esport, en la seva disposició addicional novena, dona un any per adaptar la normativa interna a la nova legislació. «A partir d’1 gener del 2024, totes les directives federatives hauran de tenir un 40% de paritat, però no abans», ha defensat, abans de carregar durament contra la també ministra de Treball en funcions. «Hi ha hagut asseveracions que em semblen curioses. Hi ha una diferència entre la llei i la proclama», ha afirmat, abans de llançar-li un nou missatge: «Que ho tinguem clar, és important ser rigorós i atendre el que diu la normativa vigent».

Sobre la qüestió de la paritat, no ha sigut l’únic motiu de xocs entre les dues parts. El portaveu de campanya, Ernest Urtasun, també va retreure aquest dilluns a Miquel Iceta que no hagi desenvolupat el règim sancionador contemplat a la Llei de l’Esport. En aquest sentit, ha fet referència expressa a la denúncia, assegurant que sense aquest reglament no hi ha mecanismes per «resoldre conflictes extrajudicials» com són les actituds de Luis Rubiales o la falta de paritat de la directiva, sigui amb multes econòmiques, inhabilitació o qualsevol altre tipus de sanció.

També a això ha respost Franco, que ha fet referència directa a «la denúncia sobre paritat», ja que la Llei de l’Esport «no es pot aplicar» i «la llei diu una cosa diferent», ja que l’article sobre igualtat a què al·ludeix Sumar (art 47.3) no entra en vigor fins a l’1 de gener del 2024. «Parlant de les declaracions del senyor Urtasun», ha continuat, «he intentat dir que hem de ser molt rigorosos».

Les denúncies a Rubiales

No han sigut els únics retrets del representant de l’alt càrrec del Ministeri de Cultura i Esport, que ha mirat de suavitzar el to amb Sumar, alhora que ha tornat a qüestionar les seves estratègies jurídiques. «La vicepresidenta actua amb tota la bona fe del món i intenta que sigui un procés que vagi en la línia del Govern», ha començat. «Però si haguéssim atès la primera denúncia de Sumar no es podria haver suspès Rubiales». El dirigent tornava a acusar així de falta de solvència Sumar, referint-se a la primera acció de Yolanda Díaz, que acusava Rubiales d’un delicte «greu» i no molt greu, cosa que no hauria permès al CSD suspendre’l cautelarment mentre el TAD resol sobre el fons del cas.

Notícies relacionades

A més, Francos ha instat que «siguem seriosos a l’hora de criticar el Govern per ser més lent que la FIFA», altres dels retrets formulats per Díaz en les últimes hores. «De vegades som lents, és cert. Som més lents que la FIFA perquè tenim uns procediments legals, som un Estat i no una entitat privada que aplica un reglament privat quan vol. La FIFA no se sotmet al règim legislatiu i procedimental d’un Estat. Siguem seriosos», ha censurat el membre de l’equip d’Iceta.

La vicepresidenta, des del ministeri de Treball, també va assegurar aquest dilluns que Luis de la Fuente i Jorge Vilda s’havien d’apartar dels seus càrrecs després d’aplaudir el discurs de Luis Rubiales divendres, quan es va negar a dimitir i va assegurar que el petó de la polèmica havia sigut consentit. «Els seleccionadors que aplaudien el senyor Rubiales no estan capacitats per continuar als seus llocs», va assegurar Díaz, que va precisar que era una «opinió personal». «Qui aplaudeix una vulneració de drets, una presumpta agressió sexual de manual, es diu petó robat, no han de continuar als seus llocs», va insistir. Sobre aquest punt, Francos ha desautoritzat les paraules de la vicepresidenta en funcions i ha apuntat que «mai hi ha hagut un Govern que decideixi sobre seleccionadors». «A mi no em van agradar els aplaudiments –parla Víctor Francos–, però les conseqüències les ha de decidir la RFEF».