La Fiscalia obre diligències contra Rubiales per presumpta agressió sexual a Jenni Hermoso

Efe

2
Es llegeix en minuts

La Fiscalia de l’Audiència Nacional també veu indicis d’agressió sexual en el petó que el president suspès de la Reial Federació Espanyola de Futbol, Luis Rubiales, va plantar a la boca a la jugadora de la selecció nacional Jennifer Hermoso després de la victòria a Austràlia. Considera que en vista de les manifestacions realitzades per la jugadora el petó no va ser consentit; i li fa oferiment d’accions «donant-li la possibilitat que d'aquí 15 dies pugui formalitzar una denúncia».

La decisió s’adopta després d’estudiar les sis denúncies presentades per director del Centre de Formació per a Entrenadores (CENAFE), Miguel Ángel Galán, i tres particulars. Divendres passat, la Fiscalia de Madrid va remetre la primera d’aquestes a l’Audiència Nacional en un escrit en el qual assenyalava que veia possible delicte en la conducta del directiu suspès, si bé remetia l’assumpte a aquest òrgan per ser el competent per, en el seu cas, obrir unes diligències d’investigació.

L’obertura d’una investigació d’ofici era motiu d’estudi perquè el tipus de delicte que podria haver-se comès per Rubiales és de caràcter semipúblic i necessita, en principi, denúncia de la persona ofesa. Si bé la llei permet a la Fiscalia actuar d’ofici «ponderant els legítims interessos» del cas concret, la realitat és que els fiscals només emprenen accions directament quan les víctimes són menors o persones amb discapacitat.

Pel que fa a la competència, correspon a l’Audiència Nacional perquè és un possible delicte comès a l’estranger per un espanyol i perquè la víctima és espanyola.

«Mesures exemplars»

Hermoso no ha fet cap pas en el sentit de denunciar el president de la seva federació davant els tribunals, si bé ha demanat «mesures exemplars» contra Rubiales per part dels òrgans esportius a través d’un comunicat conjunt amb el sindicat majoritari del futbol espanyol, FUTPRO. 

Notícies relacionades

Després de la compareixença de Rubiales davant l’Assemblea de la Federació, on aquest va donar una versió dels fets en la qual va parlar que el petó havia sigut acceptat per la jugadora, Hermoso va remetre als mitjans un contundent comunicat en el qual afirma que «en cap moment» ho va consentir. Va afegir que es va sentir «vulnerable i víctima d’una agressió, un acte impulsiu, masclista, fora de lloc i sense cap tipus de consentiment» per la seva banda. 

La falta de consentiment seria la clau per a la consideració o no de delicte, tal com s’assenyala a la llei. Els fets podrien encaixar dins del Codi Penal, concretament a l’article 178 de la norma, amb la pena de presó d’un a quatre anys, com a responsable d’agressió sexual, el que realitzi qualsevol acte que atempti contra la llibertat sexual d’una altra persona sense el seu consentiment. El termini de prescripció del delicte és de cinc anys.