Medi ambient

L'AMB inicia mesures per reduir la contaminació en indústria i obres

S'incidirà inicialment en l'obra pública dels cinc municipis metropolitans de la zona de baixes emissions de l'àmbit rondes

1
Es llegeix en minuts
EFE / ESPLUGUES

L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha posat en marxa una sèrie de mesures per reduir la contaminació atmosfèrica derivada de la indústria i les obres, responsables del 30 % de la generació de PM10, i del 20 % d'emissions de NO2.

En un comunicat, l'ens supramunicipal ha destacat que algunes mesures són amb caràcter permanent i altres s'activaran en casos d'avís preventiu i d'episodi de contaminació atmosfèrica.

Així, en l'àmbit de la indústria s'han impulsat mesures en les instal·lacions competència de l'AMB, amb plans d'acció individuals per a l'Ecoparc de Barcelona, l'Ecoparc de Montcada i Reixac, la planta de tractament de fangs de l'Edar del Besòs (Metrofang), la Planta Integral de Valorització de Residus de Sant Adrià del Besòs, Edar del Prat de Llobregat i Edar del Besòs.

Aquests plans d'acció inclouen, per exemple, l'aturada de processos d'arrencada i posada en marxa dels motors i el teletreball per a la plantilla.

Cal recordar que el Consell Metropolità de desembre va aprovar el pla d'acció genèric per a la reducció de les emissions per als episodis d'alta contaminació, que ha de servir de suport a les activitats industrials per a l'elaboració dels seus propis plans d'acció individuals de reducció de la contaminació.

Concretament, aquest pla genèric assenyala els sectors més contaminants -indústria química, siderúrgia i foneria i indústries de gestió de residus- i proposa actuacions per a cadascun d'ells.

Algunes d'aquestes propostes són transportar les matèries primeres fora d'hores puntes de trànsit, no arrencar els equips o dispositius que estiguin aturats en episodis de contaminació atmosfèrica i ajornar l'entrada a fàbrica dels materials que no són crítics per al procés productiu.

D'altra banda, en l'àmbit de les obres, s'incidirà inicialment en l'obra pública dels cinc municipis metropolitans de la zona de baixes emissions de l'àmbit rondes: Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Cornellà de Llobregat i Esplugues de Llobregat.

Notícies relacionades

Algunes de les mesures són en fase d'avís preventiu, com aturar la producció i l'aplicació de l'asfalt o minimitzar els desplaçaments dels vehicles i la maquinària, mentre que en fase d'episodi s'aturaran les obres.

A més, pròximament l'AMB aprovarà un model d'ordenança marc per als ajuntaments amb l'objectiu que aquestes mesures per reduir les emissions i la contaminació també es puguin aplicar a les obres privades.