El problema habitacional

El sector immobiliari dubta que el PSOE aprovi les seves mesures en habitatge

Empreses i directius critiquen les pujades fiscals i creuen que el Govern no té suports parlamentaris per tirar endavant la proposició de llei

El sector immobiliari dubta que el PSOE aprovi les seves mesures en habitatge
3
Es llegeix en minuts
Gabriel Santamarina
Gabriel Santamarina

Redactor de la secció de economía

ver +

El sector immobiliari veu –una vegada més– amb mals ulls l’últim moviment en matèria d’habitatge del Govern: el PSOE va registrar ahir al Congrés una proposició de llei en la qual materialitza gran part dels anuncis fets en aquesta matèria pel president Pedro Sánchez al gener. Fonts consultades ho qualifiquen com un "pamflet electoral" i acusen l’Executiu de "fer populisme amb l’habitatge", resten importància a les conseqüències que tindran en el mercat i dubten que l’Executiu aconsegueixi armar prou suports parlamentaris per aprovar-la a les Corts.

I és que, malgrat el positivisme inicial que va inundar el sector quan Sánchez va recuperar el Ministeri d’Habitatge i va situar al davant la portaveu de l’Executiu durant l’anterior legislatura, Isabel Rodríguez, la situació actual és de distanciament i ruptura total encara que no s’ha arribat a l’equador del mandat. El sector entén que la cartera ha virat en les seves polítiques i ha deixat de tenir en compte el sector privat com a part de la solució del problema de l’habitatge a Espanya. Només les patronals, principalment la CNC i l’APCE, mantenen la lleialtat institucional.

Tot i que la majoria de les mesures incloses no agraden, les empreses intenten restar importància a la proposició de llei perquè consideren que és pràcticament impossible que tiri endavant amb els actuals suports amb què compta el Govern a les Corts. Rodríguez no compta ni tan sols amb el sí de Sumar per a algunes de les mesures incloses en el text, com les desgravacions fiscals a propietaris, una de les poques que poden agradar als conservadors i al sector.

La reforma del règim fiscal de les socimis no preocupa entre les cotitzades, després que aquesta se circumscrigui exclusivament a les que tenen habitatges en patrimoni, una minoria. Aquestes han de repartir per llei el 80% del seu benefici per estar exemptes de tributar l’impost de societats. El 20% restant, en cas de no distribuir-se, passaria d’un tipus del 15% al 25% si la norma tirés endavant. Algunes companyies cotitzades consultades ironitzen amb la possibilitat de repartir el màxim per no pagar més impostos. I tot i que finalment els haguessin de pagar, apunten que la quantia i l’impacte en les arques públiques seria mínim. Sobre el setge als pisos turístics, que inclou elevar la seva fiscalitat al 21% a través de la imposició de l’IVA, fonts consultades expliquen que "no és una idea del Govern", sinó una transposició d’una norma de la Comissió Europea que tard o d’hora hauria d’aplicar.

El nou ITP a estrangers

Notícies relacionades

El que més preocupa entre algunes de les empreses consultades hi ha el nou impost de transmissions patrimonials que pretenen crear per recarregar la compra d’habitatges per part d’estrangers no residents de la Unió Europea. Aquest tribut, que serà de fins al 100% del valor cadastral de l’immoble, del preu declarat o del valor de mercat, segons algunes fonts consultades, podria ser anticonstitucional per "imposar càrregues desproporcionades o injustificades". "Té un caràcter confiscatori", apunta un professional del sector. El Govern va intentar també imposar aquest tribut a residents a Europa, però va fer marxa enrere per anar contra els tractats de lliure comerç i després de les clatellades judicials patides per executius d’altres països a l’implantar normes similars.

Les empreses es queixen de la falta de coneixement que hi ha en el ministeri sobre el problema de l’habitatge a Espanya, especialment en com l’ha de resoldre atesa la inexperiència de l’equip que envolta la ministra en matèries com la promoció, construcció i gestió d’habitatge.