Malestar en l’afició

L’última enrabiada dels periquitos: l’Espanyol, el club de les 14.00 hores

  • L’equip blanc-i-blau disputarà quatre partits seguits i cinc dels sis últims en una franja en la qual haurà competit en 10 de les 25 primeres jornades.

  • ¿Perjudiquen els horaris l’Espanyol? Els periquitos opinen sobre la polèmica

L’última enrabiada dels periquitos: l’Espanyol, el club de les 14.00 hores

RCDE

4
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua
Raúl Paniagua

Periodista

ver +

No és una queixa nova, però el fet de ser un problema recurrent no implica que deixi de ser molest. Els aficionats de l’Espanyol (no tots, però sí molts)estan cansats dels horaris que la Lliga de Futbol Professional assigna al seu equip. Dins de les 10 opcions possibles, des de divendres a les 21.00 hores a dilluns a les 21.00 hores, passant per les quatre variants de dissabte i diumenge (14.00 h, 16.15 h, 18.30 h i 21.00 h), hi ha una certa predilecció per una franja, especialment incòmoda per a gran part dels seguidors, ja que coincideix amb menjars familiars, compromisos laborals i altres activitats típiques del cap de setmana. La dada és demolidora: l’equip blanc-i-blau jugarà 10 de les 25 primeres jornades de Lliga a les 14.00 hores.

El ‘prime time’ de la Xina

El greuge resulta especialment cridaner en les últimes dates, ja que el conjunt de Diego Martínez encadenarà quatre partits seguits a les 14.00 hores i cinc dels sis últims, la qual cosa sembla especialment exagerada. En el club aquesta circumstància no molestava en un passat recent, ja que aquest horari correspon al ‘prime time’ de la Xina (hi ha set hores més, per la qual cosa els partits es veuen allà a les 21.00 h), on el conjunt blanc-i-blau va arribar a ser el més seguit, per davant del Barça i el Madrid.

Eren els temps de Wu Lei, el davanter oriental que va deixar l’Espanyol l’agost del 2022 després de tres temporades i mitja. Ara, es manté la propietat xinesa, amb Chen Yansheng al capdavant seguint l’equip a 10.000 quilòmetres de distància, però l’impuls lògicament ha baixat. A més, l’horari no és especialment bo per al nou filó de mercat de l’equip, el central César Montes. A Mèxic hi ha set hores menys i els partits de les 14 h es veuen a primera hora del matí.

Només un dilluns

El club periquito confirma que la decisió dels horaris depèn exclusivament de la Lliga i les televisions. Poc s’hi pot fer. Els últims anuncis de la LFP han sigut especialment devastadors. L’Espanyol va jugar davant l’Osasuna en la jornada 20 un dissabte a les 14.00 hores. Després va repetir a casa un dilluns contra la Reial Societat a les 21.00 hores (l’únic duel fins ara en aquell dia), l’horari més nefast possible amb la pitjor entrada de la temporada inclosa (15.867 espectadors), i encadenarà quatre jornades consecutives a les 14.00 hores, una cosa inaudita.

Ja va jugar en aquesta franja a Elx, va repetir dissabte passat davant el Mallorca i continuarà aquest diumenge a Valladolid i el dissabte 11 de març al Bernabéu. Aquesta franja també altera la planificació del tècnic, partidari d’estar 24 hores en el destí dels partits fora de casa, per la qual cosa se solen avançar els viatges. En el futur, tampoc sembla que hagi de canviar molt la inèrcia. En la jornada 26 hi haurà una treva davant el Celta a Cornellà (dissabte, 18.30 hores) per recuperar de nou la clàssica cita a les 14.00 h en la 27 davant el Girona, duel que tindrà lloc el dissabte 1 d’abril. 

Només tres horaris atractius

Durant el 2022, el conjunt català va disputar 4 de les 15 jornades a les 14.00 hores, una proporció més o menys raonable. No obstant, durant el 2023, el bagatge ascendeix a 6 de 10, cosa que suposa un 60% dels partits. A aquesta franja negativa se sumen altres horaris odiats per l’afició, com els divendres a les 21.00 h (tres vegades, una a Cornellà) i l’esmentat dilluns contra la Reial.

Dels 12 partits a casa, només tres s’han disputat en horaris còmodes per als socis: en la jornada 5 davant el Sevilla (dissabte, 16.15 hores; 2-3 amb 20.135 espectadors); en la 9 contra el Valladolid (diumenge, 18.30 h; 1-0 amb 17.770) i en la 18 davant el Betis (dissabte, 16. 15 h; 1-0 amb 20.811).

Promocions d’alleujament

L’Espanyol ha intentat potenciar l’assistència amb promocions interessants per atraure més públic infantil i amistats dels socis, però la cosa no acaba d’arrencar. Davant l’Osasuna ja va aconseguir una notable entrada de 22.438 espectadors, xifra que es va reduir contra el Mallorca (21.403) malgrat les 5.000 entrades venudes amb la seva iniciativa per al duel. Les 14.00 hores solen ser un bon horari per atraure nens, però el soci té més mandra. Hi ha un 25% de socis reticent que llasta les xifres d’assistència global.

Notícies relacionades

Al millor aforament es va arribar a la tercera jornada contra el Madrid (25.778), però la xifra mitjana continua sent molt discreta. L’RCDE Stadium registra aquest curs una mitjana de 19.702 espectadors a la Lliga, cosa que no cobreix ni la meitat de l’estadi, concretament un 49% de l’aforament, un percentatge només empitjorat pel Celta, que omple el 44% de Balaídos en els seus partits.

El Betis (84% d’aforament cobert) comanda aquesta classificació, per davant de l’Osasuna i la Reial Societat (tots dos amb el 83%). El Barça, amb una mitjana de 81.842 espectadors, cobreix el 82% del Camp Nou. Veure més de mig estadi buit en els partits de l’Espanyol a casa continua fent mal.

Temes:

Espanyol