La inestabilitat blanc-i-blava

La guillotina de Chen Yansheng a l’Espanyol: els seus 10 entrenadors en 8 anys

La banquetaç periquita ha patit un canvi constant de tècnics des de l’arribada del dirigent xinès el gener del 2016

L’Espanyol s’encomana a un altre exmadridista: Ramis, el bioquímic que va substituir Zidane

La guillotina de Chen Yansheng a l’Espanyol: els seus 10 entrenadors en 8 anys

EFE / Quique García

6
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua
Raúl Paniagua

Periodista

ver +

Luis García ha sigut l’última víctima de Chen Yansheng, que ha ampliat la seva col·lecció particular d’acomiadaments amb el suport del director esportiu, Fran Garagarza. Des del seu desembarcament al club periquito el gener del 2016, quan va proclamar el seu desig de jugar la Champions en menys de tres anys, l’empresari xinès ha comptat amb 10 tècnics, des de Quique Sánchez Flores, la seva primera aposta, a Ramis, l’última.

La llista s’ampliaria a 12 entrenadors si comptéssim Constantin Galca, el tècnic que era a la banqueta quan va aterrar l’amo de Rastar Group, i Luis Blanco, l’interí que va tancar el curs 2021-22. A continuació repassem els 10 homes designats per Chen.

Quique Sánchez Flores (2016-2018): 79 partits

Va ser la primera aposta de Chen Yansheng, per davant de Míchel i Paco Jémez, que també van ser en l’òrbita del primer projecte seriós del dirigent xinès. L’equip va competir a bon nivell en la seva primera temporada, en la qual va acabar vuitè, amb reforços com Diego López, Jurado, David López i Baptistao. Tot es va complicar en el segon curs fins al seu acomiadament del 20 d’abril del 2018. Va caure al costat de Lardín, el seu gran valedor de l’àrea esportiva, quan anava cinquè per la cua amb un punt sumat dels 15 últims. «Potser no donem per a més», va arribar a deixar anar Sánchez Flores. Més endavant va parlar de «projecte fantasma» al referir-se a l’Espanyol. Amb 658 dies en el càrrec és, per ara, el tècnic que més va durar de l’era Chen.

Quique Sánchez Flores. /

EP

David Gallego (2017-18, 2019-20): 21 partits

Va ser campió de Tercera i va ascendir amb el filial a Segona B, un home de la casa que va funcionar de meravella quan va suplir Quique Sánchez Flores en el tram final de la temporada 2017-18. Va sumar quatre victòries i un empat en aquests cinc últims partits, un balanç excel·lent que li va permetre un any després substituir Rubi a la banqueta periquita. Aquesta segona etapa va resultar tan efímera com nefasta. L’Espanyol va protagonitzar el segon pitjor inici de Lliga en 25 anys, amb 5 punts de 24 possibles, i quatre derrotes a casa que el van abocar a l’acomiadament. Va deixar l’equip penúltim.

David Gallego. /

EP

Rubi (2018-19): 44 partits

El millor entrenador de l’era Chen. El 3 de juny del 2018 es va anunciar el seu fitxatge procedent de l’Osca, amb el qual va aconseguir l’ascens a Primera. El tècnic de Vilassar, avalat per Òscar Perarnau, va firmar una temporada brillant, especialment a casa, on l’Espanyol va sumar els seus millors números. Un triomf en l’última jornada contra la Reial Societat li va permetre acabar setè i segellar la seva classificació per a Europa 12 anys després de la seva última participació. Onze dies després de celebrar aquest èxit es va fugar a Sevilla. El Betis va pagar la seva clàusula i li va triplicar el sou. Rubi també sabia que Chen no faria un esforç extra per potenciar la plantilla. La va encertar.

Rubi. /

EP

Pablo Machín (2019-20): 15 partits

Un fiasco. Poc més es pot dir d’un tècnic que va durar 77 dies a la banqueta. El preparador sorià va substituir David Gallego en la temporada maleïda del descens amb l’objectiu de reflotar l’equip, però va ser capaç d’enfonsar-lo encara més. Hi va arribar l’octubre del 2019 i, literalment, no es va menjar els torrons allà. Va ser acomiadat el 23 de desembre amb l’equip cuer a cinc punts de la salvació. Va durar 10 partits, en els quals va sumar set derrotes, dos empats i una sola victòria.

Pablo Machín. /

EP

Abelardo (2019-20): 17 partits

El Pitu va tenir un començament esperançador. L’empat contra el Barça a Cornellà amb el gol de Wu Lei en l’últim sospir (2-2) va aconseguir motivar els periquitos, una mica reticents pel passat culer del tècnic. L’asturià havia salvat l’Alabès del descens en circumstàncies similars en la temporada 2017-18, però no va poder aconseguir el mateix amb els blanc-i-blaus. No va saber treure profit dels fitxatges del mercat hivernal en un curs accidentat per la pandèmia. Va sumar 14 punts en 17 partits i va deixar l’Espanyol cuer, a vuit punts de la salvació.

El ‘Pitu’ Abelardo. /

EP

Rufete (2019-20): set partits

Va ser l’últim entrenador d’un any per oblidar que només podia acabar amb el descens a Segona. «Tinc la sensació de poder canviar les coses i aportar», va dir abans d’afrontar aquests set últims partits de Lliga que van acabar amb un balanç aclaridor: sis derrotes i un empat. Un punt de 21 per tancar el curs. L’exjugador periquito va passar de la direcció esportiva a la banqueta amb nul èxit. No obstant, es va mantenir miraculosament en la cúpula esportiva i va ser el valedor de Vicente Moreno.

Rufete. /

EP

Vicente Moreno (2020-22): 85 partits

Tocava la innegociable tasca de tornar a Primera i el club va confiar en un expert en ascensos com Vicente Moreno. El tècnic valencià va tenir una complicadíssima sortida del Mallorca però finalment va aconseguir fitxar pel club periquito, a qui va fer pujar amb solvència. Va complir la seva missió i també va assolir la permanència l’any següent. Es va certificar a dues jornades del final, però estava virtualment segellada molt abans. Potser massa. L’equip es va deixar anar i Chen va acabar fulminant-lo a dues jornades del final. El temps va demostrar que no va ser una decisió encertada.

Vicente Moreno. /

EP

Diego Martínez (2022-23): 31 partits

Un altre acomiadament en la col·lecció de Chen. Diego Martínez va tenir una presentació il·lusionant el 31 de maig del 2022. Després d’un any sense entrenar es va presentar a l’RCDE Stadium amb la màxima il·lusió. La idea era aconseguir una cosa similar a la que va obtenir amb el Granada, a qui va portar de Segona a l’Europa League en tres anys. Les seves bones intencions mai es van veure reflectides en els resultats. L’Espanyol va fracassar a casa amb una defensa feble i sense una idea clara de joc que el van condemnar sense remei a la zona baixa. Ara dirigeix l’Olympiakos.

Diego Martínez. /

EP

Luis García (2022-24): 26 partits

Va arribar el mes d’abril amb la difícil missió d’evitar el descens. La seva condició d’ídol després de sis anys com a jugador periquito (2005-11) el va ajudar a entrar amb bon peu en una esperançada afició, però la realitat es va imposar al desig. Va caure en la seva estrena contra l’Athletic i l’equip va acabar baixant en la penúltima jornada en un desgraciat xoc a Mestalla. Els arbitratges tampoc hi van ajudar. Va seguir a Segona fins aquest cap de setmana, quan Chen i Garagarza el van fulminar després de 14 jornades amb l’equip en cinquena posició després d’una sola victòria en cinc jornades.

Luis García. /

RCDE

Luis Miguel Ramis (2023-24)

El relleu de Luis García ésLuis Miguel Ramis, que es converteix en el 10è tècnic firmat per Chen Yansheng, el 12è en el global del seu mandat. L’Espanyol torna a encomanar-se a un exmadridista, que va estar a prop d’aconseguir l’ascens a Primera amb el Tenerife en la seva última experiència a les banquetes. El Girona ho va evitar. Nascut a Tarragona (53 anys), Ramis té una àmplia carrera com a jugador i entrenador. Antic central, va debutar a Primera amb el Madrid a les ordres de Benito Floro i va ser campió de Lliga amb el Deportivo. A les banquetes va començar en el planter blanc i va suplir Zidane al Castella el 2016 quan el francès va substituir Rafa Benítez. A Segona ha dirigit l’Almeria, l’Albacete i el Tenerife.

Ramis, en un partit en la seva etapa al Tenerife. /

CDT