Duel contra el Betis

Joselu vs. Borja Iglesias, la batalla del gol

  • El davanter de l’Espanyol i el del Betis, que s’enfronten aquest dissabte a Cornellà, pugnen per ser el millor artiller nacional de la Lliga. El punta blanc-i-blau compta ara amb la millor mitjana realitzadora de la història del club.

Joselu vs. Borja Iglesias, la batalla del gol
3
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua
Raúl Paniagua

Periodista

ver +

Cap dels dos va ser al Mundial de Qatar, malgrat les carències en l’atac de la selecció. Tampoc hi va acudir Iago Aspas, el tercer gallec d’un trident peculiar que lluita per ser el màxim golejador espanyol de la Lliga. Fins aquesta jornada, Lewandowski comandava el pitxitxi amb 13 gols, per davant de Joselu (10) i un pòquer de jugadors amb vuit, entre ells Borja Iglesias. Els artillers de l’Espanyol i el Betis es veuran les cares aquest dissabte a Cornellà (16.15 hores) en un interessant duel que no s’hauria de perdre el nou seleccionador Luis de la Fuente. 

Alguna cosa deuen tenir les terres gallegues quan col·leccionen tants gols. El Panda, de 30 anys, va néixer a Santiago de Compostel·la, mentre Joselu (32) va agafar la seva primera pilota a Silleda, un poblet de Pontevedra situat a 40 quilòmetres de la ciutat dels pelegrins. Allà es va criar després de venir al món a Stuttgart, on amb prou feines va viure quatre anys. El pitxitxi blanc-i-blau exerceix de gallec les 24 hores del dia. Només cal escoltar-lo, feliç per mantenir el seu accent malgrat les múltiples voltes que ha fet en la seva carrera, que l’ha portat per les tres millors lligues del món (l’espanyola, la Premier i la Bundesliga). 

RDT, oblidat

A Barcelona se sent de meravella i els periquitos disfruten del seu futbol i els seus gols. Sol encertar el club blanc-i-blau amb els seus últims davanters (Gerard Moreno, Borja Iglesias, Raúl de Tomás, Joselu). En un curs discret, l’exdavanter de l’Alabès és l’alegria més gran de l’Espanyol. Suma 10 dels 21 gols de l’equip (el 47,7%) i és una garantia, tant en el joc aeri com en la seva eficàcia de cara a porta.

Ningú recorda ja el díscol RDT, que va marcar 17 gols la temporada passada amb la samarreta blanc-i-blava. Va marxar al Rayo de mala manera i no va poder ser inscrit fins aquest mes. Només ha disputat 29 minuts a la Lliga, llastat per la seva baixa forma i els problemes físics. 

Millor que Marañón i Tamudo

Joselu compta ara amb la millor mitjana golejadora de la història del club, gràcies als seus 0,59 gols per partit, per davant de mites com Rafa Marañón (0,42 gols per partit) i Raúl Tamudo (0,38), pitxitxi de la història del club a Primera. El segon millor registre correspon, precisament al Panda, que se’n anar amb 0,46, un altre excel·lent registre d’un punta que va fitxar l’estiu del 2018 per 10 milions d’euros procedent del Saragossa, on estava cedit pel Celta.

Es va convertir llavors en el fitxatge més car de la història blanc-i-blava. Un any després, el Betis va pagar la seva clàusula de 28 milions. Va ser una operació rodona per un jugador que va demostrar la seva professionalitat fins a l’últim dia, tot i que alguns seguidors no van encaixar bé la seva sortida. Amb els verd-i-blancs ja va marcar en la seva tornada a Cornellà el 15 de desembre del 2019. No ho va celebrar.

La fuga a Sevilla amb Rubi

Notícies relacionades

Durant aquella temporada era fàcil veure Borja passejant pel barri Gòtic de Barcelona. Sempre pròxim i agradable, durant la seva estada va convertir el peluix del Panda en l’objecte més venut de les botigues del club. Ara brilla en el Betis, en el qual compleix la seva quarta temporada. Va marxar a Sevilla juntament amb Rubi, l’exentrenador blanc-i-blau que dirigeix actualment l’Almeria. L’ariet, que va marcar 17 gols a la seva única Lliga com a periquito, ha marcat vuit gols en les 15 jornades que ha disputat aquest curs (el 42,1% dels gols de l’equip). 

El Panda no encerta a la Lliga des del 30 d’octubre, mentre Joselu ha marcat en les tres jornades disputades després de l’aturada del Mundial. De la seva punteria dependrà novament l’èxit d’un Espanyol que disfruta del seu golejador més letal en aquest segle. Cap nou periquito havia marcat 10 gols les 17 primeres jornades des de Rafa Marañon, que en sumava 11 el 1980. El navarrès, ara conseller de l’entitat, va acabar aquell campionat amb 17 gols, un repte a l’abast del gallec. 

Temes:

Betis Espanyol