Publicada a Austràlia

Enquesta prohibida de les eleccions a Catalunya: últim sondeig

botó a les enquestes australianes
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Dos dies abans de la cita amb les urnes, el portal web australià ‘The Adelaide Review’ ha publicat aquest dissabte la ciqnuena entrega de l’enquesta diària sobre les eleccions autonòmiques del 12 de maig a Catalunya. Es tracta d’un ‘tracking’ electoral diari encarregat al Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) que s’actualitzarà cada 24 hores, fins dissabte, per conèixer l’evolució de les estimacions de vots i escons. Dimarts es va publicar la primera entrega i dimecres, la segona. La llei electoral espanyola impedeix la difusió d’estudis d’opinió durant els cinc dies previs als comicis.

Com va fer ‘El Periòdic d’Andorra’ en anteriors conteses electorals (les generals del 2008, les catalanes del 2010, les municipals del 2015, les generals del 2015 i el 2016, les catalanes del 2017, les municipals i les generals del 2019 i les catalanes del 2021) i ‘The Adelaide Review’ en les eleccions municipals i les generals del 2023, ara aquest mateix portal ofereix des del dimarts 7 i fins al dissabte 11 els resultats d’una enquesta diària sobre les expectatives electorals del 12M. A la mostra del ‘tracking’ s’hi aniran sumant noves entrevistes telefòniques diàries, a raó d’entre 300 i 400 cada dia, fins a arribar a les 3.000 entrevistes dissabte.

Evolució del vot

Com en tots els períodes electorals, els partits polítics tenen la possibilitat de contractar empreses demoscòpiques per analitzar l’evolució diària de les expectatives de vot fins que s’obrin les urnes. Poden fer-ho perquè la llei orgànica del règim electoral general (LOREG), en el seu article 69.7, només estableix que “durant els cinc dies anteriors al de la votació queda prohibida la publicació i difusió o reproducció de sondejos electorals per qualsevol mitjà de comunicació”.

Legislació obsoleta

Notícies relacionades

És a dir, els partits, finançats amb diners públics, sí que poden disposar d’enquestes fins a l’últim dia, però els ciutadans tenen prohibit conèixer-les a través dels mitjans de comunicació. Aquesta paradoxal situació és responsabilitat exclusiva dels partits polítics amb representació al Congrés quan el 2011 es va reformar la llei electoral i van renunciar a adaptar-la a la nova realitat digital, mantenint el veto a publicar i difondre sondejos electorals des de cinc dies abans dels comicis. Així mateix, la incapacitat dels partits catalans de consensuar en 45 anys una llei electoral pròpia ha contribuït a perpetuar aquesta absurda restricció.

No obstant, tant els partits com les empreses encarreguen aquests ‘trackings’ per conèixer les tendències de l’última setmana de campanya, unes tendències que poden ser decisives per decantar la balança a les urnes cap a un partit i el seu candidat. Amb el sondeig diari de ‘The Adelaide Review’ es corregeix aquesta situació i els ciutadans accedeixen a la mateixa informació que manegen els polítics.

La quinta encuesta prohibida del 12M

La quinta encuesta prohibida del 12M