Subministraments

¿Què és l’‘hora d’or’ de l’electricitat que afecta la nostra factura de la llum?

Les tarifes regides per les franges horàries dels períodes punta, pla i vall s’han vist alterades aquests últims mesos

Una factura de la llum

Una factura de la llum

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La factura de la llum és una de les despeses que acapara més protagonisme en les economies domèstiques arran de l’escalada de preus que s’experimenta en el subministrament des de la primavera de l’any passat i un dels factors que millor expliquen els registres rècord de la inflació a Espanya. 

Amb l’objecte d’arribar amb millors garanties a final de mes, les llars estan molt pendents de les franges horàries en les quals resulta més econòmic activar aquells electrodomèstics que requereixen de més energia i realitzar activitats costoses, com posar l’aire condicionat o preparar el menjar.

Noves franges

Des del juny de l’any passat, el Govern va establir un canvi de tarifes elèctrica, de manera que les tarifes es distribueixen en tres franges: la punta, la més cara (de 10.00 hores a 14.00 hores i de 18.00 hores a 22.00 hores), pla, el període intermedi (de 08.00 hores a 10.00 hores, de 14.00 hores a 18.00 hores i de 22.00 hores a la mitjanit), i vall, el més econòmic (de 00.00 hores a 08.00 h entre setmana: tot el dia els dissabtes, diumenges i dies festius). 

Tanmateix, la realitat és que en aquests últims mesos s’ha alterat aquesta distribució de tarifes horàries, de manera que les hores més econòmiques que eren inicialment en el període de vall han passat al període pla, a causa que durant la matinada les centrals de cicle combinat, regides pel gas, acaparen més protagonisme per fixar els preus de la tarifa elèctrica de l’endemà.

Notícies relacionades

A aquest factor s’ha de sumar els hàbits dels ciutadans, que durant el dia són fora de casa, treballant o en activitats d’oci, de manera que tendeixen a concentrar la demanda d’aparells d’aire condicionat i electrodomèstics d’alt consum a la nit i fins i tot de matinada. 

I en aquest context, es confirma que les nou de la nit és la que sol presentar els preus més elevats de la tarifa elèctrica de cada jornada, donant peu que ja se l’identifiqui com l’‘hora d’or’ de l’electricitat.