empreses

Les empreses de l'Ibex augmenten beneficis el 16,7%

Les companyies del selectiu espanyol van sumar uns guanys de 12.999,92 milions fins al juny

3
Es llegeix en minuts

Les empreses del’Ibex  35 van obtenir un benefici net conjunt de 12.999,92 milions d’euros en la primera meitat de l’any, un 16,7% més que en el mateix període del 2018, sense comptarInditex i Siemens Gamesa, que tenen un calendari diferent de presentació de comptes.

Aquesta augment contrasta amb el descens del 14,7% del primer trimestre, en què van llastar a la baixa els grans bancs, els resultats dels quals van acusar la caiguda del negoci en alguns mercats i efectes extraordinaris.

En el primer semestre, la dada conjunta es va veure impulsada per Banco Santander, que es manté amb els guanys més grans del selectiu amb 3.231 milions de benefici net fins al juny, malgrat guanyar un 13,89 % menys pels costos de reestructuració després d’absorbir el Banco Popular.

BBVA i Telefónica completen el podi amb uns guanys de 2.442 milions (3,71% menys) i 1.718 milions (2,76% més), respectivament.

El banc va assegurar no veure’s afectat per la seva imputació en el 'cas Villarejo' en relació amb el negoci i els inversors, i va atribuir la seva caiguda a les provisions en l’inici de l’any als EUA, Mèxic i Turquia.

La companyia de telecomunicacions va rebaixar deute per novè trimestre consecutiu i va guanyar més que en el mateix període del 2018 malgrat veure reduïts els ingressos. Aquests resultats, no obstant, van decebre els analistes i Telefónica va caure gairebé un 3% després de presentar resultats (2,97% en la jornada).

Iberdrola va ser la quarta companyia amb més guanys, amb un total de 1.644 milions, un 16,55% més impulsada per unes inversions rècord de més de 3.000 milions invertits i va millorar la seva previsió de benefici net per sobre del 10% després de presentar resultats.

A més, Naturgy va guanyar 592 milions en el primer semestre, per unes pèrdues de 3.281 milions registrades en el mateix període del 2018, per la depreciació d’actius de generació d’electricitat que va dur a terme la multinacional l’any passat.

MásMóvil va presentar 34 milions de pèrdues en els primers resultats com a membre de l’Ibex, seguida d’Arcelormittal, que va perdre 29,8 milions i Ferrovial, que va perdre 6 milions. Aquestes tres companyies van ser les úniques del selectiu que van registrar xifres negatives.

Els resultats negatius del grup de telecomunicacions els van provocar diverses despeses extraordinàries realitzades per la companyia, com el pagament de la primera part d’un bo convertible a Providence xifrada en 351 milions i el refinançament de bona part del deute.

D’altra banda, les pèrdues d’Arcelormittal es van atribuir a una baixa demanda i als alts nivells de les importacions a Europa, a més de l’impacte de la sobreproducció mundial d’acer.

Ferrovial, però, malgrat les seves xifres negatives, va reduir en més d’un 90 % els números vermells de 72 milions d’un any abans, per l’impacte de la provisió de 345 milions per cobrir possibles pèrdues d’alguns contractes de construcció als EUA.

Els increments percentuals més grans de beneficis els van registrar Banc Sabadell, que els va disparar un 339,67% fins als 532 milions per les menors provisions i l’absència de costos extraordinaris de la seva filial britànica TSB

Darrere el Sabadell se situa Colonial, que va guanyar un 33,2 % més fins a 338,3 milions, a causa del creixement de les rendes que cobra pel lloguer dels seus edificis, la reducció de despeses financeres i l’augment de valor dels seus actius; i Bankinter, que va créixer un 18,3 % fins als 309 milions, en uns resultats que integren ja el negoci d’EVO Banco i la seva filial de consum a Irlanda, Avantcard.

Notícies relacionades

Els descensos més grans els van experimentar Caixabank que va tenir un benefici de 622 milions, un 52% menys pels costos d’un ERO en curs, i Ence, que va guanyar 25 milions, un 50,4 % menys, per la caiguda del preu de la cel·lulosa i Acerinox, va presentar un descens del 50% fins als 69 milions, per la baixada de preus a Europa i Àsia.

Cellnex Telecom va acabar el primer semestre sense beneficis, una millora davant les pèrdues de 31 milions del mateix període del 2018.

Temes:

Ibex 35 Empreses