sector financer

L'Estat reforça la independència dels gestors de Bankia

El banc reorganitza la seva cúpula directiva per "recolzar la transformació" de l'entitat

zentauroepp42865811 valencia 10 4 2018  econom a  bankia   junta general de acci180410132313

zentauroepp42865811 valencia 10 4 2018 econom a bankia junta general de acci180410132313 / Miguel Lorenzo

2
Es llegeix en minuts
P. A.

El Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), que depèn del Ministeri d’Economia, ha reforçat aquest dijous la independència amb què els gestors de Bankia porten operant des que l’entitat va ser nacionalitzada el 2012. L’ens públic i el banc, així, han firmat un acord que consagra "el seguiment responsable i informat de la participació, la no intervenció en l’administració de l’entitat de crèdit, la responsabilitat que exerceixen amb independència els seus administradors, i el foment de les bones pràctiques en el mercat de valors".

El pacte, ha destacat el FROB en una nota, no suposa "cap novetat substantiva" en la manera de gestionar la participació pública en el grup BFA-Bankia. Fonts de la institució i de l’entitat financera han explicat que, al posar per escrit la manera en què es porta actuant des de fa anys, es busca dotar-la de "seguretat jurídica, transparència i traçabilitat". Tot i que no ho han comentat, també pot suposar una frenada a les possibles temptacions de polititzar-ne la gestió o de convertir l’entitat en un banc públic permanent, tal com proposen Podem i els sindicats.

El FROB ha recordat que els seus objectius són "afavorir la recuperació dels ajuts atorgats, assegurant la utilització més eficient dels recursos públics i vetllant per l’estabilitat del sistema financer." Precisament Bankia va acordar aquest dijous elevar el seu dividend a càrrec dels resultats del 2018 un 5%, fins als 0,11576 euros per acció, que pagarà en metàl·lic a l’abril. Això li suposarà un desemborsament de 357 milions, dels quals l’Estat en rebrà de forma indirecta 219 milions a través de la seva participació a BFA. El banc ja ha entregat a la seva matriu 2.864 milions (2.122 milions per la venda d’un 14,5% de l’entitat al mercat i 742 milions en dividends), i això vol dir que la devolució total d’ajuts ascendirà a 3.083 milions.

Nou cicle

Bankia també ha anunciat aquest divendres canvis a la seva cúpula directiva"per recolzar la transformació" del banc. "Aquesta reorganització és l’inici d’un nou cicle de Bankia, un cicle per al qual comptem amb una organització més abocada en el client, més àgil i amb més nivells d’autonomia i ambició", ha assegurat el seu president, José Ignacio Goirigolzarri, en una nota. La reestructuració suposa la sortida de Juan Chozas (ex secretari d’Estat d’Ocupació amb el PP, fitxat per Rodrigo Rato per al banc), Juan Carlos Estepa (fitxat per Goirigolzarri, amb qui va coincidir al BBVA) i Joaquín Cánovas (ex conseller delegat de l’absorbit BMN, que ha durat poc més d’un any a Bankia).

Notícies relacionades

El comitè de direcció, el màxim òrgan executiu de l’entitat, passa de vuit a 12 membres i s’hi incorporen Leopoldo Alvear (director financer, que assumeix també la intervenció general) i els nous directors de risc de crèdit (Manuel Galarza), persones i cultura (David López Puig), banca de particulars (Eugenio Solla) i transformació digital (Carlos Torres). Fernando Sobrini es manté en el comitè però com a director de participades i gestió d’actius. 

  

Temes:

Bankia