reajustament impositiu

L'IVA del cine baixarà del 21% al 10% el 2018

El secretari d'Estat de Cultura, Fernando Benzo, considera que la recuperació econòmica permet la retallada sense afectar els comptes públics

zentauroepp37037176 gra030  madrid  25 01 2017   el nuevo secretario de estado d170125204126

zentauroepp37037176 gra030 madrid 25 01 2017 el nuevo secretario de estado d170125204126 / Angel Diaz

2
Es llegeix en minuts

El Govern central preveu que l’impost de valor afegit (IVA) del cine baixarà del 21% al 10% el 2018. Així ho va anunciar ahir Fernando Benzo, secretari d’Estat de Cultura, en una entrevista amb la Cadena COPE. I el Partit Popular ho ha confirmat en un tuit. 

Fonts del Ministeri d’Educació, Cultura i Esport van matisar que les paraules del secretari d’Estat són més un «desig» que una decisió ja presa. Malgrat això, Benzo havia assegurat que aquesta reducció de l’IVA «es complirà en un termini de temps molt reduït»: «Abans que s’acabi el 2018 ho veurem. Jo crec que ho veurem en els pròxims Pressupostos».

Recuperació econòmica

«Les coses en la nostra economia estan anant bé i, per tant, complim la nostra paraula en un primer moment amb els espectacles en directe», va dir Benzo. «Ara arriba el moment de seguir complint la nostra paraula amb l’IVA per al cine», va afegir. El cert és que en el marc d’una economia amb tensions inflacionistes molt baixes, la majoria dels experts del sector consideren que la retallada de l’IVA seria compensada fàcilment per l’augment dels espectadors. En aquest sentit, la recuperació econòmica hauria de facilitar una rebaixa d’impostos per a un sector que haurà de mantenir un ritme de creixement clar els pròxims anys, tant en l’èxit de les produccions com en ingressos per taquilla. 

D’altra banda, la rebaixa de l’IVA del cine del 21% al 10% també va ser una de les condicions que Ciutadans va imposar al Govern a l’hora d’aconseguir el suport de la formació taronja per aprovar els Pressupostos Generals de l’Estat.

Posada en marxa

Notícies relacionades

La retallada de l’IVA del cine podria entrar en vigor el dia 1 de gener. Una vegada es concreti aquesta rebaixa s’haurà de veure si els exhibidors abaixen o no el preu de les entrades. No es descarta que el mateix Govern intenti mediar per evitar que els preus es mantinguin malgrat la retallada de l’impost.

El Govern central va aprovar el 31 de març la rebaixa de l’IVA d’un 21% al 10 % en els espectacles en directe, i va deixar per a un segon moment la del cine. El Govern va considerar llavors que el cine ja rebia una ajuda important en forma de subvencions directes, en concret 70 milions en els últims Pressupostos. Entenia llavors que la rebaixa de l’impost era més urgent per a altres arts com el teatre i la dansa.