Capital Cell cap als antípodes

La plataforma de 'crowdfunding' especialitzada en biotecnologia espera obrir aquest any oficina a Austràlia

Daniel Oliver, el fundador de la firma, assegura que el sector és "el més rendible del món"

zentauroepp39165234 daniel oliver  capital cell170704172229

zentauroepp39165234 daniel oliver capital cell170704172229 / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El pròxim pas de Capital Cell és un autèntic salt: Austràlia, als antípodes. La plataforma de crowdfunding catalana especialitzada en biotecnologia espera obrir a finals d’aquest any una filial a Melbourne per donar servei a Austràlia i el Sud-est Asiàtic, explica Daniel Oliver, cofundador i conseller delegat de la companyia. 

    

Ell mateix està sorprès per la trajectòria d’aquesta companyia que va néixer el 2014. «A finals de l’any passat intentàvem aixecar 120.000 euros i aquest any podríem acabar sent una multinacional global», fa broma.

    

I és que ja estan internacionalitzats, ja tenen sucursal al Regne Unit. En concret, a Cambridge, on treballen cinc persones des de fa un parell de mesos. Per fer aquest salt van fer una ronda de 300.000 euros a la qual se’n suma una altra pilotada Ian Tomlinson, ex alt directiu de la farmacèutica GSK, i sis inversors més amb 425.000 lliures esterlines, a més d’un acord de col·laboració amb Angels in MedCity, una xarxa de 3.500 inversors privats de Londres.

    

Per a la seva nova aventura exterior els han vingut a buscar perquè aportin el seu coneixement en inversions en biotecnologia, assegura. Gràcies a la internacionalització, la companyia espera duplicar la seva facturació aquest any i arribar als 200.000 euros. Des que Capital Cell va iniciar la seva activitat s’han tancat 14 rondes per un total de 4,4 milions d’euros. La mitjana dels projectes és d’uns 250.000 euros, encara que algun ha arribat a 1,2 milions, com el protagonitzat per Bionure, tancat el març ­passat. 

    

Segons Oliver, el biotecnològic és «el sector més rendible del món». Del 2002 al 2015, l’índex IBB Nasdaq, que agrupa aquest tipus de companyies, ha acumulat una rendibilitat del 448% davant la del 235% del S&P 500.

    

En l’actualitat, Capital Cell té tres precampanyes obertes, període durant el qual es veu si existeix interès dels inversors i se’n busca algun de referència. La plataforma ha aprofitat la seva pròpia medicina i ja ha fet tres rondes. Gràcies a això han passat de ser dos accionistes, el mateix Oliver i la seva dona, a ser-ne 180.

Notícies relacionades

    

Segons Oliver, la regulació que es va posar en marxa a Espanya per a aquest tipus d’activitat, en concret per a l’equity crowdfunding (aportacions que es converteixen en participacions), «prioritza molt la protecció del petit inversor, però limita l’activitat», afirma. De fet, segons la seva opinió, al Regne Unit «les regles estan més clares, són més estrictes i el mercat financer és més actiu». La mitjana d’inversió per persona és de 60 euros davant 1,08 a Espanya.