PROCÉS JUDICIAL PER UNA PRESUMPTA IRREGULARITAT

L'exgerent de l'ACA nega davant la jutge haver pactat una adjudicació milionària

Joan Lluís Quer ha declarat que no va mediar perquè la UTE que representava aconseguís els contractes

3
Es llegeix en minuts
J. G. ALBALAT / BARCELONA

L'exgerent de l'Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i actual president d'Infraestructures de Catalunya de la Generalitat (antiga Gisa), Joan Lluís Quer, ha negat aquest dimarts al jutjat, on ha declarat en qualitat d'imputat, que pactés per a la Unió Temporal d'Empreses (UTE) que representava l'adjudicació per part de l'entitat pública on havia treballat un contracte milionari per implementar a Catalunya una directiva europea de l'aigua. L'alt càrrec de l'Administració, defensat per l'advocat Miguel Capuz, ha assegurat que tampoc es va reunir amb directius de l'ACA i que no sabia que s'havien fet aquestes entrevistes. 

La jutge de Barcelona Ángeles Fernández Tió va obrir la investigació a mitjans del mes de juny arran de la querella presentada pel fiscal anticorrupció Emilio Sánchez Ulled, que atribueix als imputats, 13 en total, els presumptes delictes de revelació de secrets per funcionari, ús d'informació privilegiada, tràfic d'influències per particular, frau, prevaricació, malversació de cabals públics i possibles falsedats en document oficial o mercantil.

El setembre del 2007, l'ACA, que depenia llavors de la Conselleria de Medi Ambient i Habitatge (dirigida per Francesc Baltasar), va tramitar per concurs obert un contracte de consultoria per a la redacció del programa de mesures i del pla de gestió de la conca fluvial de Catalunya, que havia de tenir un import màxim de quatre milions d'euros. El contracte, per un import de 3,75 euros, va ser adjudicat el gener del 2008 a la Unió Temporal d'Empreses (UTE) DMA-Gestió, una agrupació de tres consultores d'enginyeria representada per Quer, que va ser gerent de l'ACA entre el 2000 i el 2004. El contracte especifica que quedava obert a altres pressupostos complementaris, cosa que de fet permetia que l'adjudicatari escollís lliurement encaixar-los.

CONTRACTES COMPLEMENTARIS

I així va passar. Entre l'octubre i el desembre del 2008, la mateixa DMA-Gestió es va adjudicar 38 contractes més per a treballs complementaris, de diferents imports i que al final van sumar 3,9 milions més. L'operació d'adjudicacions en cascada va sumar 7,6 milions de milions. La Intervenció General de la Generalitat exposa en un informe que almenys 1,8 milions d'euros no tenen justificacions. De la resta es detecten diferents irregularitats, i la més destacada és que hi havia informes duplicats i pagats dues vegades, altres amb informació antiquada i alguns copiats d'internet.

La fiscalia sosté que els expedients d'aquesta adjudicació presenten "un cúmul d'irregularitats tan nombroses i de tan de calibre" que permeten inferir que el contracte firmat amb DMA-Gestió havia sigut "pactat i decidit prèviament" d'acord amb l'adjudicatària resultant "arbitrària", ja que al satisfer una necessitat pública es "va donar primacia a la finalitat de beneficiar determinades empreses en detriment de la resta de competidors i, en definitiva, de l'interès públic".

Quer ha especificat en la seva declaració que aquests contractes complementaris es van fer perquè en l'adjudicació inicial hi havia partides que no estaven pressupostades i que es van anar fent a mesura que anava avançat el treball. I és que l'adjudicació que es va fer per a aquest servei era "singular", segons fonts jurídiques. L'alt càrrec de la Generalitat ha defensat al jutjat que l'adjudicació es va fer de forma correcta i que no es va cometre cap irregularitat alguna.

ACOMIADAMENT IMPROCEDENT

Notícies relacionades

La defensa de Quer, que ha aportat diversos documents, ha afegit que només s'havien vist en dues o tres ocasions en algunes jornades professionals amb qui en el moment de l'adjudicació era director de l'ACA, Manuel Hernández, també imputat, de qui no es considera amic. I de fet, tenien tendències polítiques diferents. Quer havia sigut gerent de l'ACA entre l'any 2000 fins a l'arribada del tripartit, quan se'l va acomiadar, i en cap moment va coincidir amb Hernández. De fet, l'acomiadament va ser considerat improcedent i es va haver d'indemnitzar Quer. 

També ha declarat avui, dimarts, davant la jutge l'administradora d'una empresa que participava en la UTE, que ha assegurat que els negocis els portava el seu marit, que també està imputat, però que declararà al mes d'octubre.