Cimera a la Moncloa
Cabrales per a Merkel
La cancellera va disfrutar d'un menú en què la Moncloa va mirar de disfressar els aliments

Encaixada de mans entre Rajoy i Merkel. /
El cabrales és un formatge fort. Deixa un gust intens i durador a la boca del comensal, que s'acostuma a relacionar amb ell sense termes mitjans: s'estima o s'odia. Durant un temps, va córrer la llegenda urbana que per elaborar-lo s'utilitzaven cucs, però els estrictes usos diplomàtics que regeixen les trobades polítiques al més alt nivell desaconsellen que Mariano Rajoy li digués una cosa així a Angela Merkel quan ella es va disposar a tastar un tros del seu filet al cabrales.
Tot el menú servit pel Govern semblava estar destinat a un únic propòsit: disfressar la matèria primera. El gust de la carn es dilueix si s'acompanya d'un formatge de tanta potència, però és que, a més a més, Merkel, Rajoy i tots els convidats van tenir com a primer plat un pastís de verdures. Nou intent d'emmascarar l'important, els vegetals. L'elecció gastronòmica, pel que fa a la resta, ofereix curioses simetries amb el dèficit. Tant les autonomies, de les quals van parlar els dos mandataris durant la seva reunió privada, com l'Estat van incomplir els seus compromisos en aquest capítol mentre negaven que ho feien, per a disgust de la principal guardiana de l'austeritat: la mateixa Merkel.
Alguns paladars més sofisticats potser es van enfrontar de mala gana al menú d'ahir, però la cancellera no es devia trobar entre ells. Segons va revelar l'expresident francès, Nicolas Sarkozy, a l'exministra Roselyne Bachelote, que després ho va plasmar en un llibre, entre la quantitat i la qualitat, Angela Merkel escull el primer. Paraula deSarko: «Quan tenim una reunió, vol que esmorzem al menjador. ¡Perquè quan l'esmorzar se serveix a l'habitació, hi ha moltes menys coses per menjar, i al menjador hi ha bufet!»
Notícies relacionadesSi el Govern hagués volgut, s'hauria pogut parlar amb més coneixement del filet, el cabrales, les verdures i les postres de gelat de xocolata i menta amb fruites del bosc en una tulipa d'ametlles. Però no va voler. La trobada empresarial va transcórrer a porta tancada, amb les intervencions emetent-se via satèl·lit, i tota la resta va estar tan mesurada com un còctel a l'imperi austrohongarès. Arribada de Merkel a la una del migdia. És rebuda per Rajoy a l'espanyola: dos petons. Es reuneixen fins a les 14.30 hores. Roda de premsa amb quatre preguntes. Tots dos clausuren la cimera amb els seus discursos. Mengen filet al cabrales per dinar. Final. Mentrestant, a la premsa se li va servir una cosa que va ser denominada«paella mixta»(en safata de metall), però que qualsevol valencià hauria anomenat despectivament«arròs amb coses».
Potser a la cancellera li hauria agradat més aquest plat. N'hi havia grans quantitats, com un bufet, que, com ja s'ha dit, és un dels pocs espais on ella s'embala. Per descomptat, no ho fa amb la roba. Merkel portava ahir la mateixa jaqueta (lila i amb tres botons) que va lluir en el seu últim acte públic, dilluns passat a la ciutat bavaresa de Re-ckinkghausen. Torna a parlarSarko:«No és lletja. Però porta cada jaqueta...»
- Debat tècnic Per què la Via Laietana reformada no té arbres: dels túnels del metro al volum dels testos
- Lleida Quatre morts i sis ferits en un accident a l’A-2 a Soses amb quatre cotxes implicats
- CICLISME El caos s’apodera de l’estrena del Tour amb Enric Mas de protagonista
- Victòria del campió d’Europa (2-0) El Madrid topa amb Luis Enrique
- Distribució i IA Amazon ja sap quin producte demanaràs tres mesos abans que ho demanis
- Un jutge concedeix un permís parental amb una norma europea
- Luis José Rodríguez Muñiz: "No podem continuar ensenyant matemàtiques com el 1940"
- Qui és qui en el CREA, el grup investigador
- El cas Flecha de la UB destapa els errors en els protocols antiassetjament
- El preu de l’habitatge i els turistes expulsen els ciutadans de París