Qui és qui en el CREA, el grup investigador

El catedràtic emèrit de la UB Ramón Flecha, que qualificava d’aberració les relacions intimes entre docents i alumnes, s’ha envoltat de prestigioses investigadores en violència masclista que el recolzen i que atribueixen els atacs a una campanya de descrèdit.

Qui és qui en el CREA, el grup investigador
2
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

Ramón Flecha és catedràtic emèrit de la Universitat de Barcelona. Ja no imparteix docència i, amb 73 anys, està a punt de jubilar-se. 14 dones l’acusen de presumpta coerció sexual, abús de poder i control emocional durant dècades, quan era professor de les facultats d’Educació i Sociologia.

Els fets suposadament van passar quan elles tenien uns 20 anys i eren estudiants, becàries o doctorandes, mentre que ell, que els doblava l’edat, portava la direcció del grup d’investigació CREA, que va néixer el 1991 com a Centre d’Investigació en Educació d’Adults. Després va modificar-ne el nom per incloure altres etapes educatives i línies d’investigació i va passar a denominar-se Comunitat d’Investigació sobre Excel·lència per a Tothom. Flecha va anar acaparant tot el poder dins d’aquest grup.

Cristina Pulido.

El CREA està format per desenes d’investigadores que recolzen Flecha i que atribueixen l’acusació de les 14 dones a una campanya de descrèdit i un acte de venjança orquestrat per l’home que presumptament en va agredir una, Cristina Pulido, actual cap del Departament de Periodisme de la Universitat Autònoma de Barcelona. Pulido és professora del programa Serra Hunter, que té com a objectiu la incorporació a les universitats públiques catalanes de personal docent i investigador qualificat. La principal aportació és la prevenció de l’abús sexual a menors a través d’internet.

Marta Soler.

La direcció actual del grup està a les seves mans. És catedràtica a la UB i directora del Departament de Sociologia, a més de doctora per Harvard. També és vicepresidenta de la International Sociological Association i ha sigut presidenta de l’European Sociological Association. Segons el seu currículum, es troba entre els deu primers investigadors del món en les categories de social impact i gender violence. Ha publicat en revistes científiques com Current Sociology, Palgrave Comunications i Nature.

Rosa Valls.

Subdirectora del CREA. Ha participat en investigacions sobre la violència de gènere i l’assetjament sexual en campus universitaris. Els resultats es van incloure en la legislació espanyola per a la igualtat efectiva entre dones i homes (2007), i va donar lloc a la creació del primer protocol de prevenció i resposta a l’assetjament sexual a les universitats espanyoles.

Lídia Puigvert.

Aquesta professora de la UB està especialitzada en desigualtats de gènere, sexualitats i feminisme. Segons el currículum publicat a la UB, es troba entre les 10 primeres científiques en l’àmbit de la violència de gènere. És directora del centre d’investigació ISREC (Interdisciplinary Social Research) de la UB. És també coautora, amb Judith Butler i Elisabeth Beck-Gernsheim, del llibre Mujeres y transformaciones sociales.

Notícies relacionades

Mar Joanpere.

És investigadora de la Universitat Rovira i Virgili i coordinadora del MeToo Universitat, xarxa d’afectades per la violència de gènere als campus. És coautora de The Role of the MeToo Route in Improving the Health of Gender-Based Violence and Isolating Gender Violence Survivors i de Second Order of Sexual Harassment-SOSH. En declaracions a aquest diari després de l’explosió del cas, Joanpere va defensar Flecha a capa i espasa.