SANT MARTÍ

Parc Sandaru compleix 10 anys

El centre cívic de Buenaventura Muñoz, especialitzat en arts escèniques, uneix els veïns

teatre

teatre / CESAR CID

2
Es llegeix en minuts
BEATRIZ PÉREZ / BARCELONA

El Centre Cívic Parc Sandaru (Buenaventura Muñoz, 2) compleix la seva primera dècada. Va començar a caminar l'any 2007 i el seu nom fa referència al barri on està ubicat (el Parc i la Llacuna del Poblenou, limítrof amb l'Eixample) i a l'antiga fàbrica de refrescos Sandaru (beguda estrella dels anys 60), que s'hi va assentar fins que va tancar les seves portes als anys 70. Actualment, d'aquesta fàbrica només es conserven els antics magatzems.

Fins a l'arribada d'aquest equipament cultural, el teixit associatiu del barri era escàs, encara que hi havia entitats com l'associació de veïns, la comissió de festes i la Unió Esportiva Parc. «Però hi havia una carència -explica la directora del centre, Alda Puig-. Per això el Parc Sandaru, des dels seus inicis, ha treballat molt el contacte amb la gent del barri».

17 COMPANYIES / Quan el centre cívic va començar a funcionar, diversos col·lectius de teatre hi van anar per sol·licitar espais d'assaig. «Vam acabar per especialitzar-nos en arts escèniques», explica Puig. De fet, un dels espais protagonistes dins de l'entitat és la Sala Sandaru, antic saló d'actes reconvertit en teatre amb 180 places.

A la Sala Sandaru actuen anualment unes 17 companyies, que prèviament han sigut les guanyadores d'una convocatòria. D'aquestes, un total de sis utilitzen la sala com a espai d'assaig i reben una beca econòmica. La sala també acull obres de teatre que després circulen per tota la ciutat.

Xavier Álvarez és el director de la companyia teatral La Niña Bonita, vinculada a la Sandaru des de fa tres anys. «Per a nosaltres aquesta sala és un regal, una gran oportunitat, perquè avui dia els recursos al teatre són nuls», afirma. La companyia prepara actualment l'obra Montag 451 (inspirada en Fahrenheit 451), que estrena demà al Teatre Eòlia. «A Sandaru, a part d'assajar, fem com a mínim una actuació per al barri», afirma el director.

MÚSICA / Per la seva gran «qualitat acústica», a la Sala Sandaru també s'organitzen concerts de música, tal com destaca Marta Colina, dinamitzadora del centre cívic. De fet, a la sala se celebren els cicles Hamaques (de música tradicional llatinoamericana, en col·laboració amb Casa Amèrica) i Dijous Flamencs de l'associació flamenca barcelonina El Dorado.

Notícies relacionades

«El Dorado va néixer fa 10 anys i estem en aquest centre cívic des dels nostres inicis», explica Pedro Barragán, president de l'entitat. «Som una associació professional de cultura flamenca i el Parc Sandaru està molt ben equipat», afegeix. Per a ell, és l'espai adequat des del qual incidir en la «vida cultural» del barri.

De Parc Sandaru també destaca la sostenibilitat del seu edifici, amb panells fotovoltaics i grans vidrieres que permeten l'entrada de llum natural. A més a més, acull iniciatives com Pam a Pam, dedicades al consum responsable.

Temes:

Poblenou