CICLE FORMATIU EN UNA ZONA EN EXPANSIÓ EDUCATIVA
Planter d'interioristes
L'Escola d'Art i Superior de Disseny Deià funciona des del 1989 i és l'única escola pública de l'especialitat
Els alumnes col·laboren amb el districte de Nou Barris en diferents projectes

Aspirants a interioristes 8 Dos alumnes fan pràctiques a l’escola de disseny Deià. /
Nou Barris es postula a poc a poc com un pol educatiu de la ciutat. L'obertura l'estiu passat de la seu de la Universitat Nacional d'Educació a Distància (UNED) va servir per visualitzar el treball que durant diverses dècades han realitzat centres com l'Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns de Catalunya i l'Escola d'Art i Superior de Disseny Deià, l'única escola pública especialitzada en el disseny d'interiors. «És el nostre tret diferencial, sempre hem estat especialitzats en interiorisme», explica Ricard Roura, director de l'Escola d'Art i Superior de Disseny Deià, un centre que celebrarà l'any 2014 el seu 25è aniversari al territori.
«Moltes de les propostes del centre formatiu i les pràctiques dels alumnes han estat relacionades amb el nostre districte», assegura el subdirector, Jordi Solé, que puntualitza que l'Escola Llotja (Ciutat de Balaguer, 17) també és una escola pública de disseny «però toca diferents especialitats».
Generar idees
És un fet que la gran majoria de les escoles de disseny són privades i estan ubicades en districtes com Ciutat Vella, Gràcia i Sarrià-Sant Gervasi, en un entorn ple de joves emprenedors i amb espais idonis perquè hi puguin realitzar tota mena d'exposicions.
L'escola Deià ha encaixat a la perfecció a Nou Barris: «Ens agrada aquest districte i creiem que es poden fer moltes coses. Volem acostar-nos a la gent, trencar amb la idea que el disseny és una cosa exclusiva de les grans fortunes. Aquesta activitat està estigmatitzada com una cosa relacionada amb el luxe. En realitat, l'objectiu del dissenyador és generar idees que finalment permetin trobar solucions», aclareix el subdirector d'un centre amb 300 estudiants matriculats. «El nombre d'alumnes ha anat creixent fins a l'any passat, quan la xifra es va estabilitzar», assegura Jordi Solé, que assenyala, a més a més, la crisi econòmica i la pujada de les taxes dels cicles formatius com a possibles responsables.
Notícies relacionadesEl perfil de l'alumne ideal, continua el subdirector, combina la creativitat i la tècnica. «Del nostre centre surten molt preparats perquè són molts coneixements i tots molt complexos», aclareix. Deià, que va ser premiada l'any 2010 per Foment de les Arts i el Disseny (FAD) com a millor escola, ha col·laborat amb l'Ajuntament de Barcelona nombroses vegades, encara que no tantes com voldrien. «És una molt bona manera de donar-nos a conèixer fora de les aules i que els nostres alumnes aprenguin, perquè d'aquesta manera han d'enfrontar-se a situacions reals», recorda Solé, que destaca els guardons que han rebut pels projectes de l'emblemàtic i inacabat edifici de Torre Baró i encàrrecs com el de la plaça dels Titellaires.
«La majoria dels estudiants del centre se sorprenen en aquests tallers de les moltes coses que es poden fer amb molt pocs recursos. Molt reciclatge i poc pressupost», explica Solé.
- Motociclisme Un veloç Àlex Márquez s’apropia de la MotoGP a Silverstone
- Festa diürna Sis de cada 10 discoteques de Barcelona ja ofereixen sessions de tardeig
- Protecció de la infància Teófilo va abusar de la menor de la DGAIA un any abans de l’acollida
- Projecte Stolpersteine Joan Riba no va anar a la División Azul: una llamborda daurada a Barcelona reconeix una víctima dels nazis
- 6 finals en 7 anys El Barça vol engegantir el seu regnat amb la quarta Champions