Noves concessions

Molts dels actuals comerciants del mercat de Sant Ildefons de Cornellà renuncien a renovar les seves concessions

Segons l’associació de venedors, molts dels paradistes no han pogut fer front a unes condicions de renovació «inassumibles» i alerten que l’actual model «està en perill»

Molts dels actuals comerciants del mercat de Sant Ildefons de Cornellà renuncien a renovar les seves concessions

Ayuntamiento de Cornellà de Llobregat

2
Es llegeix en minuts

Al voltant d’un 40% dels 130 paradistes del mercat de Sant Ildefons de Cornellà (Baix Llobregat) han renunciat a presentar una oferta per renovar la seva concessió al no poder assumir les condicions imposades per l’ajuntament. El termini va finalitzar la setmana passada i els propietaris, molts dels quals amb parada al mercat des de 1971, han optat per deixar els seus negocis abans que «hipotecar el seu futur». «Molts han renunciat i jo, per exemple, que tinc dues parades i diversos magatzems, optaré només a una», explica Vicente Rambla, vicepresident de l’associació de venedors. Rambla assenyala que el preu de les parades és just, però que els 12.000 euros que demanen pels magatzems, un 70% a pagar els primers anys, és una «bogeria».

Vicente Rambla, assenyala l’alcalde de Cornellà, Antonio Balmón, que amb la seva actitud «intransigent» està posant en perill l’actual model d’èxit del mercat. Aquí, reconeix que no sap quantes persones o empreses optaran als nous llocs, però tem que a partir del 31 de desembre, quan vencin les concessions, el mercat «no s’assembli en res» a l’actual.

Renovació del mercat

L’associació de venedors lamenta que tot i que fa temps que comerciants i treballadors busquen una solució, l’ajuntament no ha volgut «en cap moment» escoltar les seves demandes. «Hem sortit al carrer a protestar perquè en cap moment hi ha hagut voluntat per part del consistori. Volen que paguem per endavant la renovació del mercat i d’aquí no s’han mogut», afegeix.

Des del consistori Antonio Martínez-Flor, tinent d’alcalde de Política Territorial i Espai Públic, aclareix que «els que són dins no poden tenir cap dret preferent» i que, per llei, l’ajuntament no pot prioritzar que els comerciants que hi ha ara es mantinguin en les seves parades amb la nova concessió. Martínez-Flor matisa que «de les 102 parades, 59 no tenen magatzems» així que el nou preu afecta una «minoria de parades».

Crèdit

Aquesta setmana l’Institut Català de Finances (ICF) i Avalis de Catalunya han activat una nova línia de préstecs dotada amb set milions d’euros per finançar l’adquisició de llocs del mercat de Sant Ildefons. Amb aquest crèdit els autònoms, les autònomes i les pimes que siguin adjudicatàries d’una concessió administrativa podran finançar la seva concessió amb aquest crèdit, denominat ICF Avalis Mercats.

L’Ajuntament de Cornellà valora positivament aquesta línia de préstecs per als paradistes del mercat com a «fórmula de suport per mantenir els seus negocis i com a instrument de finançament amb solucions personalitzades i adequades a cada cas»

Notícies relacionades

Rambla considera que una línia de crèdit «s’ha de pagar igualment» i «no soluciona els problemes que tenim». El vicepresident es mostra expectant, «quan arribi el mes de gener i vegem qui es queda i qui no veurem si l’actuació de l’ajuntament ha sigut la correcta».

Més notícies de Cornellà a l’edició local d’EL PERIÓDICO

Temes:

Mercats