Noves concessions

Els comerciants del mercat de Sant Ildefons de Cornellà es mostren preocupats per la continuïtat de les parades

Denuncien que l’ajuntament vol renovar les concessions amb unes condicions «inassumibles» per a la majoria

Els comerciants del mercat de Sant Ildefons de Cornellà es mostren preocupats per la continuïtat de les parades

ACN

2
Es llegeix en minuts

Paradistes i treballadors del mercat de Sant Ildefons de Cornellà (Baix Llobregat) reclamen la continuïtat de l’actual model de mercat i dels seus comerciants. Els treballadors i paradistes van protestar davant l’ajuntament fa dues setmanes per denunciar que el consistori vol treure a subhasta les parades amb unes condicions «inassumibles» i sense cap preferència pels actuals comerciants, molts d’ells amb botiga al mercat des que es va construir el 1971.

Vicente Rambla, vicepresident de l’associació de venedors, lamenta el que ell considera una falta de «voluntat política» per part dels responsables municipals, a qui acusa de no escoltar les seves propostes. «Fa molt temps que intentem negociar una solució amb el consistori, però no hi ha manera».

Dilluns que ve és la data límit per presentar la documentació per optar a la concessió i alguns dels propietaris de les parades no saben si podran continuar amb el volum de negoci que tenien fins ara, «tot està en l’aire», va declarar Rambla.

Condicions

Les condicions de les noves concessions, aprovades el mes de juliol passat, fixen un preu mensual de 8,19 euros el metre quadrat de parada, molt similar al d’altres mercats. La discrepància rau en els 12.000 euros que hauran de pagar per cada magatzem o traster, el 70% dels quals s’hauran d’avançar els primers quatre o cinc anys. «El preu de la parada és lògic, però fer pagar 12.000 euros per un magatzem que no val més de 3.000 o 4.000 euros i en tan poc temps ens posa contra les cordes», explica Vicente Rambla.

Rambla recorda que molts dels comerciants tenen diversos magatzems i trasters, cosa que els obliga a avançar uns diners que «no tenen». Apunta també que molts propietaris s’acosten a la jubilació i que no podran de cap manera assumir la despesa que els comportaria renovar la concessió per pocs anys. Vicente Rambla acusa al consistori de fer que «la gent que porta aquí des de sempre se n’estigui anant».

Un altre dels punts que també ha encès els ànims és que els actuals propietaris no tindran preferència a l’hora de renovar les concessions. Per a Rambla les protestes són l’«últim cartutx» dels treballadors i empresaris del mercat per negociar.

Ajuntament

En declaracions a aquest diari el tinent d’alcalde de Política Territorial i Espai Públic, Antonio Martínez-Flor, matisa que «de les 102 parades, 59 no tenen magatzems», així que el nou preu afecta una «minoria de parades» amb molts magatzems que poden renunciar als que considerin i equilibrar així l’ocupació d’aquests entre totes les parades.

Notícies relacionades

Des del consistori també aclareixen que «els que són dins no poden tenir cap dret preferent» i que, per llei, l’ajuntament no pot prioritzar que els comerciants que hi ha ara es mantinguin en les seves parades amb la nova concessió. Martínez-Flor declara que des del consistori la voluntat principal és que «el mercat tingui un bon funcionament».

Més notícies de Cornellà a l’edició local d’EL PERIÓDICO

Temes:

Mercats