No perdis el nord

5 restaurants bascos de Barcelona per exclamar «‘¡ahí va la host**’, coll*ns!»

Els 5 restaurants de Barcelona preferits de Martín Berasategui

Quaranta-quatre restaurants nous de Barcelona que no et pots perdre | MAPA

5 restaurants bascos de Barcelona per exclamar «‘¡ahí va la host**’, coll*ns!»
1
Es llegeix en minuts
Cata Mayor

La gastronomia basca és coneguda per tothom, potser perquè el món és ple restaurants que la representen. Però cal saber escollir entre tanta oferta perquè el viatge fins al nord sense sortir de la ciutat valgui la pena.

Per fer-ho, en aquest article seleccionem cinc bons restaurants bascos de Barcelona que et faran exclamar de gust aquest «‘¡ahí va la host**’, coll*ns!» tan típic d’aquelles terres.

Sagardi

Graella inclinada i amb barnilles perquè el degoteig greixós rellisqui i no s’acumuli, carbó de quebratxo, mitjana temperada («és important que sigui gruixuda, d’uns 4 o 5 centímetres»), 8 o 10 minuts per cara sobre la brasa. ¡Que bona és la carn i que bons són altres plats, com els piquillos que serveixen Sagardi!

Maitea

Aquesta és una taverna basca de dos germans catalans de mare donostiarra on les dues pàtries s’entrellacen. Pots menjar a la sala interior (xistorra, mongetes, ‘ajoarriero’, truita, pastís de formatge...) o a la seva llarga barra de ‘pintxos’; els dies de molta feina poden arribar a servir-ne un miler. Així és Maitea.

Abasolo Etxea

Els nous propietaris de l’històric negoci de la zona alta eleven el nivell remodelant el local i reforçant la línia gastronòmica amb plats més treballats i amb millor producte. Així ens va anar la visita a Abasolo Etxea.

Igueldo

A l’elegant i modern restaurant basc Igueldo, al centre de l’Eixample, les carns passen per la brasa d’alzina: des de la mitjana d’Oiartzun i el filet amb foie fins a l’espatlla de cabrit, el garrí confitat i farcellet de cua de bou al vi negre. Però hi ha més plats, i aquí t’expliquem com cuinen a Igueldo.

Taktika Berri

Hi ha restaurants als quals s’acudeix a la recerca de la novetat perpètua, del quàdruple mortal després del triple; i a d’altres pel seu immobilisme optimista, és a dir, perquè estan segurs que el triomf es basa a no canviar. És el cas d’aquest restaurant basc, que, malgrat la sobtada desaparició del patriarca, Julián Fernández Mendiburu, fa uns mesos, continua sent un referent de la cuina basca a Barcelona. Així és Taktika Berri.