ELS RESTAURANTS DE PAU ARENÓS

La Taverna del Ciri: l'exotisme de la cansalada

Artur Martínez, ex-Capritx, i Marc Ribas, 'Cuines', comparteixen un espai on li donen canya a la cuina popular

zentauroepp42783071 on ciri180426194328

zentauroepp42783071 on ciri180426194328 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Pau Arenós
Pau Arenós

Coordinador del canal Cata Mayor

Especialista en gastronomia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Artur Martínez vol rebaixar el suflé i l'espuma i l'aire: La Taverna del Ciri és un lloc sorollós i desacomplexat, distanciat com a concepte, espai i oferta dels silenciosos i levitants restaurants 'macanudos'. Sap Artur d'excel·lència perquè va tancar Capritx,Capritx a Terrassa, entre aplaudiments i perquè tornarà a la radicalitat amb l'establiment Aürt, aquesta vegada, a Barcelona el febrer del 2019.

Associat amb Marc Ribas, són el yang de l'alta cuina i el yin d'allò quotidià amb extra. Ja el mateix nom de la seva empresa respon a la dualitat que s'oposa i complementa: Calbes & barbes.

A les parets, ideologia: fotos d'Ignasi Domènech, Josep Mercader o Manuel Vázquez Montalbán. En la carta bevible, filosofia: vins elaborats a menys de 20 quilòmetres i licors antics.

Li dono a la garnatxa negra Perunés 2014, de Catellgalí, a 18,5 quilòmetres, que Artur treu d'una antiga nevera de fusta.

A la carta, el mateix sentit: «És un projecte reivindicatiu». D'acord: s'ha de substituir immediatament les carxofes en conserva per fresques, i moderar l'entusiasme per les 'piparras' (per més bones que siguin).

La Taverna del Ciri

Antoni Torrella, 66. Terrassa T: 93.858.91.22 Preu mitjà (sense vi): 15 € Menús: 15 (migdia) i 25 € (nit)

Artur deia, en temps de Capritx, que practicava un «exotisme de proximitat», doncs som estrangers de nosaltres mateixos. Jo aniria més a fons i portaria a terme una operació arqueològica: rescatar del soterrani plats que alguna vegada van ajudar a construir una identitat.

Llonguet del forn Turull, format que reivindico com a alternativa local al setge del 'bao'. Formatge de La Frasera (elaborat en la veïna Vacarisses), 'gilda', pells de bacallà cruixents, olives: entreteniments. Bé els pebrots del 'piquillo' confitats, la ventresca en conserva amb ceba (algo dolç) i els xoriçets al vi ranci. A la mandonguilla amb salsa li falta suculència.

Ja en seri}, és a dir, per divertir-se, l'ensaladilla russa (de medalla), la cansalada rostida amb escalivada (de 'Champions' del porc) i el cap i pota, amb la seva nota de canyella. Disfruto com un emir del pollastre 'moruno'. Les postres estan a la vista: arròs amb llet, pastís de formatge i torrada de Santa Teresa. ¡Algo lleuger, per San Arnold Schwarzenegger!

Pollastre 'moruno' amb allioli. FERRAN NADEU

Cazuela, planxa, forn i microones. Mai va témer Artur el trasto, que li fos molt útil: «Genètica Capritx». En aquest yin i yang, Marc parla de consultar l'olla com si es tractés d'un oracle: «La cassola et parla, et diu el que està passant».

Són amics i còmplices, diferents i accessoris, van compartir temps en la minúscula cuina de Capritx, estil capsa de sabates, i en el prematurament desaparegut Matís,prematurament desaparegut Matís on van desenvolupar una cuina d'allò popular-sofisticat molt atractiva i que mereix reflexió, continuïtat i desenvolupament.

Tovallons de gran tamany (¡bé!) i copes Riedel: ¿per què s'ha d'agredir allò familiar amb 'kleenex' i vasos de Nocilla?

Notícies relacionades

En la carta, 'bull de donja', potipoti de Mura i botifarra terregada. ¿A que suggereixen misteri i extravagància? ¡Aquestes sí que són viandes singulars i no el 'poke'!

Insisteixo amb la idea: hem convertit el tiramisú en pròxim i la crema catalana en llunyana. Si el trinxat fos japonès, el bacallà a la llauna, xinès i el fricandó, peruà, La Taverna del Ciri s'ompliria de 'fudis' e 'instagrammers'.

EL+

Que hi hagi actitud i ideari i que donin brillantor a allò popular.