ELS RESTAURANTS DE PAU ARENÓS
La Taverna del Ciri: l'exotisme de la cansalada
Artur Martínez, ex-Capritx, i Marc Ribas, 'Cuines', comparteixen un espai on li donen canya a la cuina popular

zentauroepp42783071 on ciri180426194328 /
Artur Martínez vol rebaixar el suflé i l'espuma i l'aire: La Taverna del Ciri és un lloc sorollós i desacomplexat, distanciat com a concepte, espai i oferta dels silenciosos i levitants restaurants 'macanudos'. Sap Artur d'excel·lència perquè va tancar Capritx,Capritx a Terrassa, entre aplaudiments i perquè tornarà a la radicalitat amb l'establiment Aürt, aquesta vegada, a Barcelona el febrer del 2019.
Associat amb Marc Ribas, són el yang de l'alta cuina i el yin d'allò quotidià amb extra. Ja el mateix nom de la seva empresa respon a la dualitat que s'oposa i complementa: Calbes & barbes.
A les parets, ideologia: fotos d'Ignasi Domènech, Josep Mercader o Manuel Vázquez Montalbán. En la carta bevible, filosofia: vins elaborats a menys de 20 quilòmetres i licors antics.
Li dono a la garnatxa negra Perunés 2014, de Catellgalí, a 18,5 quilòmetres, que Artur treu d'una antiga nevera de fusta.
A la carta, el mateix sentit: «És un projecte reivindicatiu». D'acord: s'ha de substituir immediatament les carxofes en conserva per fresques, i moderar l'entusiasme per les 'piparras' (per més bones que siguin).
La Taverna del Ciri
Antoni Torrella, 66. Terrassa T: 93.858.91.22 Preu mitjà (sense vi): 15 € Menús: 15 (migdia) i 25 € (nit)
Artur deia, en temps de Capritx, que practicava un «exotisme de proximitat», doncs som estrangers de nosaltres mateixos. Jo aniria més a fons i portaria a terme una operació arqueològica: rescatar del soterrani plats que alguna vegada van ajudar a construir una identitat.
Llonguet del forn Turull, format que reivindico com a alternativa local al setge del 'bao'. Formatge de La Frasera (elaborat en la veïna Vacarisses), 'gilda', pells de bacallà cruixents, olives: entreteniments. Bé els pebrots del 'piquillo' confitats, la ventresca en conserva amb ceba (algo dolç) i els xoriçets al vi ranci. A la mandonguilla amb salsa li falta suculència.
Ja en seri}, és a dir, per divertir-se, l'ensaladilla russa (de medalla), la cansalada rostida amb escalivada (de 'Champions' del porc) i el cap i pota, amb la seva nota de canyella. Disfruto com un emir del pollastre 'moruno'. Les postres estan a la vista: arròs amb llet, pastís de formatge i torrada de Santa Teresa. ¡Algo lleuger, per San Arnold Schwarzenegger!

Pollastre 'moruno' amb allioli.
Cazuela, planxa, forn i microones. Mai va témer Artur el trasto, que li fos molt útil: «Genètica Capritx». En aquest yin i yang, Marc parla de consultar l'olla com si es tractés d'un oracle: «La cassola et parla, et diu el que està passant».
Són amics i còmplices, diferents i accessoris, van compartir temps en la minúscula cuina de Capritx, estil capsa de sabates, i en el prematurament desaparegut Matís,prematurament desaparegut Matís on van desenvolupar una cuina d'allò popular-sofisticat molt atractiva i que mereix reflexió, continuïtat i desenvolupament.
Tovallons de gran tamany (¡bé!) i copes Riedel: ¿per què s'ha d'agredir allò familiar amb 'kleenex' i vasos de Nocilla?
Notícies relacionadesEn la carta, 'bull de donja', potipoti de Mura i botifarra terregada. ¿A que suggereixen misteri i extravagància? ¡Aquestes sí que són viandes singulars i no el 'poke'!
Insisteixo amb la idea: hem convertit el tiramisú en pròxim i la crema catalana en llunyana. Si el trinxat fos japonès, el bacallà a la llauna, xinès i el fricandó, peruà, La Taverna del Ciri s'ompliria de 'fudis' e 'instagrammers'.
EL+
Que hi hagi actitud i ideari i que donin brillantor a allò popular.
- Sentència del TSJC Condemnen la Sagrada Família per acomiadar una treballadora l’endemà de deixar d’estar blindada per tenir un fill
- De compres ¿Quan comencen les rebaixes d’estiu 2025? Dates de Zara, Mango i El Corte Inglés
- Préstecs Emancipació Illa llança una línia de crèdits sense interessos per ajudar els joves a pagar l’entrada del seu primer habitatge
- Repàs a 10 alcaldes de l’àrea de Barcelona en l’equador del mandat
- Previsió de finalitzar el 2030 La Generalitat i l’Hospitalet donen llum verda a un projecte de 144 milions per soterrar el tram final de la Granvia