ELS RESTAURANTS DE PAU ARENÓS
A Pluma: el pollastre a l'ast que esperàvem
Eugeni de Diego recupera el festiu hàbit de diumenge -o diari- de l'au que fa voltes sense marejar-se

zentauroepp42983961 aplumaonbarcelona180420142638 /
Al rostidor de carbó del restaurant A Pluma, les 18 aus fan voltes a l’ast sense marejar-se. És un espectacle més entretingut que contemplar la rentadora o alguns programes de televisió.
Pollastres d’1,1 quilos, untats amb vi ranci i herbes seques i farcits d’aromàtiques fresques, llimona i alls, al Josper a uns 150-160 graus durant una hora i mitja. Aquesta és la fórmula d’Eugeni de Diego, excap de cuina d’El Bulli i exdirector de BulliLab, que li ha costat cremades a les mans, als braços i al front. Sembla un bomber en pràctiques. Governar el forn és tasca de ferrers, senyors del foc.
La setmana passada vaig escriure sobre la minibarra Direkte Boqueria i retorno a aquest model que, vistos els preus immobiliaris de la Barcelona de platí, anirà a més. Aquesta vegada, una cantonada amb 40 metres quadrats i 17 tamborets. Els millors seients són els sis de davant dels pollastres. A la rebotiga Xavi Martínez prepara canelons per llepar-se’n els dits, amb l’afegit de fuagràs i poma, i Adrián López els serveix. Còmplice d’aquesta obertura amb ales, Ana Alvarado, parella de l’Eugeni i responsable d’El Cafè de la Pedrera.
Feliços i esgotats, atenen 80 persones diàries i una tumultuosa (però pacífica, senyor agent) entrega de pollastres per encàrrec, matinant els diumenges per servir les comandes.
Amb el nom, A Pluma, volen ressaltar el vessant artesanal. Amb el subtítol, 'The chicken gourmet place', el contingut. «El model és una rostisseria, però el concepte s’acosta a l’especialització a la japonesa: un lloc temàtic», descriu el cuiner.
De plumífers a l’ast n’hi ha molts, però el que he menjat aquí és dels millors. Picoteig a Chez Cocó, Els Pollos de Llull, La Brochette...
A Pluma
Santaló, 39. Barcelona T: 93.499.88.64 Preu mitjà (sense vi): 12 €
En safata de metall, mig groc català de carn tendra. Al costat, en un altre recipient, les patates (monalisa) mullades amb el suc que desprèn el volàtil rotatori: boníssimes. És possible salsar l’au amb 'mole' (¿i per què no una picada?), allioli amb all escalivat i curri vermell.
Estic davant la boca de foc i veig la monotonia de les espases, gira que gira, fins a aconseguir pells amb el to pallós. «Amb el carbó surt la veritat del cuiner», comenta l’Eugeni. La regularitat del gas i el bonic atzar del quebratxo ardent. La campana extractora xuta: mals fums, fora.
Inexistent carta de vins: les ampolles entraran i sortiran a capritx del propietari. Bec amb gust el negre familiar Les Cousins mentre ataco la croqueta (bona, però molt pel darrere del caneló), els pebrots escalivats i l’amanida de tomàquet raf pelat (surt una mica fred de la cambra).
Les tires arrebossades de pollastre –han preparat una mescla de farines i maceren la carn– són més gustoses que un petó de cargol. Frescor a les postres: pinya amb caramel balsàmic.
Notícies relacionadesL’Eugeni es pot convertir en Don Pollo, en un estudiós de l’anatomia gal·liforme, explorar interiors i exteriors. Pells cruixents, pedrer confitat, broquetes de fetge, ous, plats del dia amb el 'Gallus gallus domesticus' com a tesi. Treure cistells del rostidor: ¿quines coses noves es poden fer?
Les bosses que entreguen per al 'take away' són vistoses i elegants. No desentonaran a la Diagonal. Pollastres a l’ast, joies i roba de marca per a gent prima.
EL+
Que cuiners bullinians s'ocupin del menjar popular.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Presumpta administració deslleial Els Mossos confisquen documents i joies als marmessors de Pere Mir
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Perspectives El Govern manté en el 2,6% el creixement del 2025 malgrat la incertesa pels aranzels
- Criança El pediatre Carlos González, sobre l'exposició dels nens a les pantalles: "Fins a aquesta edat, res"
- Energia El Govern central exigeix per a aquesta mateixa tarda a REE i totes les elèctriques totes les dades sobre l'apagada
- Educació superior Creix més del 50% el nombre d’universitaris que han de compaginar estudis i treball en només tres anys
- Infraestructures Renfe prepara 9.000 trajectes en bus per al tall de Rodalies entre El Prat i Vilanova de l'1 al 4 de maig