GRAND TOUR GASTRO

Catalunya, mos a mos

A través de 15 etapes, recorrem pobles i paisatges, aturant-nos per degustar i tastar la millor gastronomia del nostre país

2166650571

2166650571

6
Es llegeix en minuts
Núria Bonet Icart

Recórrer Catalunya d’est a oest, de nord a sud, veure les seves platges i muntanyes, castells i monestirs, grans ciutats i petits pobles, ja és per si mateix un gran pla. Però coincidint amb el fet que aquest 2025 Catalunya serà la Regió Mundial de la Gastronomia, proposem realitzar un gran recorregut per tots els atractius per al nostre paladar. I és que el territori marca una manera de fer les coses i un estil de vida, i això es tradueix en els plats i vins que es creen. Seguirem el Grand Tour de Catalunya proposat per Turisme de la Generalitat, un recorregut exhaustiu dividit en 15 etapes (grandtour.catalunya.com). Això no vol dir que s’hagin de seguir totes o en l’ordre que proposem; es tracta d’una guia per als amants de la bona taula, per als que disfruten preguntant al cambrer o al sommelier «què ens recomana». En aquest viatge amb cotxe per la gastronomia de Catalunya ens trobem amb sabors populars i cuina d’avantguarda, productes únics i amb denominació d’origen, salpebrats amb el ric patrimoni cultural i paisatgístic de tots i cadascun dels racons del territori. La ruta s’inicia a la ciutat de Barcelona, amb el seu Modernisme i els seus mercats que acosten el producte fresc als cuinetes. Seguirem cap a l’interior, passant pel Pla de Bages i el Penedès, recalant en els seus cellers de fama internacional. Arribarem fins a la Costa Daurada, amb el seu patrimoni romà i el vermut de Reus, fins a arribar a l’Ebre, amb les muscleres i un recorregut pels seus arrossars. Dels vins del Priorat, passarem a l’horta de Lleida, fins a arribar al Pirineu, terra de pastures, embotits i formatges. A l’Empordà parlarem de peix i de Dalí i quan arribem a Girona degustarem els seus xuixos. A Vic farem i menjarem fuet, i ja al Maresme tornarem a brindar amb un vi blanc fresquet.

LA RUTA

  1. Barcelona: Modernisme i xocolata. Barcelona és sinònim de Modernisme i els seus emblemàtics edificis del passeig de Gràcia són una parada obligatòria. Si, a més, prenem una xocolata a la Casa Amatller, l’experiència és completa. Per als veritables gurmets, visitar el Mercat de Santa Caterina de Miralles-Tagliabue, és una cosa imprescindible.

  2. Bages: Passejar entre tines de vi. Durant la segona etapa ens endinsem a la comarca del Bages, on podrem tastar el lloat mató amb mel de Montserrat. I com que ens trobem en plena DO Pla de Bages, també podrem passejar entre les tines de pedra seca on s’elaborava el vi, un Bé Cultural d’Interès Nacional.

  3. Penedès: Xató, bombolles i oli. No tot és vi al Penedès, tot i que visitar algun celler de cava o de vi, ja sigui d’una gran firma o d’un petit productor, és una cosa que val la pena. Aquí cal tastar el xató (amanida amb bacallà i romesco). L’oleoturisme ens dona l’oportunitat de comprendre per què l’oli d’oliva verge extra és or.

  4. Costa Daurada: Arqueologia i vermut. La Tàrraco romana és parada obligatòria en aquesta ruta. Però per conèixer l’esperit mariner de Tarragona i el sabor de les seves costes, cal acostar-se al Serrallo a menjar un plat de peix. Arribem fins a Reus per visitar la meravellosa Casa Navàs i tastar els seus únics i tradicionals vermuts.

  5. Delta de l'Ebre: Marisc i camps d’arròs. Arribem a l’extrem sud del país, i allà cal navegar fins a una musclera, on podrem tastar ostres i musclos i comprendre la bellesa d’aquest paisatge en precari equilibri. Visitar els arrossars enfilat en una bici elèctrica permet disfrutar del Parc Natural del Delta de l’Ebre i albirar-ne la fauna.

  6. Terres de l'Ebre: Dolços i catedrals del vi. Arribem a Tortosa, on podrem tastar els seus dolcíssims pastissets d’origen àrab; també podrem tastar la clotxa, un tradicional pa farcit. La parada següent serà a les catedrals del vi, impressionants cellers modernistes a Gandesa i el Pinell de Brai, i seguirem la Ruta de la DO Terra Alta.

  7. El Priorat: Vinyes de postal. Ens acostem ara fins a una de les zones amb més tradició enòloga. Al Priorat cal recórrer les seves carreteres de postal amb les increïbles terrasses amb vinyes del Priorat i visitar la cartoixa d’Escaladei. Si visitem Montblanc amb les seves muralles, ens teletransportarem a l’època medieval.

  8. Pla de Lleida: Horta fresca i un molí. Productes de l’horta, fruita acabada de recollir, embotits amb pa amb tomàquet... Lleida i els seus voltants són el rebost del bon català. Una visita al Museu i Centre de Cultura de l’Oli de Catalunya, instal·lat en un antic molí a la Granadella, ens permet conèixer la importància d’aquest producte.

  9. Vall de Boí: Romànic i carn ecològica. Deixem la planícia per endinsar-nos als boscos muntanyosos. A la vall d’Àssua podem acompanyar un pastor i el seu ramat. I ja arribem a una de les joies de Catalunya: el romànic de la Vall de Boí, que és Patrimoni de la Humanitat. Aquí es produeixen algunes de les millors vedelles ecològiques.

  10. Vall d'Aran: Formatges i trementinaires. El paisatge d’alta muntanya és un dels punts forts d’aquesta etapa. Podrem degustar una delícia com el caviar de la Vall d’Aran, dels esturions de la zona, o la tradicional olla aranesa. Si arribem fins a Ossera, podrem seguir la Ruta de les olors i les trementinaires i, com elles, elaborar ungüents medicinals.

  11. La Vall d'en Bas. Galetes, fesols i faigs. En la nostra última etapa al Pirineu, a més de descobrir esglésies romàniques, paisatges únics i banys naturals, podrem tastar els embotits de la Cerdanya o les galetes de Camprodon. Ja arribem a la Garrotxa, amb les seves patates d’Olot i els fesols de Santa Pau, a més de l’arxiconeguda Fageda d’en Jordà.

  12. Cap de Creus: Brindar rere els passos de Dalí. Ja arribem a la Costa Brava més salvatge, al Cap de Creus, i aquí tot ens porta a Salvador Dalí, el geni empordanès. Podem visitar el Teatre-Museu Dalí de Figueres o la Casa-Museu de Portlligat. Seguir la Ruta de la DO Empordà, amb visites a cellers, pot ser la millor manera de tancar aquesta etapa del viatge.

  13. L'Empordà: Anxoves i gamba vermella. Recórrer la planícia dels Aiguamolls de l’Empordà amb bicicleta garanteix relaxar-se i albirar ocells. Les anxoves de l’Escala tenen, aquí, tot el protagonisme. Bé, potser robat per les delicioses gambes de Palamós. A més de degustar-les, podrem acompanyar una barca de pescadors d’aquest producte únic.

  14. Girona i Vic: El xuixo i el fuet. No se’ns acut una parella més estranya però més deliciosa. Aquesta etapa recorre algunes de les ciutats més boniques de l’interior de Catalunya. A Girona podrem llepar-nos els dits amb el xuixo farcit de crema o de mil opcions més; i a Vic, a més de menjar fuet, popodem apuntar-nos a un taller per elaborar-ne.

  15. Montserrat i Maresme: Mar i muntanya. Endinsar-se al Montseny fent senderisme és pura màgia. Allà podem tastar cerveses elaborades artesanalment amb aigua del parc natural. Ja al Maresme, podrem seguir la Ruta de la DO Alella, després de veure algunes de les vil·les modernistes dels seus pobles o banyarnosa les aigües del Mediterrani.