HISTÒRIES SABOROSES

8 restaurants vells vells

4 Gats està celebrant el seu 120è aniversari. Hi ha set locals encara més antics a Barcelona que segueixen en plena forma

8 restaurants vells vells

ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +
Pau Arenós
Pau Arenós

Coordinador del canal Cata Mayor

Especialista en gastronomia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El restaurant 4 Gats està celebrant els seus 120 anys d'història amb multitud d'actes. Ha plogut molt des de la seva obertura, sí, però no és ni de lluny el més vell de Barcelona. N'hi ha set més antics. ¿Saps quins són?


CAN CULLERETES

Va obrir abans de la revolució francesa, el 1786. Ja fa molt, doncs. Ubicat al Gòtic (carrer de Quintana, 5), ofereix cuina casolana, tradicional, aferrada al receptari de sempre. En l'actualitat, regenta el negoci la família Agut, tan 'sols' des de 1958. Tenint en compte que fa 230 anys que està obert, ¿què són 59? res, un sospir.


LOS CARACOLES

Va néixer el 1835 al carrer d'Escudellers, 14 com a Casa Bofarull però va canviar de nom per l'èxit que tenien els seus cargols. Presumeix d'haver donat menjar a desenes de celebritats com Ava Gardner, Luis Miguel Dominguín, Mark Knopfler, Charlton Heston, Lenny Kravitz, Jimmy Carter, Robert De Niro, Giorgio Armani, Joan Miró i Salvador Dalí. La cinquena generació de la família Bofarull dirigeix aquest local amb gerres, parets de pedra, pou i cuina de carbó.


7 PORTES

Enorme i sempre ple. Com el primer dia, el 1836, quan va obrir al passeig Isabel II, 14, en el primer edifici de la ciutat que disposava d'aigua corrent. Va començar com a Cafè de les 7 Portes i acollia dones en una època en què només hi havia tavernes per a homes. Diuen que uns 200.000 comensals seuen a les seves taules cada any per disfrutar de la seva cuina tradicional catalana.


CASA ALMIRALL

És a Joaquin Costa, 33 i va ser fundat el 1860. Encara conserva l'aire bohemi del segle XIX, amb una decoració original que combina la fusta i el marbre (tret la part de la vella rebotiga, que va ser transformada el 1977). Ideal per fer-hi un vermut o provar plats calents casolans.


GAIG

Què dir de Gaig, referent gastronòmic i històric de Barcelona. Ara és al carrer de Còrsega, 200 i llueix una estrella Michelin gràcies a la seva cuina catalana contemporània. Però quan va obrir a Horta, el 1869, es deia Taverna d'en Gaig. Eren altres temps...


ANTIGA CASA RAFAEL

A diferència de la seva competència més aviat vella, sempre al centre de la ciutat, aquest local obert des de 1873 està ubicat a Sarrià (Major de Sarrià, 77), on primer va ser bodega de barri abans que restaurant. Ofereixen taules de carns i molts plats catalans, a més de menús de migdia.


PITARRA

Fundat el 1890, aquest restaurant del carrer d'Avinyó, 56 ofereix cuina catalana i de mercat. Es diu així perquè ocupa la casa on va viure Frederic Soler, 'Pitarra', el dramaturg que va assentar les bases del teatre català modern. Primer es va dir Can Cisco, després Sogas i des de 1987, Pitarra. Ha atret gent de la cultura com Ovidi Montllor, Joan Brossa, Carlos Cano i Manuel Vázquez Montalbán, i al seu privat han estat molts polítics; allà es va pactar el retorn del Josep Tarradellas a Catalunya.


Notícies relacionades

4 GATS

Entrar en aquest establiment (Montsió, 3) és entrar en l'època del modernisme. És a l'edifici de Puig i Cadafalch, i al seu interior s'exposen quadros de Casas, Rusiñol... La carta no corre riscos, amb receptes tradicionals, i el comensal disfruta tant del menjar com de la música del pianista que toca a la sala principal.