CONTEXT
Ja no hi ha excuses
Les ZBE són clau per reduir la contaminació. No podem retardar-ho

Catalunya avança en la implementació de les zones de baixes emissions (ZBE) amb la posada en marxa d’un nou registre digital. Fins ara, alguns municipis de més de 50.000 habitants s’hi han resistit, al·legant problemes tècnics i administratius que, amb aquesta nova eina, queden resolts. Ara, ciutats com Mataró, Sabadell, Terrassa, Vilanova i la Geltrú o Rubí podran fer efectives les multes previstes.
Un dels problemes que plantejaven aquests municipis era l’aplicació de les excepcions (per exemple, a autònoms amb baixos ingressos o els vehicles per a persones amb mobilitat reduïda), que quedaran ara sota una gestió centralitzada. També facilitarà la coordinació entre municipis, cosa que garantirà una aplicació homogènia de la normativa i respondrà a les crítiques per la falta d’un sistema clar i comú per sancionar els que incompleixen la normativa.
Com ja va publicar EL PERIÓDICO, malgrat que des del 2023 la llei de canvi climàtic obliga que totes les ciutats de més de 50.000 habitants tinguin una ZBE, moltes localitats han retardat la seva aplicació al·legant falta de recursos o d’eines adequades. La contaminació atmosfèrica continua sent una de les principals causes de mortalitat prematura a Catalunya, i les ZBE són clau de cara a poder reduir aquesta amenaça persistent. Amb aquest nou sistema, aquestes excuses queden descartades.
Una altra crítica a les ZBE és la falta d’equitat, i sembla que amb aquest nou registre s’assegura millor que les excepcions s’apliquin de manera justa i transparent. Ara bé, la Generalitat i els municipis hauran de comunicar clarament el seu funcionament, les excepcions contemplades i com es gestionen, per evitar crear confusió a la ciutadania i contribuir que hi hagi més voluntat per aplicar la norma. La tecnologia ha de ser fiable i segura per gestionar els registres i evitar vulnerabilitats o problemes en la protecció de dades personals.
Un benefici extra que aporta la digitalització del sistema és que farà un seguiment que permetrà a les autoritats monitoritzar el compliment de la normativa, identificar patrons de mobilitat, detectar possibles fraus i adaptar les polítiques de mobilitat a cada zona. A més, servirà també per mesurar l’impacte real de les ZBE en la qualitat de l’aire, que fins ara continua sent un argument utilitzat per criticar la mesura.
Aquest registre digital és un pas endavant per garantir una aplicació efectiva i justa de les ZBE a Catalunya. No obstant, perquè funcioni com s’espera, continua sent clau combinar la tecnologia amb una gestió eficient i una comunicació clara, inclusiva i empàtica amb la ciutadania, sense deixar de continuar invertint en la millora del transport públic. Només així es demostrarà que les polítiques ambientals no únicament són necessàries, sinó que també poden ser inclusives i eficaces.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Portaveu del PP Sémper anuncia que té càncer en "fase molt primigènia"
- Anàlisi Vox s’obre pas entre les joves
- Els riscos de la xenofòbia / Missatges intimidadors "Ens convertiran en el seu camp de batalla"
- Els riscos de la xenofòbia Les Forces de Seguretat segueixen des del febrer l’ofensiva ultra contra migrants
- Detingut a Errenteria el tercer implicat en la pallissa al jubilat de Torre Pacheco