Una altra baixa gastronòmica a la ciutat
Tanca El Cuiner de Damasc, adeu al millor kebab de Barcelona
La jubilació del xef i propietari, Salem Kahbbaz, que coincideix amb la fi del contracte de lloguer del local, posa fi a 15 anys del popular restaurant del Gòtic

Cal mentalitzar-se: és època de plorar el tancament de restaurants populars. Després d’haver perdut La Llave, ara li ha tocat el torn a El Cuiner de Damasc, que molts consideraven que servia el millor kebab de Barcelona, a més d’un falàfel d’antologia, un hummus de vici i un durum insuperable. Però així ha sigut: el seu xef i propietari, Salem Kahbbaz, es jubila i coincideix amb la fi del contracte de lloguer del local.
La contraporta de fusta que donava entrada a una gastronomia de l’Orient Mitjà autèntica i accessible ja no tornarà a obrir. Feia 15 anys que era al carrer dels Templers, al Gòtic.
Turistes, veïns i treballadors
Prova del seu èxit és que, en els seus dies d’obertura (de dimarts a dissabtes), el freqüentaven els turistes que han desaparegut amb la pandèmia i que estan tornant amb comptagotes, els veïns del barri i els barcelonins que sabien dels seus aromàtics plats i volien viatjar a aquelles terres sense sortir de la ciutat i els treballadors dels comerços pròxims i els funcionaris de l’ajuntament, a pocs metres d’El Cuiner de Damasc.
Una sala senzilla, una cuina honesta, un servei amable... Un lloc, en fi, d’atmosfera casolana (d’estil àrab) i lluminosa on disfrutar d’un menjar tan agradable com assequible.
La raó que ha portat al tancament del restaurant és la jubilació del xef i propietari, el sirià Salem Kahbbaz, de 76 anys, que ha fet coincidir el seu comiat amb la fi del lloguer del local. «M’agrada tenir la consciència tranquil·la i puc dir que no he enganyat ningú i que he fet coses bones, sempre amb el cor», explica aquest diari amb orgull. El mateix que sentia quan «la gent deia que mai havien tastat un kebab tan bo», recorda. «Deien que la seva carn era bona, tendra, barata, deliciosa».
Notícies relacionadesI tenien raó. El seu kebab ja es troba a faltar. L’elaborava el mateix Kahbbaz: portava carn de be i de gall dindi adobades amb canyella i pebre amb què omplia un pa de pita torradet en el qual també ficava enciam, tomàquet, cogombre i salsa picant. Abans es plorava d’emoció al menjar-lo; ara, a l’enyorar-lo.
Queda el consol del llibre que va escriure el 2008 amb el seu amic l’antropòleg Jordi Colobrans, ‘El Cocinero de Damasc, cocina, cultura y recetas’ (Zendrera Zariquiey).
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Bizum Bizum canvia les regles: a partir d'ara aquests enviaments estaran prohibits
- Lleig comiat d’Ancelotti que esquitxa Florentino i el vestidor
- Tribunals Els Mossos que van ajudar a escapar Puigdemont van aparcar el cotxe de la fuga el dia anterior a Arc de Triomf
- NOU MODEL DE CIUTAT El Trambesòs, tallat més de mig any per la reurbanització de la Gran Via
- Informe d’Acció Catalunya és la segona regió del món que més inversió tecnològica atrau per al sector de la salut
- Millores públiques Catalunya impulsarà l'autonomia energètica dels serveis essencials durant 72 hores davant apagades futures
- Debat obert Regular o abolir la prostitució: ¿què n’opinen els partits a Catalunya?
- Finançament La Generalitat tornarà a demanar diners als bancs per primera vegada des de 2012
- 200 milions d’euros anuals Catalunya llança el Pacte Nacional per la Llengua per guanyar 600.000 catalanoparlants
- Successos Càmeres ocultes, roba infantil, abusos sexuals en grup i sadomasoquisme: així actuava la xarxa de pederastes liderada pel ‘Pelicot català’