Una altra baixa gastronòmica a la ciutat
Tanca El Cuiner de Damasc, adeu al millor kebab de Barcelona
La jubilació del xef i propietari, Salem Kahbbaz, que coincideix amb la fi del contracte de lloguer del local, posa fi a 15 anys del popular restaurant del Gòtic
Cal mentalitzar-se: és època de plorar el tancament de restaurants populars. Després d’haver perdut La Llave, ara li ha tocat el torn a El Cuiner de Damasc, que molts consideraven que servia el millor kebab de Barcelona, a més d’un falàfel d’antologia, un hummus de vici i un durum insuperable. Però així ha sigut: el seu xef i propietari, Salem Kahbbaz, es jubila i coincideix amb la fi del contracte de lloguer del local.
La contraporta de fusta que donava entrada a una gastronomia de l’Orient Mitjà autèntica i accessible ja no tornarà a obrir. Feia 15 anys que era al carrer dels Templers, al Gòtic.
Turistes, veïns i treballadors
Prova del seu èxit és que, en els seus dies d’obertura (de dimarts a dissabtes), el freqüentaven els turistes que han desaparegut amb la pandèmia i que estan tornant amb comptagotes, els veïns del barri i els barcelonins que sabien dels seus aromàtics plats i volien viatjar a aquelles terres sense sortir de la ciutat i els treballadors dels comerços pròxims i els funcionaris de l’ajuntament, a pocs metres d’El Cuiner de Damasc.
Una sala senzilla, una cuina honesta, un servei amable... Un lloc, en fi, d’atmosfera casolana (d’estil àrab) i lluminosa on disfrutar d’un menjar tan agradable com assequible.
La raó que ha portat al tancament del restaurant és la jubilació del xef i propietari, el sirià Salem Kahbbaz, de 76 anys, que ha fet coincidir el seu comiat amb la fi del lloguer del local. «M’agrada tenir la consciència tranquil·la i puc dir que no he enganyat ningú i que he fet coses bones, sempre amb el cor», explica aquest diari amb orgull. El mateix que sentia quan «la gent deia que mai havien tastat un kebab tan bo», recorda. «Deien que la seva carn era bona, tendra, barata, deliciosa».
Notícies relacionadesI tenien raó. El seu kebab ja es troba a faltar. L’elaborava el mateix Kahbbaz: portava carn de be i de gall dindi adobades amb canyella i pebre amb què omplia un pa de pita torradet en el qual també ficava enciam, tomàquet, cogombre i salsa picant. Abans es plorava d’emoció al menjar-lo; ara, a l’enyorar-lo.
Queda el consol del llibre que va escriure el 2008 amb el seu amic l’antropòleg Jordi Colobrans, ‘El Cocinero de Damasc, cocina, cultura y recetas’ (Zendrera Zariquiey).
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Ciria vol presidir el Barça per "canviar les coses"
- Una ‘Marató’ d’emocions
- Segona vida (25) / LUIS MILLA "Hisenda em va fer una inspecció quan me’n vaig anar del Barça al Madrid"
- Lloc recomanat El petit poble de Tarragona que 'National Geographic' considera "una obra d'art"
- Racons emblemàtics de Catalunya L'increïble poble de conte a menys de 40 minuts de Manresa
- Tradicions amb encant El poble de Catalunya que té un pessebre vivent de més de 200 persones: dia, horari i entrades
- Crisi ramadera Illa admet que la Generalitat ja sospitava de l’arribada de la pesta porcina dos dies abans de la declaració oficial
- A instàncies de l’Ajuntament Un ampli dispositiu policial desallotja a Badalona uns 200 migrants de l’assentament més gran de Catalunya
- TELECOMUNICACIONS Telefónica llança la seva oferta final de l’ero amb 4.554 sortides i acosta l’acord amb els sindicats
- Compareixença al Parlament L’oposició acusa Illa de «falta de lideratge» per haver mantingut el viatge a Mèxic malgrat la pesta porcina
