Barcelona, protagonista

Fry House: les ‘burgers’ japoneses d’un artista i un consultor

Sergi Villaubí i Ken Umehara proposen bocates de pollastre fregit amb gust del país del sol naixent al local que van obrir el mes de juny al carrer de la Unió, al Raval.

Fry House: les ‘burgers’ japoneses d’un artista  i un consultor
4
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

L’enamorament de Barcelona per la cuina japonesa va començar el 1977, quan va obrir el primer restaurant nipó a la ciutat, Yamadori. Ha passat el temps i la flama de la passió per la gastronomia del país del sol naixent continua viva, tal com demostra la varietat d’una oferta cada vegada més àmplia. D’aquells sushis, aquests ramens. I, ara, aquestes burgers, les de Fry House, l’establiment que han inaugurat al Raval l’empresari especialitzat en empreses emergents Sergi Villaubí i el xef i artista Ken Umahara, conegut a les xarxes socials com El Puto Ken.

Tots dos, de 37 i 46 anys, respectivament, no havien nascut encara quan Yamadori va iniciar el camí pel qual han transitat tantíssims altres establiments. Però ja llavors, al Japó, els seus habitants es delien, i es deleixen, pel pollastre fregit karaage, però sense pa. A Fry House ajunten el concepte d’hamburguesa amb aquesta carn arrebossada i fregida tan popular a l’altre costat del planeta.

No és el primer local especialitzat en aquest tipus d’hamburgueses a Barcelona. Des del 2022 funciona Kemako (amb locals a l’avinguda de la Riera de Cassoles, 34, i al carrer de la Indústria, 162) i Albert Raurich ja havia mostrat les possibilitats d’aquest concepte el 2008 a Dos Palillos amb la seva japo burger (vedella picada, amb el greix blanc que envolta el ronyó del boví, panet pastat a la casa, cogombre amb shiso i salsa tonkatsu amb quètxup casolà), que va recuperar el 2021 al desaparegut Tamae.

Tornem a Fry House. Villaubí no ve del món de la restauració. "He treballat en start-ups online ja sigui com a creador, consultor o inversor, però sempre em va agradar anar de restaurants. Tenia ganes de muntar alguna cosa i vaig trucar al Ken, que és un especialista en pollastre fregit", explica l’empresari.

Acostumat a la velocitat dels clics a internet ("quan arrenques una start-up en tens suficient amb un ordinador, una taula i connexió a internet"), va patir de valent amb la lentitud de muntar un negoci físic com aquest. "És un bon embolic perquè res és ràpid: trobar local, aconseguir les llicències, fer les obres... I a més, necessita molts més diners que una start-up". Els ha costat inaugurar-lo entre 100.000 i 150.000 euros, revela.

També va haver d’esperar un parell de mesos que El Puto Ken li donés el sí. "No ho tenia clar –admet el japonès–. M’havia anat malament amb els socis d’altres negocis i, a més, ja tenia coses pel meu compte". Begudes fermentades, pollastre fregit, col·laboracions amb restaurants, les seves pròpies pintures i dibuixos, les classes de cuina a la Hofmann...

La veritat és que a Umehara, que havia arribat a Barcelona el 2005 i havia treballat o havia col·laborat amb diversos restaurants (Tantarantana, Candela, Bar Brutal...), ja li anava la mar de bé quan estava en solitari.

Però va dir que sí, i Fry House, que va aterrar al juny, és el resultat d’aquesta unió. El Puto Ken replica la recepta original, però amb cuixa de pollastre, que és més tendra i sucosa que el pit. I de pollastre de granges de l’Empordà. El xef marina la carn durant 24 hores amb una barreja secreta de més 30 ingredients, la majoria portats del Japó. "No són burgers pesades, no hi ha excessos de salses; no tenen res a veure amb les de fast food que ragen. Busquem l’harmonia en la conjunció d’ingredients", afirma.

Mida XXL

Notícies relacionades

Les pots tastar al seu auster local del Raval, a pocs metres de la Rambla, on hi ha unes quantes cadires altes i tres barres metàl·liques enganxades a la paret. Queda clar que aquí mana més la burger a domicili o per emportar perquè no és un lloc confortable. Costen entre 10 i 12 euros, i la seva mida és XXL: ¡180 grams de pollastre! L’Original porta, a més de la carn, enciam comprat a la Boqueria, cogombre adobat i salsa de la casa (bearnesa amb miso), tot això dins d’un brioix de patata fet en un obrador que no és dolç ni embafa. La Japanese Dirty es prepara amb salsa de sèsam i de soja per aconseguir un gust més asiàtic. L’American és per a qui li agraden les hamburgueses amb bacó i formatge. La Hot Affair destaca pel seu arrebossat picant. I la Fake Chicken és vegetariana i s’elabora a base de bolets, enciam, cogombre i salsa de la casa.

Villaubí li ha agafat el gust a això de dirigir un restaurant i ja està tancant l’adquisició d’un nou local per obrir un altre Fry House el 2026. "Veig que el meu futur va més cap a la restauració. Disfruto molt. Ja no emprenc negocis digitals, ja només em dedico a fer consultoria i inversions perquè prefereixo emprendre bitxos com aquests. Em ve de gust tornar al món terrenal". Mentre espera a triomfar amb aquest nou negoci, s’entreté muntant iniciatives com la We Fry Friends, en la qual uneix conceptes de dos restaurants en una jornada de "gresca" en la qual punxa un dj japonès i la primera cervesa és gratis per als clients. La primera edició ha sigut en col·laboració amb Mesa Lobo: han preparat burgers japo amb la seva ploma ibèrica. El 10 d’octubre van celebrar una segona cita amb Taulat 44.