Setmanes intenses

Jornades Gastronòmiques del Pota Blava i la Carxofa Prat | Les cites ‘gastro’ de l’abril que no et pots perdre

  • No t’avorriràs amb tants plans: des d’un festival que marida música i vi a l’Alt Penedès fins a activitats enoturístiques a la Costa Brava, passant per una fira vegana i una festa de la gastronomia de proximitat a Barcelona

Jornades Gastronòmiques del Pota Blava i la Carxofa Prat | Les cites ‘gastro’ de l’abril que no et pots perdre
7
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

Si ets gurmet i no t’agrada estar quiet a casa, continua llegint. Aquí tens diversos plans gastronòmics que se celebren aquest mes d’abril i que no et pots perdre: activitats enoturístiques a la Costa Brava, jornades dedicades al pollastre Pota Blava i a la carxofa Prat a diverses localitats del Baix Llobregat i el Barcelonès, una festa de gastronomia de proximitat i una altra de cervesa al Poble Espanyol, la fira vegana La Cúpula al centre comercial Arenas i un festival que uneix música i vi a l’Alt Penedès.

¿Tens l’agenda i el pitet preparats? Tot seguit, les propostes:

Festival Vívid (diverses localitats de la Costa Brava, fins a l’1 de maig)

Vívid, el festival de l’enoturisme a la Costa Brava oferirà unes 60 propostes, com tastos singulars (amb llenguatge de signes, en un globus aerostàtic sobrevolant vinyes o en un ‘speed dating’), maridatges amb formatges, fuagràs, ostres, xocolata... i fins i tot amb flors; sopars a 10 mans elaborats per cuiners de la Cuina de l’Empordanet i els cellerers de l’Empordà que mariden cinc plats i cinc vins; esmorzars de forquilla a les vinyes d’una dotzena de cellers amb la participació dels cuiners del col·lectiu gastronòmic La Cuina del Vent i dels clubs d’enogastronomía Costa Brava i de la Ruta del Vi DO Empordà; un ‘brunch’ entre vinyes al nou celler Peralada; un ‘wine sunset’ a la Finca Furot del celler Oliveda, que proposa un capvespre entre vinyes envoltades de natura, vins i concert; rutes de vi i natura per la plana de l’Empordà, l’Albera, les Gavarres i la Mar d’Amunt o en caiac davant vinyes al costat del mar fent un tast en una cala; tast de vins i música (mentre un violinista i un violoncel·lista toquen o actuen Cece Gianotti & Après Minuit), i fins i tot escapades a hotels rurals amb esmorzar inclòs, una ampolla de vi DO Empordà de benvinguda i una experiència enològica.


Jornades Gastronòmiques del Pota Blava i la Carxofa Prat (diverses localitats del Baix Llobregat i el Barcelonès, fins al 23 d’abril)

Una trentena de restaurants del Baix Llobregat i el Barcelonès ofereixen menús elaborats amb producte fresc i de proximitat del Parc Agrari del Baix Llobregat (els protagonistes són el pollastre Pota Blava i la carxofa Prat) harmonitzats amb cervesa Magna de San Miguel. Les jornades se celebren a Abrera, Barcelona, Begues, Castelldefels, Cervelló, el Prat de Llobregat, Esparreguera, Gavà, la Palma de Cervelló, Martorell, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat i Sant Just Desvern.

Amb el Març Gastronòmic, on s’inscriuen aquestes jornades gastronòmiques, s’inicien les Festes de la Carxofa, en què s’organitzen activitats de caràcter gastronòmic i festiu com el mateix Març Gastronòmic: la Carxofada del Prat (el 2 d’abril), l’Escarxofa&Jazz (16 d’abril), i el FiraTapa Carxofa Prat (21, 22 i 23 d’abril).


Gastrofest km0 (Barcelona, 1 i 2 d’abril)

El Poble Espanyol acull una gran festa de la gastronomia de proximitat, on una vintena de propostes culinàries elaborades amb productes del Parc Agrari del Baix Llobregat, així com una gran calçotada, els maridatges amb cerveses i un concurs de tiratge de cervesa seran les protagonistes. Durant tot el cap de setmana, 10 xefs del Baix Llobregat (integrants del col·lectiu de restaurants Sabors de l’Horta) i de Barcelona cuinaran platillos amb producte fresc i de temporada del Parc Agrari com a element principal: carxofa del Prat, calçots, pollastre Pota Blava, espàrrecs de Gavà... Plats i elaboracions que es podran harmonitzar amb les diferents cerveses San Miguel.

El públic assistent podrà tastar els platillos elaborats pels restaurants (cadascun n’oferirà dos), que es mouran entre l’estil més tradicional a la cuina més creativa, i sempre amb el producte fresc com a element principal. Cada platillo es maridarà amb una cervesa diferent. A més de l’oferta dels restauradors, es podrà disfrutar d’un menú de calçotada amb calçots i carxofes del Prat, botifarra ecològica de Cal Fusteret, pa i beguda en una zona a l’aire lliure amb música en directe. Les entrades ja es poden adquirir a la web del Poble Espanyol per 5 € (inclou una consumició). El menú Calçotada i les degustacions de platillos, 6 €.


VeggieWorld (Barcelona, 1 i 2 d’abril)

La VeggieWorld, la fira de l’estil de vida vegà més gran i antiga d’Europa, se celebrarà per primera vegada a Barcelona. Els professionals del sector i el públic en general podran descobrir nombrosos productes vegans d’alimentació, moda i cosmètica, a més de disfrutar d’un programa de conferències i xous de cuina. La fira és iniciativa de ProVeg, una organització internacional vegana per a la consciència alimentària la missió de la qual és reduir el consum global d’animals en un 50% fins a l’any 2040. El lloc escollit és La Cúpula del centre comercial Arenas de Barcelona, on hi haurà uns 70 estands d’empreses nacionals i estrangeres que oferiran des de superaliments i menjar tradicional fins a cosmètica, bolsos i pinsos per a animals, tot això 100% vegà.


San Miguel Biergarten (Barcelona, del 4 al 10 d’abril)

El Poble Espanyol tornarà a convertir-se en el punt de trobada dels amants de la cervesa. Allà, el públic assistent podrà disfrutar de tallers, degustacions, tastos, música en directe, sessions de ‘dj’ i una oferta gastronòmica variada. Es podrà escollir entre 20 varietats de cervesa diferents i especialitats gastronòmiques alemanyes per a tots els públics i gustos: frankfurt, bratwurst, pikantwurst, cervela, garró, amanida ‘kartoffel, ‘currywurst’, ‘appelstrudel’, ‘bretzels’, a més d’opcions veganes i propostes per als més petits. S’impartiran tallers per aprendre a tirar cervesa i per descobrir els matisos de sabor de cada varietat i es proposaran nombrosos maridatges.

L’accés a aquesta cita és gratuït per als residents a Catalunya. La compra prèvia d’algun dels menús (frankfurt, garró, vegà o infantil) garanteix l’accés a la festa i ja està disponible ‘online’ a la web del Poble Espanyol i a la del Biergarten. L’accés a l’esdeveniment inclou la visita a tot el recinte del Poble Espanyol. Algunes d’aquestes activitats requereixen inscripció prèvia ‘online’. 


GastroPirineus (11 i 12 d’abril)

GastroPirineus, les Jornades Professionals de Gastronomia i de la Cuina del Pirineu, celebrarà la seva vuitena edició a l’Hotel Port Ainé 2000 (Pallars Sobirà) amb més d’una vintena de professionals que reivindicaran la cuina i la gastronomia del territori amb sessions de cuina en directe i maridatges de vins i productes del Pirineu i d’altres llocs de la geografia catalana. Pujaran a l’escenari, entre d’altres, xefs de la talla d’Oriol Rovira (Els Casals, amb una estrella Michelin, a Sagàs), Sergi de Meià; Ada Parellada (Semproniana, Barcelona) i Martín Comamala (539 Plats Forts, Puigcerdà). També hi haurà altres figures destacades, com Jean Louis Neichel, que presentarà una sessió sobre cuina alsaciana centrada en el seu mític plat: la llaminadura.

Els cuiners del Pallars Josep Palau (Casa Masover, Buira) i Llorenç Aguilar (Cafè d’Espanya, Tremp) protagonitzaran un ‘show cooking’ de producte de proximitat maridat amb vins de la zona; Aleix Aytés i Marta Casals (Cafè Pessets, Sort) faran tapes amb filosofia ‘slow food’, i també cuinaran en directe Mariano Golzalvo (Lo Paller del Coc, Surp), Clàudia Gozzi (El Raier, la Pobla de Segur), Josep Margalef (El Molí dels Avis, l’Ametlla de Mar), Marcos Pedarròs i Nuria García (Er Occitan, Bossòst), Christian Sansa i Marcos Montagut (Kanvium, Andorra la Vella), Carles Flinch (Can Manel, Andorra la Vella), Sergi Vallès (Hotansa, Andorra la Vella), i el pastisser José Manuel da Silva (El Tortell, Andorra la Vella).


Ressons del Penedès by Cruïlla (Alt Penedès, del 28 al 30 d’abril)

Ressons del Penedès by Cruïlla neix amb la intenció de fusionar els grans protagonistes del territori: el vi i el cava amb la música. Es tracta d’un festival que aplega grans artistes del panorama musical i compta amb 21 escenaris i 32 actuacions a 15 cellers i caves i 6 paratges de municipis de l’Alt Penedès (des d’escenaris per a 3.000 persones fins a llocs amb aforament per a 100).

Notícies relacionades

Els cellers que acolliran les actuacions són Albet i Noya, Caves Blancher, Can Ràfols del Caus, Codorníu, Elyssia by Freixenet, Freixenet, Giró Ribot, Juvé & Camps, Montrubí, Oriol Rossell, Castelo de Pedregosa i Segura Viudas, i els artistes que hi participaran seran Els Catarres, Joan Dausà, Amaia, Iván Ferreiro, Els Pets, 31Fam, La Fúmiga, Cesk Freixas, Dan Peralbo i El Comboi, David Carabén (Mishima), Delafé, Dj Amable, Enric Montefusco, Guillem Roma, Habla De Mi En Presente, Joan Rovira, Quico Pi de la Serra, Las Migas, Judit Neddermann, Joan Colomo, Joan Garriga & El Mariatxi Galàctic, Joan Isaac & Carme Sansa, Joan Miquel Oliver, Madam Marie, Marc Parrot, Mazoni, Roger Mas, l’espectacle de dansa Tradere, l’‘stand up’ de Marc Sarrats i les propostes infantils de Dàmaris Gelabert i Reggae Per Xics.

Xiula actuarà per als més petis a Caves Vilarnau diumenge al matí; en aquestes mateixes caves diumenge hi tocarà Ginestà. Dissabte, Soleá Morente; i el diumenge, Pol Batlle & Rita Payés seran als cellers de la Família Torres. Clara Peya, per la seva banda actuarà dissabte als cellers de Montrubí.