Idees per a una diada saborosa
Llibres de cuina i gastronomia: 6 recomanacions per al Sant Jordi 2023
El 23 d’abril és temps de ficcions i assajos gastro, que viuen una època d’expansió, sense oblidar els receptaris ben editats
En el calendari, l’època de Nadal és temps de fred i totxos, de grans volums gastronòmics perquè el regal sigui generós i pesant, mentre que per Sant Jordi preval la lleugeresa, no de contingut, sinó de continent. Són dies d’assajos i ficcions, de llibres de mida convencional, sense il·lustracions o amb les justes. S’entreveu, a l’horitzó, una explosió assagística.
‘Cocina casera china’
Suzie Lee. Cinco Tintas. 28,45€. Suzie Lee és una britànica d’origen xinès criada a Irlanda del Nord que ha escrit un llibre, amb tapes de color vermell Mao, sobre cuina casolana xinesa a partir de la memòria de la mare, que va tenir una parada de menjar per emportar-se, i els viatges familiars a Hong Kong. ¿L’autenticitat? Difícil de mesurar des d’aquest Occident que tan poc sap sobre sinologia gastro. En qualsevol cas, Cinco Tintas edita de meravella.
‘Deliciós mar’
Enric Herce. Cosssetània. 18,95€. Un tot terreny, un 4x4, o millor, un 3x3: cuiner, fotògraf i narrador. Herce explica històries sobre el mar amb esperit hemingweyà, s’endinsa en la fisiologia de peixos, crustacis i mol·luscos i explica com cuinar-los amb receptes que són part de la seva vida. Volum biogràfic sense pretendre-ho, Herce és un home de mar que ha fet la seva vida a terra o, concretament, a la vora.
‘El gust és meu’
Jaume Aubanell. Pagès. 13€. Aubanell és un home amb interessos múltiples i multiplicats: llicenciat en Econòmiques i Humanitats, ha sigut alumne de cursos d’escriptura creativa i de cuina, professor al seu torn a Arqueonet. Va debutar amb el premiat llibre ‘La coquessa’ i torna a la ficció, de nou amb llorers, amb aquesta recopilació de contes en què el menjar és l’excusa per parlar de temes humans com l’amor i la por.
‘No soc un dels vostres’
Marc Casanovas. Ara. 23,50€. Una història poc coneguda de la gastronomia barcelonina dels anys 90: la del restaurant L’Aram, Àlex Montiel i el moviment de cuiners que va sorgir al voltant. Victòria i dolor, qüestionament de la figura del ‘top xef’ i com les superestructures devoren les persones. Amb vibració de reportatge, Casanovas explica què va passar llavors amb una mirada en el present.
‘Las revoluciones de la comida’
Notícies relacionadesRafael Tonon. Planeta Gastro. 19,95€. Investigador brasiler resident entre Porto i Sant Sebastià, on col·labora amb el Basque Culinary Center, Tonon analitza com ha canviat l’alimentació els últims 50 anys i de quina manera la indústria colonitza i dirigeix els estómacs. Mai s’ha parlat tant sobre cuina i mai s’ha menjat millor i pitjor, en inquietant dualitat. Explicades les revolucions passades, ¿quines són les futures?
‘Mejor si pica’
Anilú Cigüeñas. Planeta Gastro. 25,95€. Portada amb impacte i altes temperatures: la que correspon a un llibre sobre la capsaïcina, el principi actiu que converteix un pebrot en una flamarada. Cigüenas escriu, dibuixa i acoloreix, i recopila receptes de cuiners professionals amb aquest ingredient que ressuscita els morts o porta a la tomba els vius. El picant es detecta «a través dels receptors del dolor», escriu. Plaer de sadomasoquistes intel·ligents.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Higiene i desinfecció Vinagre blanc, el netejador de moda que serveix per a (gairebé) tot
- Club Entendre + Animals i plantes Els 6 bolets comestibles més fàcils de trobar a Catalunya
- Una pista: és al costat de BCN Aquest és la ciutat més lletja de Catalunya, segons la intel·ligència artificial
- No tot s’hi val Noms prohibits a Espanya: aquests són els que la llei impedeix utilitzar