Històries i receptaris

8 llibres de cuina per no quedar amb gana per Nadal i Reis

  • Receptaris, vins, reportatges, autobiografies... Llibres de totes les mides i preus per a una festa sense acidesa d’estómac

8 llibres de cuina per no quedar amb gana per Nadal i Reis
2
Es llegeix en minuts
Pau Arenós
Pau Arenós

Coordinador del canal Cata Mayor

Especialista en gastronomia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Cada temporada del calendari mereix una arquitectura llibresca: Sant Jordi és per a les casetes i Nadal/Reis, per al gratacel. ¿Qui gosaria en aquestes dates regalar un llibre de butxaca? ¡Mastodonts perquè tremolin les prestatgeries!

Receptaris, per descomptat, que són a la gastronomia el que la cèl·lula és a la vida: la unitat bàsica i funcional. Sense pausa, les editorials subministren manuals a un públic famolenc.

Per ordenar l’allau, quatre llibres excel·lents, però es desaconsella llegir-los al transport públic per la seva mida: ‘México, gastronomía vegetariana’ (Phaidon, 47,45 €), ‘Pasta grannies’ (Salamandra, 25,65 €), ‘Washoku’ (Satori, 30 €) i ’Yakumanka’ (Larousse, 28, 45 €).

¿Què tenen en comú a part de la magnitud i de ser promptuaris? Que recullen plats de països gastronòmicament rellevants i influents: Mèxic, Itàlia, el Japó i el Perú.

Vegetals picallosos, els secrets de les àvies de la pasta, l’ànima de la cuina japonesa i els platillos del restaurant de Gastón Acurio, que va néixer a Barcelona i es va expandir després. Que la taula de Nadal s’ompli amb la riquesa d’altres tradicions. 

  

Altres llibres

Collado

Carles Armengol. Colectivo Bruxista. 17,50 €

Subtítol necessari: ‘La maldición de una casa de comidas’. La infància gore d’Armengol al restaurant dels seus pares, que va estar a l’Hospitalet però que podria haver sigut part del calvari de qualsevol ciutat. Jonquis, crits, menjar casolà, humanitat, aspiracions, emigració i un pastís amb burilles. Que Álex de la Iglesia en faci la pel·li. 

Rusia desde la cocina

Witold Szablowski. Oberon. 23,95 €

Witold Szablowski té l’estómac d’acer: en l’anterior llibre va ensumar a les olles dels dictadors i ara dissecciona l’os rus (en els dos casos, el poder és paranoic). Llibre viatger, en l’àmbit físic i en l’històric, descobreix la cuinera de Gagarin, la cuinera dels soldats de l’Afganistan i les cuineres dels liquidadors de Txernòbil. Les cuineres i el dolor.

Vinos libres

Jordi Luque. Planeta Gastro. 32,95 €

Periodista i expublicista, Luque reporteja a la recerca d’aquests vins àcrates coneguts amb el confús terme de ‘naturals’. Volum amb una maquetació d’impacte, fotos sobre el terreny i una narrativa musculosa que parla per igual dels elaboradors i de les elaboracions. Menys manifestos de butaca i més llibres amb les botes brutes. 

Verdupedia

Notícies relacionades

Rodrigo de la Calle. Planeta Gastro. 29,95 €

¿Pot el vegetal ser tan atractiu com la proteïna animal? Va, vinga, sí. La intenció de Rodrigo de la Calle (‘El invernadero’, ‘Virens’) és que, quan les hortalisses arribin a la taula, la ganyota de disgust es converteixi en morro de plaer. Fa molt que el cuiner es dedica, i amb gran èxit, al proselitisme verd. 

Temes:

Nadal Llibres