PLATS SEGURS

5 locals on menjar sense gluten però amb sabor

El Dia Nacional del Celíac ja ha passat. Però els celíacs continuen buscant llocs on disfrutar tot l'any

3
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

El 27 de maig es va celebrar el Dia Nacional del Celíac. Però el problema per a qui és al·lèrgic o intolerant al gluten dura tot l'any. I s'ha de buscar la vida quan toca menjar fora, i buscar locals que no treballin amb els ingredients que contenen aquesta proteï­na: blat, ordi, sègol, espelta, kamut i civada, presents en farines, galetes, pans de pessic, brioixeria, pasta, llet fermentada i maltada, cervesa… 

Hi ha establiments 'gluten free' al 100%, i altres que combinen plats per a celíacs i plats 'convencionals', encara que molts altres encara estan despistats i són capaços de posar-te pa per sucar en un plat sense gluten. Seleccionem cinc llocs on mai t'imaginaries que hi ha rastre de la maleïda proteïna. Hi ha més informació sobre locals on menjar segur a la web de l'Associació Celíacs de Catalunya.


LA PIZZERÍA: MESSIÉ SIN GLUTEN

¿Com es fa la massa d'una pizza sense farina de blat, sense gluten? Doncs com al Messié Sin Gluten (Siracusa, 15), amb una barreja de farines d'arròs, blat de moro i tapioca. La base és finíssima, i els ingre­dients que s'hi posen a sobre aconsegueixen que el comensal tingui la sensació d'estar menjant una pizza de les de tota la vida. La carta disposa de 18 tipus de pizzes, a més de dues o tres del dia, i es completa amb altres plats gluten free: cremes, sopes, amanides, pasta, pastissos (aquests, sense lactosa)… I tot lliure de gluten, com una de les 32 cerveses que tenen a la carta.

Plat de bonítol de Nectari. AUGUST BLÁZQUEZ I RUBÍ

EL RESTAURANT AMB ESTRELLA MICHELIN: NECTARI

El xef Jordi Esteve va començar a fer plats aptes per a celíacs després de la visita d'un nen amb aquesta malaltia. Era l'any 2007. Una dècada després, Nectari (València, 28) pot presumir de tenir una carta, de cuina mediterrània amb alguns elements orientals, amb el 95% dels plats lliures de gluten. Per aconseguir-ho ha comptat amb l'ajuda de la seva germana Blanca, nutricionista.

Entrepà català (botifarra, formatge, ceba i pebrot) de Conesa. JOAN PUIG

LA SANDVITXERIA: CONESA

Una autèntica institució que no viu de la seva fama sinó que està atenta al que passa al seu entorn. I el que passa és que hi ha moltes persones celíaques que no poden menjar entrepans perquè el pa està elaborat amb farina de blat. Per això, el Conesa (que segueix des del 1951 a la cantonada del carrer de la Llibreteria amb la plaça de Sant Jaume) ofereix uns 40 bocates freds i calents sense gluten que es fan amb blat de moro i ou i que es rosteixen en una planxa pròpia per evitar la contaminació.

EL RESTAURANT DE PASTA ITALIANA: IL PICCOLO FOCONE

Què podem dir de la pasta, que depèn tant de cereals com el blat, pilar de la dieta mediterrània. A Il Piccolo Focone (Dos de Maig, 268), consagrat a la cuina genovesa, fa vuit anys que preparen plats sense gluten fent servir farina d'arròs, fècula de patata, oli i aigua, sense components afegits ni llevats. Si vols, te'ls preparen per emportar-te'ls a casa. A més, tenen un obrador (Mallorca, 497) on es pot comprar pasta fresca, pizzes, canelons, lasanyes...

LA PASTISSERIA-FORN: JANSANA GLUTEN FREE BAKERY

La pastisseria Jansana, a Santa Perpètua de Mogoda, amb més de 75 anys d'història (pura tradició), té una sucursal molt espe­cial a la ciutat de Barcelona (Balmes, 106): Jansana Gluten Free Bakery, on tots els productes són aptes per a celíacs. Quan va obrir fa un any i mig, amb un espai per a degustacions, va ser una de les primeres pastisseries i forns amb una oferta sense gluten ni altres al·lèrgens com la lactosa i la fruita seca. Elaboren tots els ingredients en un obrador propi, no tenen proveïdors externs i la seva màxima és: «No re­nun­­ciem al sabor».


I A MÉS...

Altres establiments per a celíacs

CAL MARIUS 449

Tapes. 

Mallorca, 449.

CAN MAJÓ

Cuina marinera. 

Almirall Aixada, 23. 

CANTINA TIJUANA

Mexicà. 

Borrell, 296. 

CASA FERNÁNDEZ

Cuina mediterrània. Santaló, 46.

DAPS

De mercat. Diagonal, 469. 

EN VILLE

Cuina mediterrània. Doctor Dou, 14. 

GRANJA M. VIADER

Granja xocolateria. 

Xuclà, 4-6. 

LA DESAYUNERÍA

Esmorzars internacionals. Borrell, 75.

OAXACA

Cuina mexicana. 

Pla de Palau, 19.

OUT OF CHINA

Cuina xinesa. Aribau, 12.

Notícies relacionades

WATATSUMI

Cuina japonesa. Gran Via de les Corts Catalanes, 373-385 (centre comercial Las Arenas).