Cita destacada

BCN es bolca amb les Setmanes de l’Arquitectura

Se celebren entre el 12 de maig i el 28 de juny, organitzades per l’Ajuntament, la Fundació Mies van der Rohe i una vintena d’institucions.

BCN es bolca amb les Setmanes de l’Arquitectura
1
Es llegeix en minuts
Carles Cols
Carles Cols

Periodista

ver +

Després de captivar més de 50.000 persones en l’edició del 2024, tornen entre el 12 de maig i el 28 de juny les Setmanes de l’Arquitectura de Barcelona, una gran bouffe cultural (resulta obvi pel nom) amb l’arquitectura com a pilar vertebral d’una infinitat d’activitats.

El Festival Grec dura cada estiu una dotzena de dies, i la Mercè, majúscula festa major de la ciutat, amb una programació inabastable tret que es tingui el do de la ubiqüitat, menys de set dies. El que s’acosta a partir del 12 de maig són ni més ni menys que set setmanes consecutives d’activitats organitzades per l’Ajuntament de Barcelona, la Fundació Mies van der Rohe i una vintena d’institucions vinculades d’una manera o una altra a l’arquitectura. No és fàcil condensar en poques paraules el que s’acosta, però potser una paraula amb ganxo per resumir el conjunt del programa és que és un llarg, pacient i elegant estriptís d’una de les senyes d’identitat de Barcelona, la seva eclèctica arquitectura, de vegades encara per descobrir.

Ho va explicar ahir la primera tinenta d’alcalde, Laia Bonet, en una presentació del programa feta en un auditori únic, el Pavelló Mies van der Rohe. "L’arquitectura és una manera de millorar la vida de les persones". És cert que al llarg de la història ha sigut capaç just del contrari, però, segons Bonet, hi ha escola barcelonina, "una manera de fer les coses", i en va posar d’exemple, per immediat en el temps, la recent estrena del parc de les Glòries.

Notícies relacionades

Cal insistir-hi. És aconsellable submergir-se en el programa, però l’arquitecta en cap de Barcelona, Maria Buhigas, va desgranar alguns dels moments imperdibles. Des del desembarcament d’arquitectes en centres educatius de primària i secundària fins a la Fira Construmat, entre el 20 i 22 de maig, sense oblidar documentals o xerrades professionals.

En resum, amb més de 200 activitats previstes, torna una cita cultural que es consolida any rere any i que serveix de preludi a un 2026 en el qual Barcelona serà la capital mundial de l’arquitectura.