Investigació
Així era la «casa dels horrors» d’Oviedo: els tres germans alliberats, d’entre 8 i 10 anys, no anaven a classe, dormien en bressols i portaven tres mascaretes posades
«Eren aliens a tot contacte amb la realitat», diuen els investigadors de la Policia Local

Detenido en España un matrimonio por tener a sus tres hijos encerrados durante cuatro años /
El comissari principal de la Policia Local d’Oviedo, Francisco Javier Lozano, resumeix l’operació amb una sola frase: «Hem desmantellat la casa dels horrors». Gràcies a una investigació portada a terme pels agents del cos municipal, van resultar detinguts un home i una dona, un matrimoni de 53 i 48 anys, que tenien tancats els seus tres fills en un xalet des de feia gairebé quatre anys, concretament des del desembre del 2021. Els nens, dos bessons de 8 anys i un tercer de 10, estaven sense escolaritzar i no havien trepitjat ni tan sols el jardí de la casa des d’aleshores. «Eren aliens a tot contacte amb la realitat. Un d’ells tocava l’herba amb les mans sorprès. Quan els vam treure, tots tres es van posar a respirar profundament com si mai haguessin estat a l’aire lliure», assegura un dels investigadors que va participar en l’operació.
El pare dels petits és alemany i la mare d’origen nord-americà, tot i que també té la nacionalitat alemanya. Tots dos estan a la caserna de la Guàrdia Civil d’Oviedo, que és el cos que assumeix ara el cas per continuar amb les investigacions, tot i que la feina feta fins ara ha anat a càrrec de la Policia Local. Els tres nens, atesos en tot moment per les autoritats i per personal dels Serveis Socials del Principat, ja estan fora de perill i sota la tutela del Govern regional. «Hem tornat a la vida tres menors. Mai vaig pensar que una cosa així podia passar en aquest país», explica Francisco Javier Lozano.
L’operació va començar el 14 d’abril passat arran de la trucada d’una veïna, que va alertar el servei de Família i Infància de l’Ajuntament d’Oviedo d’una situació que li va semblar «sospitosa». La dona va dir que estava gairebé segura que a la casa vivien nens perquè de vegades escoltava veus i els havia vist per les finestres, però que mai sortien a l’exterior i que, per tant, no anaven a l’escola. La Policia Local d’Oviedo té entre les seves competències la de controlar l’escolarització dels menors, així que es va posar en marxa una investigació. Hi va haver diversos dies de vigilància davant el xalet, sobretot a les hores en què els nens han de ser a classe. «No es veia moviment, les persianes sempre estaven abaixades. A la casa només estava censat l’home, però tampoc el vam veure sortir en cap moment. Només obria la porta per recollir les comandes de menjar dels supermercats. No hi havia ni vehicles», explica un inspector del cos municipal.
Els policies van començar a sospitar. Les caixes amb menjar eren massa grans per al consum d’una sola persona. A més, durant una de les vigilàncies, els agents van observar com es movia una cortina al pis superior quan l’home, que respon a les inicials C. S., estava recollint una comanda a la porta. L’olfacte dels policies els va portar a detectar que allà estava passant una cosa rara. «Es va sol·licitar una reunió amb la Fiscalia de Menors i es va decretar una ordre perquè identifiquéssim els menors, per comprovar amb quines persones convivien i per saber si estaven escolaritzats o rebien formació a casa», assenyalen els investigadors.
El registre
Dilluns passat, a les onze del matí, poc abans de l’apagada, una comitiva es va desplaçar fins a la casa. Era el moment d’afrontar el registre i l’accés a l’habitatge, una vegada que les sospites que una cosa greu passava en aquella casa eren una evidència.
Hi van acudir set membres de la Policia Local –l’inspector en cap operatiu, un subinspector de la Policia Judicial del cos, tres agents més de la unitat i dos més uniformats de suport–, personal dels Serveis Socials del Principat i una traductora d’alemany, tots coordinats per la lletrada del menor del Principat d’Astúries. «Ens va obrir la porta de la finca, estava descurat i descalç. Li vam explicar per què érem allà i des del primer moment ens va dir que a la casa hi havia menors. Va ser ell qui ens va deixar passar, tot i que ens va demanar que esperéssim que els posessin la mascareta als nens», explica un dels policies que va ser al xalet. «També ens va demanar que tots ens poséssim mascareta abans d’entrar i que guardéssim les distàncies», afegeix.

Un cotxe de la Guàrdia Civil a l’entorn de la casa. /
Llavors van accedir a l’interior de l’habitatge i és quan veuen la dona per primera vegada. També van aparèixer en escena els tres menors. «Estaven molt espantats i entorn de la mare, que ens deia tota l’estona que els petits tenien greus patologies i que no ens acostéssim a ells. Portaven tres mascaretes posades cada un, una a sobre de l’altra», explica un altre dels policies presents en el registre.
Els investigadors van comprovar després que els últims informes mèdics dels petits daten de l’any 2019, que es van fer a Alemanya, i que cap d’ells tenia, almenys llavors, cap malaltia. «Estaven bruts, en pijama i clarament desatesos. Els serveis socials van determinar molt ràpid que la situació dels nens era de desatenció greu». La casa, sempre segons la versió policial, «estava plena d’escombraries per tot arreu, fins i tot sota els llits».
Els pares dels nens van acompanyar la comitiva a les habitacions dels nens. En una, en dos bressols de nadó sense potes, recolzats a terra, dormien els bessons. «Estaven totes les finestres tancades i no corria l’aire. A més, hi havia molta brutícia pertot arreu, molta», assenyalen els agents. En l’altra estança, la del germà de 10 anys, es van trobar amb un llit «molt petit per a la seva edat», més aviat «una espècie de jaç també sense potes i recolzat a terra». En aquesta habitació també hi havia «bastant brutícia» i tampoc corria l’aire fresc. «Les finestres de tota la casa estaven tancades amb pany i clau de manera que es veiés el menys possible des de l’exterior», relaten fonts de la investigació.
El personal dels Serveis Socials del Principat es va quedar amb els nens mentre els agents parlaven amb la dona. Al principi els va dir que la família només feia tres mesos que era a Oviedo, però no va tardar a ensorrar-se i a explicar la veritat. Va reconèixer que s’havien mudat al xalet el desembre de l’any 2021 i que el matrimoni va prendre la decisió de no deixar sortir els seus fills de casa per protegir-los i evitar que la seva salut, segons va dir «molt delicada», empitjorés. «Va explicar que tenien previst regularitzar la situació, però que tenien por de sortir i es van deixar portar. Després, a l’anar passant el temps, la por la tenien a ser descoberts per la policia pel que estaven fent», assenyalen les mateixes fonts.
Els investigadors també van trobar a l’habitatge, dins d’una habitació tancada, un gat en molt males condicions d’higiene i de salut. «El pobre animal té una espècie de tumor enorme i està embolicat en una mata de pèl», assenyalen els qui van ser al xalet. El gat estava envoltat dels seus propis excrements. Segons ha pogut saber aquest diari, els nens, tots tres, portaven bolquers posats sota el pijama. La mare assegura que això és habitual i que ella mateixa els canviava.
La primera decisió va ser enviar els petits a l’Hospital Universitari Central d’Astúries (HUCA) perquè fossin sotmesos a un reconeixement. La dona se’n va anar amb ells perquè res resultés traumàtic per als nens. Quan van sortir de la casa «no tenien calçat del seu número». Les últimes sabates les havien comprat el 2019. Els investigadors afirmen que els nens, al sortir de la casa, es van posar a córrer i que presentaven visibles problemes de coordinació.
Després de ser atesos pels metges, els menors van quedar en mans de les treballadores socials de l’equip de Recepció i Valoració de la Direcció General d’Infància i Família de la Conselleria de Drets Socials i Benestar del Principat d’Astúries, que els buscaran allotjament en un centre de menors i s’encarregaran de gestionar totes les proves que siguin necessàries per valorar possibles seqüeles físiques o psicològiques. Després, els agents es van emportar detingut l’home, que és doctor en Filosofia i treballava des de casa, segons ha pogut saber aquest diari.
Al jutjat
Notícies relacionadesLa notícia va córrer com una reguera de pólvora i ràpidament els voltants de l’habitatge on van ser trobats els nens es van omplir de periodistes. Els informatius i altres programes de televisió van connectar en directe amb els professionals, que van explicar la notícia amb el xalet de fons. «La casa dels horrors», repetien davant la càmera. Mentrestant, els veïns explicaven el poc que sabien. «Ha estat aquí aquesta tarda –per dimarts– la Guàrdia Civil i portaven emmanillat l’home», explicava una dona fent referència al pare de família, que va ser traslladat a l’habitatge perquè fos present en el registre. «Mai havíem vist ningú més que ell a la casa», afegia.
Està previst que el matrimoni passi a disposició judicial aquest dimecres.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Presumpta administració deslleial Els Mossos confisquen documents i joies als marmessors de Pere Mir
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Al tancament del mercat La CNMC es disposa a aprovar l'opa sobre el Sabadell amb compromisos assumibles per al BBVA
- OBRES A L'ESTADI La gespa del nou Camp Nou, a punt
- Comissió d'investigació El Govern central enviarà el CNI a les elèctriques a partir d'aquesta nit per recaptar dades per l'apagada
- Segons l'Idescat Sant Just Desvern torna a ser el municipi amb més renda per càpita, per davant de Matadepera i Tiana
- Perspectives El Govern manté en el 2,6% el creixement del 2025 malgrat la incertesa pels aranzels