L’home que ‘va predir’ l’apagada

Fran Araújo va ser el coordinador de guions de la sèrie de Movistar Plus+ ‘Apagón’. La producció mostrava durant cinc episodis el caos que es desencadenava al país per la falta d’electricitat, telecomunicacions i transport.

L’home que  ‘va predir’ l’apagada
2
Es llegeix en minuts
Marisa de Dios
Marisa de Dios

Periodista

Especialista en sèries i programes de televisió

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El setembre del 2022, Movistar Plus+ va estrenar Apagón, una minisèrie que s’imaginava com afrontaria Espanya una apagada provocada per una tempesta solar. Durant cinc episodis, la producció mostrava el caos que es desencadenava al país amb la falta d’electricitat, telecomunicacions o mitjans de transport. Gairebé tres anys després, els ciutadans van viure una situació molt similar dilluns, una cosa que ja havia passat per la ment de Fran Araújo, el coordinador de guions d’Apagón i coautor de les històries de tres dels capítols.

L’escriptor i productor, que ha estat al darrere d’èxits com Hierro i Rapa, es trobava a Barcelona promocionant la seva nova sèrie, La canción (basada en la victòria de Massiel a Eurovisió el 1968), quan el va agafar l’apagada. "Era a la meva habitació d’hotel en una videotrucada amb gent de Madrid i es va tallar la llum. Els vaig trucar explicant-los el que m’havia passat i em van dir que els havia passat el mateix. I vaig pensar: ¿a Barcelona i Madrid alhora? Em vaig posar tan nerviós que vaig baixar com un boig al carrer a veure si hi havia llum, i ja vaig veure que tots els comerços estaven apagats", recorda.

La fallada elèctrica el va portar a pensar, inevitablement, en la sèrie, com va passar a molts altres espanyols que havien vist la ficció de Movistar Plus+. "Ens havíem passat tants mesos fabulant sobre això que et ve de cop el pitjor escenari possible", reconeix. "Ens sentim molt segurs en una societat molt sofisticada, però ens treuen l’electricitat i t’adones de com de fràgils som", afegeix.

Inspirat en un pòdcast

Per escriure Apagón, Araújo i la resta de guionistes (Isabel Peña, Alberto Marini, Rafael Cobos i Isa Campo) es van inspirar en l’exitós pòdcast de ciència-ficció original de Podium Podcast (Prisa Audio) El gran apagón, però com que van desenvolupar històries originals també van recórrer a l’assessorament d’experts meteorològics en fenòmens adversos, dels serveis d’emergència i del personal sanitari dels hospitals.

Per això Araújo no descartava que una cosa així la pogués viure en algun moment en primera persona. "Tots vivim aliens al desastre, perquè si ens haguessin preguntat fa uns anys si viuríem una pandèmia mundial haguéssim dit que ni de broma, i mira, les coses passen", reflexiona.

Notícies relacionades

Cada un dels cinc capítols d’Apagón explica una història diferent, amb actors i directors diferents. Com a realitzadors hi ha Rodrigo Sorogoyen, Raúl Arévalo, Isa Campo, Alberto Rodríguez, Isaki Lacuesta i, entre els intèrprets, Luis Callejo, Ainhoa Santamaría, Melina Matthews, Tomás del Estal, Zoé Arnao, Patricia López Arnaiz, Miquel Fernández, Jesús Carroza, Naira Lleó, María Vázquez. Cada episodi té un títol que recorda les fases del dol: Negación, que explica com els científics i responsables de Protecció Civil s’enfronten a la imminent tempesta solar; Emergencia, que es desenvolupa en un hospital; Confrontación, que reflecteix com viuen aquestes circumstàncies uns adolescents; Supervivencia, amb un pastor protegint el seu ramat dels urbanites que han assaltat el camp, i Equilibrio, el capítol més esperançador de tots, que recupera la vida al poble.

Perquè Apagón està plena d’escenes dures, amb històries d’allò més angunioses i molt dramàtiques. Però és que a la sèrie el tall de l’electricitat dura dos anys. "Nosaltres hem viscut una espècie d’assaig de vuit hores, no té res a veure amb una apagada total en la qual no hi ha ni mitjans de comunicació", assenyala Araújo.