AGITAR ABANS DE BEURE

Set elements imprescindibles per fer un bon còctel a casa

3
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

La màgia d’un bon còctel és cosa de temples com Dry Martini. Però amb cura i amb les eines adequades és possible acostar-se a aquest nivell. Javier de las Muelas, que acaba de publicar el llibre  'Cocktails & Food' (Planeta Gastro), on marida 50 creacions amb 50 receptes de xefs amics, ens dona les claus (¡i també una recepta!) per «oficiar», com a ell li agrada dir-ho, a casa nostra.

Tots són fàcils de trobar al mercat: en grans magatzems, en hipermercats, en botigues especialitzades o d’estris de cuina...


LA COCTELERA

«Pot ser de tres cossos o de dos, coneguda com a Boston (amb una part de vidre i una de metàl·lica). La coctelera serveix per batre i mesclar molt bé els ingredients, sobretot si són densos. Penso en un pisco sour, que porta clares d’ou, i en licors molt ensucrats. Si el líquid de la coctelera no té gaire densitat, s’aigualeix al batre’l. 

¿Com es mou la coctelera? De dalt a baix i del davant al darrere. Per practicar, mira’t en un mirall i assaja el millor dels teus somriures mentre escoltes la música alegre i amb ritme que surt del teu cor. Així seràs un gran 'bartender'».


EL GOT MESCLADOR

Té forma una mica cònica i acaba en pic per abocar bé el còctel a la copa. Dins el got mesclador remenes els ingredients. Has de fer-ho amb dolçor i suavitat, com si preparessis un batut de cacau amb llet per als teus fills.

Si uses una coctelera Boston, la part de vidre també pot fer de got mesclador. Igual que passa amb la coctelera, el got mesclador té capacitat per fer uns tres còctels d’una sola vegada. Important: no és recomanable fer-ne més de tres alhora perquè gairebé no hi ha espai per batre bé i el gel aigualiria massa la mescla».


LA CULLERETA DE BAR

«Es denomina així, però jo en dic de coll llarg. Remenar el còctel en el got mesclador amb un altre estri a l’oficiar potser et funciona, però trenques la màgia de la litúrgia».

EL MESURADOR

«També anomenat 'jigger', mesura per centilitres. N’he dissenyat un de gran perquè és més polivalent a l’hora de preparar còctels per més persones, cosa que recomano si els has de fer a casa quan venen els amics. El tinc a la venda per internet però també es pot trobar en botigues especialitzades. Sigui quin sigui el mesurador, acostuma a tenir forma de dos cons oposats i units entre si pel vèrtex; un costat serveix per a les mesures més curtes, i l’altre, per a les més llargues». 


EL COLADOR

«Sembla un cuc per la forma d’espiral que té la molla que l’envolta i que serveix perquè encaixi bé en el got mesclador sense trencar el vidre. Amb aquest estri s’evita que el gel caigui a la copa al servir el còctel».


EL GEL

«És fonamental que sigui de qualitat, compacte, cristal·lí, translúcid. Com un diamant. Per això recomano el que venen en bosses a les gasolineres i els supermercats, que utilitzen aigües tractades o de font. Si fas servir el del teu congelador, corres el risc que hagi adquirit l’aroma del peix amb què comparteix espai. I per descomptat, no utilitzis mai glaçons amb aigua de l’aixeta congelada perquè el clor distorsiona els sabors».


LA COPA

«La cristalleria és molt important. La copa ha de tenir un vidre fi i de qualitat perquè el sabor canvia si es tracta d’un vidre gruixut i dolent, encara que sembli mentida. És uns dels secrets, a més del gel, per fer un bon còctel, ja sigui a la cocteleria o a casa». 


LA RECEPTA DEL MANHATTAN

INGREDIENTS

Tres cinquenes parts de whisky canadenc Crown Royal (si no en tens a mà, pot ser un bourbon)

Dues cinquenes parts de ­Martini Rosso 

Bíter d’angostura per donar-hi un punt amarg

Gotes aromatitzants de ­gingebre Droplets

Gel

Guinda vermella

ELABORACIÓ

1.    Omplim el got mesclador amb gel i el remenem amb la cullereta perquè refredi el recipient. Traiem l’aigua amb l’ajuda del colador.

2.    Hi afegim primer el whisky i, a continuació, el Martini Rosso amb l’ajuda dels mesuradors.

3.    Hi donem un cop d’angostura.

4.    Hi afegim un parell de gotetes de Droplets.

5.    Remenem tots els ingredients durant uns 15 segons perquè s’integrin els sabors i el gel refredi i aporti la dosi justa d’aigua per rebaixar el grau alcohòlic de la mescla. 

Notícies relacionades

6.    Ho servim a la clàssica copa còctel Martini.

7.    Hi afegim la guinda vermella.