IRPF

Compte amb llençar les teves declaracions d’hisenda d’anys anteriors: poden investigar-les

La llei general tributària obliga a conservar la declaració de la renda durant un període determinat per revisar-la o modificar-la si fos necessari

Oficina de la agencia tributaria durante una campaña de la renta

Oficina de la agencia tributaria durante una campaña de la renta

3
Es llegeix en minuts

Des del passat 2 d’abril, els contribuents que estiguin obligats a presentar la declaració de la renda poden començar el tràmit davant l’Agència Tributària. Presentar la declaració dins del termini establert és fonamental per evitar sancions i complir amb les obligacions fiscals.

A més, segons ho estableix l’article 66 de la llei general tributària, és important conservar tota la documentació relacionada amb la declaració durant quatre anys, ja que l’Agència Tributària té dret a revisar les dades i sol·licitar informació addicional dins d’aquest període.

Quatre anys de control fiscal: què pot fer l’Agència Tributària

La llei general tributària estableix que l’Administració té un termini de quatre anys per revisar, comprovar i, en cas de ser necessari, reclamar informació o ajustos en la declaració presentada pels contribuents. Durant aquest temps, l’Agència Tributària manté una sèrie de drets:

  • Revisar i determinar el deute tributari: si detecta errors en la declaració, pot realitzar una liquidació complementària i exigir el pagament de la quantitat deguda.

  • Reclamar deutes tributaris no pagats: si un contribuent no ha abonat correctament els seus impostos, l’Administració té la capacitat de reclamar l’import pendent.

  • Sol·licitar i processar devolucions: els contribuents poden reclamar la devolució d’impostos si han pagat de més o si s’han produït ingressos indeguts.

Per aquesta raó, es recomana a tots els contribuents guardar còpies de les seves declaracions, factures, justificants i qualsevol document fiscal durant almenys quatre anys des de la data de presentació.

Calendari oficial per a la presentació de la declaració

L’Agència Tributària ha establert el següent calendari oficial per a la declaració de la renda 2024:

  • Del 2 d’abril al 30 de juny del 2025: s’obre el termini per presentar la declaració a través d’internet.

  • Del 6 de maig al 30 de juny del 2025: es podrà sol·licitar la confecció de la declaració per via telefònica amb l’ajuda de l’Agència Tributària. La cita prèvia per a aquest servei estarà disponible des del 29 d’abril fins al 27 de juny.

  • Del 2 de juny al 30 de juny del 2025: els contribuents podran realitzar la seva declaració de manera presencial a les oficines de l’Agència Tributària. Per fer-ho, serà necessari demanar cita prèvia des del 29 de maig fins al 27 de juny.

Aquells que requereixin assistència personalitzada poden sol·licitar una cita prèvia a través d’internet o trucant als següents números de telèfon:

  • Telèfon automàtic: 915.357.326 / 901.121.224

  • Servei de cita per a la renda: 915.530.071 / 901.223.344

¿Qui està obligat a presentar la declaració?

En primer lloc, l’Agència Tributària estableix que estaran obligats a presentar la declaració aquelles persones que hagin rebut més de 22.000 euros anuals d’un únic pagador.

No obstant, si el contribuent ha tingut més d’un pagador, el límit es redueix a 15.876 euros anuals, sempre que els ingressos procedents del segon i restants pagadors superin en conjunt els 1.500 euros anuals. Aquest any s’ha produït un augment respecte a la campanya anterior, quan el límit era de 15.000 euros.

Notícies relacionades

D’altra banda, els que hagin rebut rendiments de capital mobiliari o guanys patrimonials subjectes a retenció que superin els 1.600 euros anuals també estan obligats a declarar. El mateix passa amb els que hagin obtingut més de 1.000 euros en ingressos derivats de lloguers d’habitatges buits, subvencions o beneficis per inversions en Lletres del Tresor.

Finalment, també hauran de presentar la declaració tots els treballadors autònoms, independentment dels seus ingressos, així com els beneficiaris de l’ingrés mínim vital i aquells que hagin cobrat prestacions d’atur del SEPE, sense importar el període durant el qual hagin percebut l’ajuda.

Temes:

IRPF Hisenda