Taxes en el cine

Trump amenaça amb aranzels del 100% al cine produït a l’estranger

La Casa Blanca matisa que "encara no se n’han pres mesures definitives", malgrat que es valoren totes les opcions per "fer Hollywood gran un altre cop", hores després que el president anunciés la decisió en un missatge a la seva xarxa social.

El president ataca els governs d’altres països per recolzar la filmació als seus territoris

Urtasun convoca demà els representants del sector per a una sessió informativa

Trump amenaça amb aranzels del 100% al cine produït a l’estranger
4
Es llegeix en minuts
Quim Casas

Ningú li negarà coherència a Donald Trump, estiguem o no d’acord amb les seves mesures, els seus gestos feixistoides, el tuf corrupte del seu mandat i les seves polítiques repressives. Vol recuperar la idea d’Amèrica per als americans, i en això opera a tots els nivells. Un dels seus cavalls de batalla són els aranzels. I ara resulta que la seva divisa és la de "¡Volem cine fet als Estats Units una altra vegada!", com si la indústria de Hollywood estigués al caire de l’abisme davant les cinematografies asiàtica, oceànica o europea.

Trump va anunciar diumenge a través de la seva plataforma Truth Social que imposaria aranzels del 100% sobre tots els films produïts a l’estranger, és a dir, el màxim percentatge tributari per a qualsevol pel·lícula que arribi als Estats Units i no hagi sigut gestada i rodada en aquest país. Després de tants anys d’espoli comesos pels alts executius dels estudis hollywoodians, capaços de desmantellar part del cine britànic i australià, ara resulta que són aquests països, i d’altres, els que estan deixant sense feina els nord-americans. Difícil de creure, tot i que hi ha una immensa gamma de matisos. Com el que van plantejar hores després fonts de la Casa Blanca, que van apuntar que, malgrat l’anunci, encara no se n’ha pres una decisió definitiva.

Segons Trump, la indústria del cine agonitza al seu país a causa dels incentius que ofereixen altres països per atraure els directors –i sobretot els estudis– lluny de les fronteres nord-americanes. Trump arriba a dir que aquests incentius formen part d’un esforç organitzat per altres nacions i que, per tant, es tracta d’una amenaça contra la seguretat nacional. La seguretat per davant de tot, i qui combregui amb aquesta idea pensarà que el fet que Tom Cruise rodi un film fora dels EUA és punible i digne de ser investigat per l’agència federal. Sembla que no han après res des dels temps de la caça de bruixes.

El president argumenta que ha realitzat una investigació molt forta en l’última setmana. En només set dies ha comprès la suposada magnitud de la tragèdia, com si després el públic, inclòs el nord-americà, no acudís en massa a veure aquestes pel·lícules de producció pròpia rodades parcialment en altres països que ofereixen més avantatges fiscals. Austràlia, el Regne Unit i Espanya són els llocs més propicis en aquest sentit. I, en el context espanyol, les Canàries i el País Basc, els que més. Trump dona part de la culpa a Gavin Newson, governador demòcrata de Califòrnia des de l’any 2019. També ataca els governs d’altres països per recolzar financerament la realització de pel·lícules als seus territoris.

Però la pregunta està en l’aire. ¿Es practicarà aquest percentatge en els aranzels a les pel·lícules nord-americanes rodades fora l’estrena de les quals està prevista als EUA en les pròximes setmanes? No tot està subjecte a un tema econòmic. Tom Cruise, ideòleg de la saga de Missió Impossible, roda en ciutats de tot el món per qüestions d’argument i vistositat comercial, no (només) per les taxes fiscals. L’última entrega, que es presenta al festival de Cannes i té prevista la seva estrena mundial la penúltima setmana de maig, ¿forma part del complot?

Misión Imposible: sentencia final és la més cara del pròxim lot de blockbusters nord-americans, però no n’és l’únic exemple. Ballerina, l’spin-off de John Wick, ha sigut rodat a la República Txeca. La pròxima entrega de Star Wars, amb Ryan Gosling, serà en territori britànic. L’última d’Avatar, a Nova Zelanda, amb estudis, paisatges i mitjans tècnics més que propicis per a films d’aquesta envergadura des que Peter Jackson va realitzar allà la trilogia dels anells. Marvel filmarà a Londres els pròxims títols d’Els Venjadors i de Spider-Man.

Pel que fa a Espanya, segons les dades de la Spain Film Comission, s’aplica un 30% de benefici fiscal sobre els costos subvencionables per a un primer milió d’euros d’inversió i un 25% a les quantitats posteriors. En el cas concret de les Canàries, es tracta d’un 50% en el primer milió invertit i un 45% posterior. Entre 2019 i 2022 hi va haver una inversió de 1.320 milions d’euros en 165 produccions internacionals.

A Barcelona

Notícies relacionades

La Barcelona Film Comission va anunciar que durant el 2024 es van realitzar a Barcelona 3.102 produccions (englobant cine, sèries, videoclip i publicitat), tot i que sense especificar el número internacional i nacional. Pel que fa a Catalunya, el 2024 va acollir el rodatge de 96 produccions de gran format, entre les quals destaquen les sèries Cobra kai i Blade runner 2099.

Ernest Urtasun, ministre de Cultura, ha convocat demà els màxims representants del sector cinematogràfic per a una sessió informativa en la qual s’avaluarà la situació i les formes d’abordar, de manera conjunta, les respostes que puguin donar-se a l’aranzel proposat per Trump per als films estrangers que arribin als EUA. Convé recordar que el govern xinès ja va anunciar la sistemàtica reducció de pel·lícules de Hollywood al seu país.