ple municipal

Barcelona reprova els tuits i articles de Quim Torra contra els espanyols

Barcelona en Comú, Ciutadans i el PP recolzen una proposta del PSC sobre els escrits del president

zentauroepp43482734 el president de la generalitat  quim torra  en un pla mig  e180525120754

zentauroepp43482734 el president de la generalitat quim torra en un pla mig e180525120754 / Nuria Julia

1
Es llegeix en minuts
Toni Sust

El ple de l’Ajuntament de Barcelona ha reprovat aquest divendres els tuits i articles antics en què el president de la Generalitat, Quim Torra, ataca els espanyols i que han fet que sigui titllat de supremacista i racista. El ple ha debatut sobre aquesta qüestió a proposta del PSC, que ha presentat una iniciativa en què ha demanat que el Govern català tingui clars els compromisos que té amb Barcelona, però també ha proposat que el ple “condemni i reprovi tota mena d’actituds i comentaris excloents i de caràcter xenòfob”.

El socialista Jaume Collboni ha defensat la necessitat de separar amb un "tallafoc el supremacisme i el nacionalisme excloents" i s’ha referit a Torra com "un fracturador nat que ha dit que no pensa en la meitat dels catalans". Estava clar que el PP i  Ciutadans donarien suport a la iniciativa, com així han fet Alberto Fernández Díaz i Carina Mejías. Però el text ha prosperat perquè el grup de l’alcaldessa Ada Colau, Barcelona en Comú, ha fet el mateix. En nom del PDECat, Xavier Trias ha rebutjat la proposició amb un enuig evident.

Notícies relacionades

El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha expressat un suport amb matisos, ja que ha compartit la crida d’ERC i la CUP a no banalitzar el racisme. Però també ha assegurat que Torra no forma part del "catalanisme popular ni de l’independentisme d’esquerres". Pisarello ha afirmat que el "nacionalisme conservador" de Torra no representa el catalanisme de Pasqual Maragall i ha posat en dubte que representi el de Trias.

Banalitzar el racisme

El republicà Jordi Coronas ha afirmat que no comparteix les crítiques de Torra als espanyols, però ha recordat que SOS Racisme ha negat que les tesis de l’actual president fossin racistes. Un argument que també ha esgrimit la regidora de la CUP Eulàlia Reguant, que ha proposat a Collboni que els socialistes donin suport a mesures que considera antiracistes, com demanar la derogació de la llei d’estrangeria o el tancament dels centres d’internament per a estrangers: “Però això no ho fan”.