La Síndica de Barcelona demana més Guàrdia Urbana i controlar els lloguers

L'informe anual de l'organisme reclama participació ciutadana en el procés sobre els pisos turístics

zentauroepp35394561 barcelona 05 09 2016  sociedad barcelona  maria assumpci  vi170213120403

zentauroepp35394561 barcelona 05 09 2016 sociedad barcelona maria assumpci vi170213120403 / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts

L'informe anual de la Síndica de Greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, reclama que s'ampliï la presència de la Guàrdia Urbana després de dos anys de congelació de plantilles, i més mesures sobre vivenda, incloent-hi el control sobre els preus dels lloguers.

Vilà denuncia l'augment de queixes per la falta de resposta i presència de la Urbana quan és requerida, especialment en casos de sorolls, però també en discussions, com un cas de violència masclista a Nou Barris, en què ni es va personar. L'organisme de control municipal afirma que la falta d'efectius de la policia local està provocant "una situació de desatenció de la ciutadania" i reclama la col·laboració amb els Mossos d'Esquadra.

La Síndica de Greuges va portar a terme el 2016 un total de 3.344 actuacions, de les quals 1.735 van ser consultes i 1.609 queixes. La majoria estan vinculades als serveis socials, a la mobilitat i al turisme, àmbit en què hi va haver 123 queixes -respecte a les 28 del 2015-, 108 per la campanya de l'ajuntament perquè ciutadans alertin dels pisos turístics que operen il·legalment.

CAMPANYA CONTRA PISOS TURÍSTICS

Vilà ha defensat que s'han de perseguir els pisos turístics il·legals perquè no contribueixen i no es poden controlar, però ha considerat correcte que es demani la col·laboració ciutadana. "Qui vulgui que ho faci, i qui no, que no ho faci", ha explicat.

També hi ha hagut un augment de queixes sobre l'augment del preu del lloguer a la ciutat, a causa de la pressió dels pisos turístics, cosa que provoca l'"expulsió" de veïns i famílies, i ha demanat al Govern central i a la Generalitat mesures per controlar els preus del lloguer, ja que excedeix l'àmbit competencial de l'ajuntament.

Pel que fa als serveis socials, la Síndica ha atès casos vinculats a l'atenció a gent gran, a la llei de dependència, a menors estrangers sense referents familiars i demandes de serveis socials bàsics, entre altres, i ha expressat la seva preocupació per la sobrecàrrega dels centres de serveis socials i que en l'atenció a persones vulnerables "no hi hauria d'haver pressupost, sinó que hauria de ser obert".

Vilà ha insistit a advocar per modificar l'Ordenança de Convivència perquè no criminalitzi els col·lectius més vulnerables -ha citat nens que juguen al carrer, persones 'sense llar' i prostitutes-, i ha plantejat substituir-la per un codi de bones pràctiques i fer pedagogia en lloc de sancionar al primer avís.

"Primer s'ha d'advertir i fer pedagogia. No se'ls ha de multar d'entrada, i amb multes absolutament desproporcionades", ha asseverat Vilà, que ha defensat que ha d'existir un ordre però que ha de ser ponderat, i excloure de la responsabilitat infractora els menors de 14 anys, sense prejudici de la responsabilitat civil que puguin tenir els seus pares o tutors.

ESTACIONS DE METRO ACCESSIBLES

Els ciutadans van presentar 20 queixes vinculades a l'accessibilitat i a la mobilitat personal, àmbit en què Vilà ha demanat a l'ajuntament que sol·liciti a la Generalitat a fer accessibles totes les estacions de la xarxa de metro, i ha exigit també garantir-la a totes les escoles i edificis de serveis de la ciutat, en què també demana més zones de joc infantil adaptades a menors amb alguna discapacitat.

Notícies relacionades

Sobre mobilitat, ha destacat que moltes reclamacions han sigut per multes per no haver validat correctament la targeta a l'accedir al transport públic, perquè van ser per errors de la màquina o perquè en "diversos" casos la targeta era una falsificació però l'usuari ho desconeixia, i també altres van ser multats per portar un títol personal però no el DNI o una identificació que pogués demostrar que era seu.

Va rebre 48 reclamacions sobre l'espai públic, moltes vinculades a terrasses i a molèsties als carrers i les places, i ha demanat una "reflexió important dels requisits d'activitats lúdiques i sobre els decibels que provoquen els concerts, perquè es facin en llocs on no hi visqui tanta gent, per evitar molèsties". També hi ha queixes sobre la normativa de terrasses i de clubs cannàbics.