MALESTAR VEÏNAL A SANT MARTÍ

Ressentiment al Poblenou per una decisió unilateral de l'ajuntament

Colau formalitza finalment l'anunciada compra de l'església de Sant Bernat Calbó i decideix cedir-la a l'escola Mar Bella sense fer la reivindicada consulta veïnal

La pressió popular va forçar l'església a retirar la proposta de convertir-la en un esperpèntic monestir i vendre l'immoble al consistori

zentauroepp36754447 barcelona  3 01 2017  barcelona  parroquia de sant bernart c170104132926

zentauroepp36754447 barcelona 3 01 2017 barcelona parroquia de sant bernart c170104132926 / CESAR CID

1
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ / BARCELONA

No ha sigut fins un any després del seu anunci, el 2015. El 29 de desembre del 2016, l’Ajuntament de Barcelona va fer efectiva, finalment, la compra de l’edifici de l’antiga parròquia de Sant Bernat Calbó, al Poblenou. Notícia celebrada per tothom al barri, ja que és fruit d’una intensa reivindicació veïnal. El que no ha caigut tan bé, principalment als membres de la plataforma Salvem La Repla –creada per evitar l’anunciada construcció en el lloc d’un monestir– és que el futur de l’espai està decidit: servirà per ampliar les instal·lacions de l’escola la Mar Bella, a la mateixa plaça. Decisió a la qual ningú s’oposa, el barri necessita places escolars. 

El mal regust de boca dels veïns que feia anys que lluitaven per aquest espai és per la forma com s’ha pres la decisió. De manera unilateral, sense comptar amb la seva participació. «Han sigut fets consumats. Just abans de festes ens van informar alhora de la imminent compra, ja una realitat, i del seu futur ús escolar, negant-se a obrir un procés participatiu», apunta Ramon Almoguera, portaveu de la plataforma.

Notícies relacionades

Per Salvador Clarós, president de l’associació de veïns, tot i que «hauria sigut desitjable poder fer un procés de consulta», l’adquisició del solar de la vella església –que encara està dreta– era una oportunitat que no es podia desaprofitar. «Crear places escolars al barri és una prioritat per a l’associació de veïns per sobre de qualsevol altra», conclou Clarós, que apunta, això sí, que les obres (l’execució de les quals preocupa l’ampa de l’escola) han de servir per poder millorar els ara deixats entorns de l’edifici, tal com reclamen des de la plataforma, que dubten que això arribi a succeir.

El president de l’associació de veïns parla també de la possibilitat, ara mateix, de debatre els usos d’alguns equipaments de l’escola fora de l’horari lectiu, un fet que molesta l’ampa del centre escolar, que veu que aquesta obligació de compartir espais condicionarà les obres del nou col·legi, que ha hagut d’assumir una línia més i tem que la necessitat de dissenyar un centre multiusos perjudiqui les necessitats de l’escola.